Jørgen Juves kone om rekorden Haaland jakter: – Nesten nifst

3 hours ago 5



En gang var hun Miss Norway og rikskjendis. Nå lurer Eva Røine på om Erling Braut Haaland snart smadrer rekorden mannen hennes har hatt i 92 år.

 Eva Røine holder opp bildet fra det aller første møtet med Jørgen Juve. Hun kaller det en «romantisk historie». Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 10.10.2024 10:07 | Oppdatert: 10.10.2024 10:18

– Det er nesten nifst. Tenk så fort årene har gått, sier Eva Røine (95) til VG.

Hun er enke etter scoringslegenden. Jørgen Juve gikk bort i 1983. Mellom 1929 og 1934 scoret han 33 mål for Norge. Erling Braut Haaland har 32 scoringer for landslaget – og kan ta rekorden til Lyn-legenden mot Slovenia torsdag.

Juves kone har nesten ikke sett fotball. Men denne landskampen skal hun ha med seg. Hun gir 24-åringen fra Manchester City og Bryne anerkjennelse.

– Jeg har tenkt litt på hva Jørgen ville ha sagt i dag. Han ville nok synes at dette var spennende. Han ville likt å bli tatt igjen av en spiller som er så god som Haaland. Det kunne jo vært en eller annen røver som hadde greid det, ler Eva Røine.

Hun har glimt i øyet og sier:

– Nå skal jeg se Haaland og så så skal jeg se om han er så god som man sier.

Vi er på Cathinka Guldberg-senteret ved St. Hanshaugen i Oslo. Høstsolen smyger seg inn vinduene på aldersboligen. Miss Norway 1952 beklager at hun er litt smal i øynene. Hun har brukt natten på å følge den amerikanske presidentdebatten på TV.

Miss Norge-tittelen kommer vi tilbake til.

Først handler det om fotball. En idrett Eva Røine har et begrenset forhold til.

 Erling Braut Haaland skal forsøke å ta Jørgen Juves rekord som kaptein mot Slovenia torsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Jeg ante ikke at Jørgen var en kjent fotballspiller. Det er ikke fotballen som førte oss sammen, forteller hun.

Eva fant kjærligheten med den 21 år eldre Jørgen over to tiår etter at hennes senere ektemann var kaptein på det berømte bronselaget i 1936. Da var den «bortimot guddommelige» Juve flyttet ned som midtstopper. Han var like god der.

 Jørgen Juve var landslagets kaptein da Norge tok OL-bronse i 1936. Foto: VG

– Spilte ikke Jørgen gammeldags fotball da, spør Eva Røine.

VG svarer at fotballspillet alltid forandrer seg. Men at Juve leverte 31 mål på 23 landskamper som spiss. Målsnittet er 1,35 mål pr. kamp. Mens Haalands gjennomsnitt for Norge er 0,91 mål pr. kamp.

– Gjenta det. Dette må jeg lære meg, sier hun.

VG gjentar.

– Da kan jeg fortsette å skryte av Jørgen da?

– Ja, nettopp!

– Det er godt å vite, skratter hun.

Humøret blir ikke dårligere når VG forteller historien om hvordan Jørgen Juve og Einar Gundersen (26 mål for Norge 1917–1928) tidligere i høst ble innkalt til dopingtest sammen med Haaland i Kasakhstan.

– Ha, ha, ha, ha!

 Jørgen Juve (til venstre) og Erling Braut Haaland. De to storscorerne ligner hverandre mer enn på håret. Bildet av Juve er hentet fra et NRK-intervju fra årene før han døde i 1983.  Foto: NRK og Bjørn S. Delebekk.

Eva Røine har hatt et arbeidsliv som spesialist i klinisk psykologi, journalist og skuespiller på teater og film.

Miss Norway-konkurransen i 1952 brakte henne sammen med Dagbladet-journalist Jørgen Juve. Seks år etter giftet de seg og fikk barn.

– Historien med meg og ham var ganske romantisk, forteller hun.

– Det var merkelig. Han var 21 år eldre enn meg og en skulle tro at jeg falt for noen yngre. Men Jørgen hadde en veldig utstråling, sier Eva Røine.

