Jo, samtykkeloven fungerer!

1 week ago 13



Frøya Skjold Sjursæther svarer om samtykkeloven. Foto: Privat

Oda Oline Omdal bommer kraftig.

Publisert: 24.04.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I forrige uke skrev Høyres Oda Oline Omdal at samtykkeloven ikke fungerer, og at den vil gjøre vondt verre for voldtektsofre. Her bommer Omdal kraftig.

Én av fem kvinner oppgir at de er blitt utsatt for en voldtekt, mens bare 1 prosent av disse voldtektene ender med en fellende dom. Det er ikke nødvendigvis fordi politi og dommere ikke tror på ofrene, men snarere fordi lovverket ikke gir dem verktøyene de trenger, for å få overgripere dømt.

Ifølge dagens straffelov er det ikke straffbart å ha sex med noen som sier nei, gråter eller vrir seg unna, med mindre det er blitt brukt vold eller trusler mot offeret, eller med mindre offeret var bevisstløs eller sov. Med andre ord: Mange voldtekter er fortsatt lovlige i Norge i dag.

Omdal har rett i at det ville vært ord mot ord i en del overgrepssaker, også med en samtykkelov. Men med en samtykkelov ville politiet i alle fall fått muligheten til å etterforske flere saker, og domstolene muligheten til å dømme flere overgripere.

Både Danmark, Finland og Sverige har innført samtykkelov. Etter at loven ble innført i Sverige i 2018, er 75 prosent flere blitt dømt for voldtekt enn før loven ble innført. Det viser at samtykkeloven fungerer.

Omdal skriver at vi må tørre å tenke nytt. Det kan vi gjerne. Men det betyr ikke at vi skal gi opp det viktigste lovforslaget vi har for å sikre rettferdighet og bedre rettsvern for voldtektsofre.

Frøya Skjold Sjursæther

Politisk nestleder, Grønn Ungdom

Read Entire Article