Jerusalem: Bevæpner seg i frykt for nye angrep

1 week ago 17



Fredag morgen er den spente situasjonen mellom Israel og Iran ytterligere tilspisset, etter nattens meldinger om eksplosjoner i Iran. Flere amerikanske tjenestepersoner sier til amerikansk media at det skal dreie seg om et israelsk angrep.

I morgentimene fredag gikk varselsirenene i den nordlige delen av Israel. Den israelske hæren sier alarmen ble utløst ved en feil.

Den spente stemningen er merkbar i Jerusalems gater.

Selv om israelere ikke er ukjent med sivile som bærer våpen på åpen gate, er synet noe som møter dem langt oftere nå enn før, forteller israelere VG snakker med i Jerusalem.

Statistikken bekrefter følelsen: Bare de første to månedene etter Hamas`angrep 7. oktober søkte hele 260.000 mennesker om å få bære våpen.

Søknader ble godkjent i rekordfart, rundt 3 000 hver eneste dag i perioden frem til 4. desember, melder The Times of Israel, mot rundt 100 søknader daglig før angrepene.

I løpet av korte fem minutter så VG et titalls sivile som var ute på kveldshandel med maskingevær i Jerusalem sentrum torsdag.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Noen av de bevæpnede går rett forbi studentene Sapir Sokolovir (24) og Yotam Tichover (25), som avslutter dagens studier med en kuleis i en gågate nær Jaffa Street. 

– Selv om hverdagslivet går sin gang, så føler jeg krigen. Ikke direkte, men vi kjenner jo at den er rundt oss. Jeg merker jeg er mer sårbar, og at krigen påvirker det meste av det jeg gjør, sier Safir til VG.

Lørdagens angrep fra Iran sier de føltes fjernere enn angrepene i oktober. Men de siste dagers eskalering bidrar likevel til en følelse av at livet ikke er det samme som før, sier de.

– Det er jo en sorg i det å føle at tryggheten vi kjente tidligere, er forsvunnet, sier Safir til VG.

Israelske Carmit og datteren prøver å fortsette livet som før. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Det som skal skje, skjer

Lørdagens angrep var første gang Iran gikk til angrep på Israel. Ifølge den israelske hæren IDF ble over 300 droner og missiler sendt mot Israel. Israel hevder at 99 prosent av disse ble stoppet.

– Selvfølgelig føler vi at sikkerhetssituasjonen vår er drastisk endret. Men mye handler jo om hvordan du velger å ta det, sier Carmit, som går i sentrum sammen med tenåringsdatteren sin.

Carmit sier hun prøver å ikke la trusler påvirke dem.

– Jeg mener at det som skal skje, skjer, sier hun, og haster rakrygget videre opp gaten.

Langs husveggene i Jerusalem henger meter på meter med plakater med ansiktene til de israelske gislene som fortsatt er i Hamas`fangenskap. Mer enn 1200 israelere ble drept under terrorangrepet i oktober. Samtidig er 33.899 palestinere drept siden 7.oktober.

Foto: Gisle Oddstad / VG

– Våpen? Det er vi vant til. Vi føler oss tryggere da, forteller høygravide Mirjam.

Hun er på vei ut av et apotek sammen med to små barn og ektemannen når VG treffer henne. Hun sier hun har sterke meninger om israelernes sikkerhetssituasjon.

– I kibbutzet som ble angrepet 7. oktober hadde de ikke nok våpen. Det var det som manglet. Og siden det har det ikke føltes trygt her. Lørdag, da Iran angrep, lå vi våken hele natten. Jeg sier til mannen min at det er virkelig en usikker tid vi bringer barn inn i nå, sier Mirjam.

Mannen ved hennes side ser ikke bekymret ut.

– Jeg føler meg helt trygg, fordi Gud beskytter oss, smiler mannen som snart er trebarnsfar.

Mens hun forsøker å hanke inn en vilter toåring, sier Mirjam at hun mener Israel burde signalisere mye sterkere, med det arsenalet av våpen de har, at de vil beskytte landets innbyggere. 

Foto: Gisle Oddstad / VG

Den 70 år gamle klokkemakeren Leon ser på kveldslivet i Jaffa Street fra en plaststol utenfor butikken sin i gågaten. Han finnes ikke bekymret, sier han.

– Jeg har vært i militæret, i krigen. Jeg har vært her så lenge. Ingen ting bekymrer meg lenger. Lørdagens angrep fra Iran sov jeg godt gjennom , flirer han. 

23 år gamle David er på date når han stopper for å slå av en prat med VG. 

– Jeg er i IDF ( den israelske hæren), så jeg er beredt til å svare hvis noen angriper. Dreper du meg, dreper jeg deg.

Foto: Gisle Oddstad / VG
Read Entire Article