Johaug kritiserte landslaget: – De vet selv når det har gått dårlig

3 weeks ago 24



Krass kritikk og enkelte ganger lite hyggelige karakteristikker. Både nåværende lagvenninner og Norges Skiforbund har fått høre det av Therese Johaug (36) de siste to årene.

 Therese Johaug (høyre) sammen med landslagstrener og venninne Marit Bjørgen under en treningssamling på Hafjell denne uken. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: 05.10.2024 10:30

For fra hun la opp i 2022 og frem til våren 2024 var hun NRK-ekspert.

Etter å ha annonsert comeback august i år var hun denne uken tilbake på landslagssamling med gjengen hun for ikke altfor lenge siden kritiserte.

– Vi må huske at skal du jobbe i media og være langrennsekspert, så skal du også utfordre oss. Det synes jeg har vært nyttig. Det får oss til å tenke. Vi ønsker å få det beste ut av utøverne våre – og i fjor var det for eksempel ikke godt nok, sier landslagstrener Sjur Ole Svarstad til VG – om det å få en av landslagets kritikere inn på laget igjen.

Han sier at Johaug-kritikken de siste årene har vært helt betimelig, spesielt fordi Norge har vært vant til å være best.

Men siden 2022 har det vært «mange andre nasjoner oppi der»«mange andre nasjoner oppi der»Etter at Therese Johaug la opp i 2022, har svenskene, tyskere, amerikanere hevdet seg helt i toppen av internasjonal langrenn. Den norske dominansen har avtatt voldsomt. , påpeker han.

– Da må vi tørre å snu alle steiner og bli utfordret.

Da VG antyder at kanskje andre ser på kritikk – fra et så stort navn og profil – som støy, avfeier Svarstad det fullstendig.

– Vi må ikke hele tiden tenke at det er støy. Det er til syvende og sist pinadø positiv. Nei, i alle dager, det må vi tåle! sier han og gliser.

Johaug var ikke langrennslandslagets argeste kritiker.

Men sammen med TV 2-ekspert Petter Northug var hun den mest profilerte i ekspertkorpset.

Og da hun først ytret kritikk, ble det slått stort opp i norske medier. Heller ikke Johaug legger for mye i at hun nå har byttet rolle.

– Jeg tror de (jentene på laget) har tatt det veldig bra. Jeg har jo vært der selv i målområdet som utøver i mange år. Jeg vet når utøverne ikke er fornøyd med resultatet selv. Og de vet selv når det har gått dårlig, sier Johaug til VG og fortsetter:

– Man vet jo at kritikken kommer da, at en femte-, tiende, eller 20. plass er for dårlig. Det tror jeg de vet også, sier hun.

At en av kritikerne de siste årene er tilbake på laget, svarer Anne Kjersti Kalvå at ikke har vært et tema.

Kalvå var på landslaget da Johaugs bok ble sluppet i 2022.

Hun var også blant dem som slet stort da Johaug fremførte sin kritikk i fjor.

– Det er rollen man tar når man sitter der som ekspert. Så må man nyansere det litt. Vi prøver å gjøre så godt vi kan, noen ganger lykkes vi, noen ganger går det til helvete, sier trønderen til VG.

Samlingen på Hafjell var over sist fredag. For store deler av laget – med unntak av Johaug – venter nå en treningssamling i Italia.

22.-24. november braker alvoret løs. Da er det nasjonal åpning på Beitostølen, der også Johaug skal under lupen blant ekspertene igjen.

Read Entire Article