 Jørgen Juve rapporterte fra frigjøringen av Finnmark i 1944. Foto: NTB / NTB

Hun kan fortsatt savne Juve 41 år etter at han gikk bort.

– Jørgen hadde en spesiell personlighet. Han fylte rommet når han kom inn. Han hadde veldig god humor og kunne fortelle fantastiske historier og morsomme vitser. Aldri under beltestedet, forklarer hun.

Kona var aldri med Jørgen Juve i fotballsammenheng. Men de var mange. OL-bronsen i 1936 er fortsatt den eneste medaljen det norske herrelandslaget har tatt internasjonalt.

 Sverre Hansen, Nils Eriksen, Henry «Tippen» Johansen, Øyvind Holmsen, Arne Brustad og Rolf Holmberg. Foto: Erik Thorberg / NTB

Jørgen Juve & co. var norske kjendiser resten av sitt liv. Legendene besøkte også hjemmet deres på Frogner i Oslo.

– De var kjekke og fine, sier hun med et smil.

Eva Røine var selv stor kjendis i Norge. For 72 år siden ble hun kåret til Miss Norway av en jury bestående av forfatteren André Bjerke, kunstnerne Per Palle Storm og Kai Fjell, med Dagbladet-redaktør Gunnar Larsen som juryleder.

 Eva Røine som Miss Norway med juryen i bakgrunnen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Hvordan var det å være Miss Norway i 1952?

– Det er som å spørre Jørgen om hvordan det var å score et mål. Det er lenge siden. Det var en glede, men jeg hadde det ikke så godt etterpå. Jeg var Norges første kjendis sammen med HjallisHjallisHjalmar Andersen (1923-2013). Norsk skøyteløper som vant tre OL-gull på hjemmebane i 1952.. Folk var ikke slemme som i dag, men det var mye som skjedde.

– Mye du ikke satte pris på også?

– Ja, det var tafsing, svarer hun og fortsetter:

– Jeg kledde meg i klærne til moren min og gikk med mørke briller. Det var så slitsomt.

1 av 7Foto: NTB

Det var en stor begivenhet da Eva – oppvokst på Mysen i Østfold – skulle til Long Beach i California. Der ble «Miss Universe»«Miss Universe»Finske Armi Kuusela vant i 1952. Mona Grudt vant som eneste norske kvinne Miss Universe-tittelen i 1990. kåret. Fra London hadde hun et eget fly med datidens største filmstjerne, Elizabeth TaylorElizabeth TaylorFilmskuespiller (1932-2011) med to Oscar-statuetter og syv ektemenn..

– Det var bare oss og fire menn på hele Pan Am-flyet. Da vi gikk av i New York sa en av mennene til meg at de ville hatt Elizabeth Taylor som elskerinne og meg som kone.

Etter at hun giftet seg med Jørgen Juve vendte Eva Røine tilbake til USA og utdannet seg som psykolog. I mange år jobbet hun med psykodramapsykodramaPsykodrama er en kreativ metode for å jobbe med folks psykiske lidelser gjennom teater på en scene. – blant annet på Modum BadModum BadEn norsk institusjon med flere tilbud innen psykisk helsevern. Lokalisert i Buskerud..

Nå lever hun et litt roligere liv. Men trener både svømming og styrke ukentlig, hun maler, og hadde i august en innlegg om Gaza-krisen på trykk i Klassekampen.

 Eva Røine har opplevd mye gjennom sine 95 år. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Eva Røine forteller at hun har holdt på å bli skutt tre ganger. De to første da Norge ble frigjort i 1945 og den siste av en «gal mann» i USA på 1970-tallet.

– Jeg har vært heldig i livet. Her sitter jeg uten en skramme, sier Eva Røine.

Nå er hun klar for sine første fotballkamp på lenge. 95-åringen så sist Messi vinne VM-gull med Argentina for to år siden. Det likte hun godt.

– Jeg kommer til se om Haaland klarer å slå rekorden. Jeg har ikke sett landskamper før, men denne skal jeg se, lover hun.

Read Entire Article