Jeg tror ikke de voksne klarer å sette seg inn i vår situasjon

3 hours ago 5



Bør russetiden endres? Regjeringen vil endre russetiden, veldig drastisk og plutselig.

Guro Wehus er elev ved Vennesla videregående skole og skal være russ i 2027. Foto: Privat

Selv er jeg uenig med de fleste av endringene, men frykter at regjeringen og de som bestemmer ikke kommer til å høre på oss det faktisk gjelder.

Statsminister Jonas Gahr Støre forteller til NRK at han har sett seg lei av busser med pornografiske motiv og en russetid som tar for mye fokus. Jeg er enig med dette. Seksualisering av russetiden har blitt mer og mer normalisert, og dette tror jeg flertallet av folket er enig i at vi må få vekk. Å ha logoer og kjøretøy med veldig seksualiserte motiv er ikke bra, og en av endringene i russetiden burde være noe angående dette.

Men å kutte russetiden ned til en uke, fase ut grupper og buss/van og å flytte den vekk fra 17. mai? Hvorfor skal de helt plutselig forandre en tradisjon som alltid har vært her? Jeg tror ikke de voksne klarer å sette seg inn i vår situasjon. Jeg og andre medelever ser fram til russetiden, og for oss er det en slags motivasjon for å komme oss igjennom videregående.

Vi er ikke russ før om to år, men det at russen arrangerer ting som temauke, terroruke og markerer viktige dager (som for eksempel rosa sløyfe-aksjonen), synes vi er veldig gøy. Både for samholdet blant alle elevene på skolen og fordi det viser at russen bryr seg om viktige ting. Vi synes ikke voksne skal bestemme hvordan vi skal feire vår egen russetid.

Les også: Kan skolen nekte deg å ha på russegenseren?

Utestenging og pengebruk er to av de største grunnene til hvorfor disse endringene har kommet. Personlig mener jeg at utestengingen skjer på skolen, og ikke i russetiden. Regjeringen kan komme med endringer for å forebygge utestenging, og endringer som vil få pengebruket til å minke. Et forslag er for eksempel å oppfordre folk til å ikke ha to navn (dekknavn og konsept).

En annen ting de heller burde sette fokuset på når det gjelder økonomi, er de som tjener på det. Russedress og Russeservice er blant de mest populære. Søsteren min er russ i år, og synes selv nettsidene ikke er noe bra. «Man får pakkepris og tilbud jo flere folk man er», forteller hun meg. Det sjokkerer meg. Jeg tenker at disse nettsidene har for mye makt, fordi de på en måte «veileder» pengebruket.

Det å forandre russetiden til én uke med felles feiring håper jeg ikke skjer, for hvor er alle tradisjonene da? Om vi ikke engang kommer til å gå i russedress, gå i 17. mai-tog, dele ut russekort til barn og å ha et ikonisk navn på gruppen man er med i? Mange av oss vil ha russetiden sånn den er nå, men jeg tror jeg snakker på vegne av flere når jeg sier at vi kan gå med på noen endringer. Så lenge de ikke forandrer russetiden vår totalt.

Jeg er ikke russ før i 2027 selv, men synes det er like kjipt om disse endringene faktisk kommer. Det rammer oss like mye som det rammer de som skal være russ til neste år. Vennegjengen min og jeg ser fram til russetiden slik den er nå. Vi har ikke begynt å planlegge, men synes det er utrolig kjedelig og uforutsigbart å ikke vite hvordan russetiden kommer til å se ut for oss.

Jeg håper de voksne vil høre på oss det faktisk gjelder, og ikke forandre russetiden totalt. Vi vil ikke at den skal bli historie.

Read Entire Article