John Christian Elden må sparke kvinne ut av styret for å unngå tvangsoppløsning

14 hours ago 4



Første januar trer de nye reglene for kjønnsbalanse i styrer i kraft. Den pålegger norske selskaper å ha minst 40 prosent av hvert kjønn blant styremedlemmene. Gjennom en overgangsperiode frem mot 2028, vil om lag 20.000 selskaper falle inn under ordningen.

– For 20 år siden hadde vi 15 prosent kvinnelige styremedlemmer i aksjeselskapene, nå er det 20 prosent. Fortsetter vi i dette tempoet kommer vi ikke i mål. Jeg er stolt over at vi nå har fått på plass regler som skal bidra til et mer likestilt arbeids- og næringsliv, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), da reglene ble vedtatt før jul i fjor.

Advarsel fra revisor 

Ettersom selskapsloven, i motsetning til likestillingsloven, er kjønnsnøytral, betyr dette at man heller ikke kan ha stor overvekt av kvinner i styret. Mandag fikk derfor John Christian Elden mail fra revisor om at det begynner å haste med å ta grep. Advokatfirmaet Elden har nemlig seks kvinner og tre menn i styret. Altså bare 33 prosent menn. Og fra nyttår trer kjønnsbalansekravet i kraft for alle selskaper med mer enn 100 millioner kroner i omsetning. Elden omsatte i fjor for snaut 250 millioner.

«Konsekvensen ved å ikke få dette på plass før 31.desember er at styret ikke er lovlig sammensatt. Som ytterste konsekvens så kommer det kanskje en trussel om tvangsoppløsning, hvis ikke det rettes opp innen en gitt frist», het det i revisors merknad.

Ryker ut

Dermed har John Christian Elden, som eier 80 prosent av selskapet, ikke annet valg enn enten å utvide styret med en mann – eller å redusere styret med en kvinne. Han valgte det siste. Det rammer Ingrid Lauvås, som er partner på Eldens Haugesund-kontor, og leder av firmaets faggruppe for barnerett. Hun har sittet i styret siden hun ble partner i 2021.

– Det er svært uheldig med en lov som hindrer dyktige kvinner å sitte i styret, og som gjør at jeg må gi én sparken av hensyn til at kjønnsbalansen skal være viktigere enn kvalifikasjoner, sier Elden.

Årsaken til at øksen falt på Lauvås, er tre av kvinnene i styret er ansatt- eller partnerrepresentanter, og derfor utenfor majoritetseierens kontroll. Nadia Hall er styreleder, og røres ikke. Av de to alternativene som da gjenstår, har Lauvås sittet lengst.

– Vi har et klart flertall av kvinnelige ansatte. Da er det også naturlig at det blir et slikt styreflertall, så det er uforståelig hvorfor våre stortingspolitikere vil hindre kvinners deltakelse i ledelsen av selskapet, sier Elden.

– Hvorfor puttet du ikke bare inn en ekstra mann i stedet, da?

– Da måtte vi også økt med flere ansatterepresentanter, ut fra lovens krav til dette. Og hvis de velger en kvinne, må vi supplere med tre menn til. Det vil være et uhensiktsmessig stort styre.

Ingrid Lauvås.

– Tar en for laget

Lauvås selv tar degraderingen med fatning.

– Det er et sjeldent problem i vår bransje at det er for mange kvinner på toppen. Og jeg tror ikke det var lovgivers intensjon at kvinner skulle måtte tre tilbake i mannsdominerte miljø. Men dersom jeg nå tar en for laget, for å sikre flere kvinner i styrerommene i de firma som ikke har klart å løfte frem kvalifiserte og dyktige damer, slik Elden har gjort, står jeg fint i det. Elden har da også svært kompetente og engasjerte styremedlemmer – og jeg fortsetter selvsagt som engasjert partner i Elden Advokatfirma, sier Lauvås.

De nye reglene i selskapsloven, som altså får effekt fra nyttår, lyder:

Har styret tre eller flere medlemmer, skal kjønnssammensetning i styret oppfylle følgende krav:

  1. Har styret tre eller fire medlemmer, kan maksimalt to styremedlemmer ha samme kjønn.
  2. Har styret fem eller seks medlemmer, kan maksimalt tre styremedlemmer ha samme kjønn.
  3. Har styret syv medlemmer, kan maksimalt fire styremedlemmer ha samme kjønn.
  4. Har styret åtte medlemmer, kan maksimalt fem styremedlemmer ha samme kjønn.
  5. Har styret ni eller flere medlemmer, kan maksimalt 60 prosent av styremedlemmene ha samme kjønn.

Trappes opp

Overgangsordningen er konstruert slik at den nå fra nyttår kun gjelder for selskaper med mer enn 100 millioner i omsetning. Deretter vil den neste sommer bli utvidet til alle foretak med mer enn 50 ansatte.

Fra dette tidspunktet vil de også gjelde for samvirkeforetak og boligbyggelag med mer enn 500 medlemmer eller andelseiere, samt stiftelser som er næringsdrivende eller som har utdeling som formål, eller ett styremedlem som oppnevnes av det offentlige.

Deretter går det ett år før ordningen utvides til alle foretak med mer enn 30 ansatte, to år før den utvides til alle foretak med mer enn 70 millioner kroner i omsetning, og tre år til hele ordningen er på plass.

Da vil den inkludere alle foretak med mer enn 50 millioner i omsetning eller minst 30 ansatte.

Read Entire Article