Johaug fikk hakeslepp av NRK: – Du får enorm respekt

3 hours ago 5



To år på «den andre siden» som ekspert i NRK har gjort noe med hvordan Therese Johaug (36) ser på norske medier.

1 av 2Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: 01.11.2024 17:42

Hun innrømmer at det ikke alltid har vært sånn og en del av jobben som skiløper hun ikke har sett lyst på hver gang.

– Jeg har vært der selv. Jeg har tenkt tanken om at «ååååh, media, må jeg ta den runden?». Så blir du dritt lei, du blir kortere og kortere i svarene, så går du, sier Johaug.

Hun fortsetter:

– Men jeg har fått enorm respekt. Det skulle bare mangle at vi ikke stiller opp ordentlig for media. Det du gjør er jo at du egentlig tar deg tid til å snakke til fansen din og langrenns-Norge. I store konkurranser snakker du jo til massene, noen ganger den norske befolkningen.

Det er ikke mange som har gjort som Johaug der hun har hoppet fra den ene siden til den andre – og tilbake igjen.

Hun var verdens beste skiløper da hun la opp våren 2022, men kort tid senere ble hun ansatt som TV-ekspert i NRK.

Med comebacket i august har hun nå returnert til utøversiden. Men det er enkelte ting som har festet seg på Johaugs minne fra tiden i NRK.

  • Hun var imponert over antallet personer som jobbet med et skirenn og hvor mye de gjorde. For eksempel at enkelte reiste på stadion grytidlig klokken 05.30 for å montere en line på stadion «for å fange opp noen små øyeblikk i løypa».
  • Hun ble fascinert over arbeidet i produksjonstraileren der hun mener ingenting var overlatt til tilfeldighetene og tempoet stortproduksjonstraileren der hun mener ingenting var overlatt til tilfeldighetene og tempoet stortI traileren produseres selve TV-sendingen. Det er der bildene fra alle kameraene kommer inn, en produsent er ansvarlig for hvilke bilder som brukes ut til folket. En vaktsjef påvirker ikke bildevalget direkte, men er ansvarlig for innholdet i sendingen. Den har dialog med reporter, eksperter som Johaug var, programledere. I tillegg er det mange andre ansatte som henter inn repriser, slow motion-bilder tl sendingen, for å nevne noe..
  • De som jobbet med rennene startet planlegging lang tid i forveien og hadde lange dagerstartet planlegging lang tid i forveien og hadde lange dagerHun la for eksempel merke til at kommentatorene jobbet mange timer for å samle informasjon om hver enkelt utøver. Under et NM er det eksempelvis 500 til start..
  • Johaug var overrasket over at det var en baktanke med det meste av innhold i sendingene baktanke med det meste av innhold i sendingeneSom hvilke fokusområder kanalen skulle ha til ulike konkurranser og rennhelger, og hvilke spørsmål som skulle stilles og saker som skulle lages..

– Bare for å skape en spenning slik at «Ola Nordmann» som sitter i TV-stolen skal synes langrenn er kult. Jeg lærte rett og slett veldig mye. Media er jo der kun for oss.

– Slik at vi kan skape profiler, få sporten vår ut til folket. De er egentlig være beste samarbeidspartner slik at vi kan leve av sporten vår, slik at vi kan skaffe sponsorer og tjene penger på det.

Marit Bjørgen har også skiftet roller mellom å være utøver, jobbe i idretten og media. For hennes del har fokuset endret seg mye.

I begynnelsen av karrieren var resultat «alt det handlet om».

Men fra å være verdens beste utøver gikk Bjørgen senere inn i en rolle som ekspert for Viaplay.

Nå er hun landslagstrener på damelaget og er klar på at de som jobber i langrenn må gå i seg selv for å skape den oppmerksomheten i konkurranse mot veldig mye annet.

Ikke bare andre idretter, men også influensere.

– Jeg har fått se hvordan det er å være på innsiden av å jobbe i TV også. Alle kan ikke bli Petter Northug. Hver utøver må være seg selv. Men det er kjempeviktig å stille opp og gi av seg selv. Det er viktig å være klar over den rollen, sier Bjørgen.

 Marit Bjørgen, her avbildet under en landslagssamling høsten 2024. Foto: Terje Pedersen / NTB

Hans Christer Holund var blant Norges beste utøvere på herresiden i en årrekke og jobber nå som ekspert for Viaplay. Han kjenner seg igjen i Johaugs uttalelser.

Han understreker at han alltid har hatt stor respekt for media og vet at de som jobber med produktet er i sving både sent om kvelden og tidlig om morgenen, akkurat som utøverne selv.

– Det er media som holder interessen oppe og det må vi hylle dem for. Satt på spissen: Du tar livet av sporten din om du stenger media ute. Som toppidrettsutøver er det viktig å ha i bakhodet at idrett er underholdning, sier han.

Hans Christer Holund, her fra VM i Planica i 2023. Etter den sesongen la han opp og ble TV-ekspert. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Holund viser til at det ikke var mange idretter å velge mellom for 70 år siden.

– Det var langrenn, hopp, kombinert og alpint å snakke om av vinteridrettene. Nå er det ikke bare idrett, men generelt stor kamp om oppmerksomheten.

– Skal man se på idrett, en serie på Netflix eller sveipe i sosiale medier? Det valget hadde man ikke før. Så det er enda viktigere i dag å være bevisst sin egen rolle, både det som gagner sporten og utøveren, sier Holund.

Read Entire Article