Jon Helgheim på topp hos Buskerud Frp

4 hours ago 2



Først ble han vraket. Men nå er det klart: Jon Helgheim får førsteplassen på Frps stortingsliste i Buskerud.

 Hanna Kristin Hjardar / VGTOPPKANDIDAT: Jon Helgheim har snudd Buskerud Frp og blir nå førstekandidat ved valget. Foto: Hanna Kristin Hjardar / VG
lørdag 19. oktober kl. 14:59

Fristen for å foreslå andre kandidater på førsteplass før neste helgs nominasjonsmøte har nå gått ut, bekrefter nominasjonskomiteens leder Knut Myrvold til VG.

– Ingen andre forslag har kommet på førsteplassen. Det betyr at Jon Helgheim ikke kan utfordres, sier Myrvold.

Helgheim satt på Stortinget for Frp fra 2017 til 2021 og ble kjent som innvandringspolitisk talsperson for partiet. Nå får han førsteplassen på Frp Buskeruds stortingsvalgsliste.

– Jeg setter stor pris på tilliten nominasjonskomiteen har vist meg og støtten jeg har fått fra Buskerud Frp i denne prosessen, sier en fornøyd Helgheim til VG.

Dramatisk snuoperasjon

Helgheim ble først vraket i nominasjonskomiteens første forslag til stortingsvalgsliste. Komiteen satte isteden dagens stortingsrepresentant fra fylkespartiet og Stortingets 3. visepresident, Morten Wold, på topp.

Men da det endelige forslaget om hadde komiteen snudd – og satt Helgheim på topp.

 Håkon Rusdal/FrpGÅR FOR ANDRE: Morten Wold satser på annenplassen. Foto: Håkon Rusdal/Frp

– Jeg avstår fra å utfordre på førsteplassen, og går for annenplass. Det mener jeg er et voksent bidrag for å samle fylkeslaget til en god valgkamp, sier Wold til VG.

Helgheim sier til VG at han er topp motivert:

– Jeg merker at det klør i fingrene etter å komme i gang med valgkamp og å fronte Frps politikk. Nåværende regjering er mer opptatt av ideologiske kjepphester enn å løse folks problemer, det må vi få en slutt på, sier han.

Utfordrer Wold

Myrvold opplyser at det har kommet inn ett endringsforslag før nominasjonsmøte, som blir avholdt lørdag neste uke.

Fpu utfordrer på 2., 3., 6. og 7. plass.

På annenplass foreslår Fpu fylkesleder Thomas Klingen, istedenfor Morten Wold.

De utfordrer også Morgan Langfeldt på tredjeplass, der de har foreslått Fpus generalsekretær Maia Søe Paulsen.

– Mitt valg

Wold sier til VG at han ikke går for førsteplassen, for å spare fylkeslaget for konflikt.

– Dette er mitt valg. Jeg orker ikke at vi skal gjennomgå en opprivende strid som ved forrige nominasjon, som preget fylkespartiet i fire år. Dette er mitt bidrag for å skape ro og sørge for et samlet fylkeslag som kan jobbe og trekke i samme retning, for å få best mulig valgresultat, sier Wold.

– At fylkesleder Thomas Klingen velger å utfordre på annenplassen, må jeg bare ta til etterretning. Vi er glade i konkurranse i vårt parti, men jeg mener at jeg etter mine snart 12 år på Stortinget har bevist at jeg kan få gjennomslag og sørge for at ting skjer, sier han.

– Når bestemte du deg for å ikke utfordre Helgheim på førsteplass?

– Jeg tok kontakt med Helgheim for lenge siden. Dette har vært klar i lang tid, sier han.

Klingen sier at han er glad for støtten før nominasjonsmøtet, som må velge mellom ham og Wold:

– Jeg setter pris på støtten av Fpu og andre lokallag og er motivert til å drive en aktiv valgkamp for å sette Frps gode politikk på dagsorden, skriver han i en tekstmelding.

– Vi har en regjering som er handlingslammet, og jeg ønsker å bidra med nytt blod i valgkampen og på Stortinget, sier han.

Read Entire Article