Johaug forsvarer egen plan: Møter knapt de beste før VM

1 month ago 21



Når Therese Johaug (36) stiller på startstreken under VM i Trondheim, har hun knapt møtt rivalene de siste tre årene.

 Therese Johaug, her i møte med VG da hun lanserte en ny sponsoravtale denne uken. Foto: Mikal Aaserud, VG

Publisert: 31.08.2024 10:00

For når Johaug gjør comeback til vinteren, kommer hun nesten ikke til å måle krefter mot de utenlandske konkurrentene før VM i Trondheim ved månedsskiftet februar/mars.

Det røper Johaug i et intervju med VG denne uken.

Hun svarer slik på om så lite matching mot for eksempel svenske stjernersvenske stjernerEbba Andersson, Frida Karlsson og amerikanske Jessie Diggins har blitt ansett som Johaugs tøffeste rivaler fra utlandet. er nok før det virkelig gjelder i Granåsen:

– I 2022 gikk jeg jo nesten ikke skirenn fra midten av desember til jeg stilte på start i OL. Det ble to måneder uten konkurranser. Jeg vet jeg ikke er avhengig av å ha andre for å få den matchingen, fordi jeg er på det nivået jeg vil og skal være på.

– Jeg klarer å kjøre testløp her i Holmenkollen og presse meg selv. Jeg har vært vant til å gå for meg selv og ta ansvar for meg selv, sier Johaug.

Etter hun ble dopingutestengt i 18 måneder og måtte trene uten Norges landslag i 2016–2018, kom Johaug tilbake og gjorde rent bord. Dalsbygd-ekspressen tok alle de tre individuelle distansegullene i VM 2019, VM 2021 og OL 2022 før hun la opp.

17. mai 2023 ble Johaug mamma til Kristin. Siden har comeback-spekulasjonene gått varmt og nylig bekreftet 36-åringen at hun kommer tilbake ett siste år.

 Therese Johaug tok gull foran Ebba Andersson og Frida Karlsson på 15 km med skibytte i 2021. I 2025 blir de trolig blant de tøffeste rivalene igjen.  Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hun planlegger å kun gå fire verdenscuprenn før VM.

– Det er jo ikke så mye… Med andre ord så må jeg egentlig prøve å gå fort før jul, sier Johaug og viser til at hun må kvalifisere seg til å bli en av fire Norge tar ut til distansene i VM.

Mellom jul og VM kommer Johaug trolig ikke til å møte de utenlandske konkurrentene. Dette blir Johaugs plan:

  • Hun stiller i to løp - 10 km fri og 10 km klassisk - under den nasjonale langrennsåpningen på Beitostølen nest siste helg i november.
  • Johaug går 10 km klassisk og 20 km fellesstart fri i finske Ruka under verdenscupåpningen.
  • Samt 10 km fri og 20 km fellesstart med skibytte på Lillehammer den andre verdenscuphelgen.
  • Hun har satt spørsmålstegn ved Davos som er tredje og siste verdenscuphelg før jul og dropper garantert Tour de Ski rundt nyttår.
  • Under NM på Hamar i midten av januar går Johaug 10 km klassisk og 20 km med skibytte.
  • Hun dropper antagelig verdenscup i Frankrike, Sveits og Falun i januar/februar.
  • Det betyr altså at Johaugs plan er åtte skirenn før VM begynner: Fire i verdenscupen, to i nasjonal åpning og to i NM.

Det betyr at når Johaug stiller i VM, vil hun ha gått under ti løp siden hun la opp våren 2022, inkludert tremila hun vant overlegen i NM sist vinter.

Hun sagt at tidenes første femmil for kvinner i VM er det store målet. Men hva med stafett, 10 km og 20 km med skibytte?

– Det er femmila som er hovedmålet. Så har jeg sagt at hvis jeg er i form, og ser at jeg har mulighet til å kjempe på de andre distansene, så har jeg lyst til å gå dem også, sier Johaug.

Ebba Andersson er regjerende mester på 15 km med skibytte (nå økt til 20 km) og tremila (nå økt til femmil) fra VM i Planica 2023. Jessie Diggins tok 10-kilometeren.

Johaug var da på plass som ekspert for NRK og jublet for norsk stafettseier:

Read Entire Article