– Jeg tenker mye på ofrene

3 weeks ago 16



Frosta-ordføreren:

Flere av dem som er blitt utsatt for seksuelle overgrep av kommunelegen på Frosta, har satt livene sine på vent. Nå er han tiltalt for 88 voldtekter.

 Frank Lervik / TV 2
OVERRASKENDE: – Det blir vanskelig for mange når rettsaken starter, sier Frode Revhaug, ordfører (H) i Frosta kommune i Trøndelag. Foto: Frank Lervik / TV 2

Publisert 17.09.2024 14:30 Sist oppdatert 21 minutter siden

– Jeg legger ikke skjul på at det er krevende og vanskelig for mange. Spesielt de som er blitt utsatt og er offer i saken. Jeg tenker mye på dem og det berører meg sterkt, forteller Frode Revhaug alvorlig.

Han er ordfører i Frosta som kanskje er mest kjent for å være en av landets fremste grønnsakskommuner.

Men i juni 2022 ble kommunen kjent for noe helt annet. Da sprakk nyheten som slo ned som en bombe i riksmedia.

En betrodd og respektert kommunelege som mange i Frosta både kjente og stolte på, skal ha voldtatt og filmet seksuell misbrukt av mange kvinner i alle aldre over svært lang tid.

– Det kom veldig overraskende og uventet. Spesielt at det var så mange berørte og at omfanget var så stort, forteller Revhaug.

Alvorlig sak

Han kjenner mange av de involverte. Også kommunelegen, Arne Bye.

– Hva gikk igjennom hodet ditt da nyhetene sprakk?

– Det var mange tanker. Den første var jo at vi skal ta vare på hverandre.

Det er nå gått to år siden nyhetene rundt den betrodde legen sprakk. På disse årene har antallet saker og fornærmede kvinner vokst i omfang. 

 Frank Lervik / TV 2
PREGET: – Nå er det viktig å stå sammen og gjerne gi hverandre en klem, sier Frode Revhaug, ordfører i Frosta kommune Foto: Frank Lervik / TV 2

Kommunene har stått i en helt spesiell krise med mange involverte.

Nå foreligger det en veldig alvorlig tiltale som blant annet viser at kommunelege er tiltalt for 88 voldtekter og grove brudd på straffeloven.

Blant annet er det over seks tusen timer med videoopptak som politiet har brukt lang tid på å gå igjennom.

Kommunen beklager 

For et lite samfunn med litt over 2500 innbyggere, har dette vært svært vanskelig å ta innover seg.

– Ja, selvfølgelig har det vært det. Det jeg tror var et viktig signal som kommunen gjorde ganske tidlig, var at vi trodde på de historiene som de berørte fortalte, sier ordføreren.

– Har det vært mye folkesnakk og sladder?

– Nei, jeg føler ikke det. Det er åpenhet rundt dette. Vi er få innbyggere på Frosta, og vi er glade i hverandre og i bygda. Vårt fellesskap er sterkt og stort. 

– Det er krevde og vanskelige saker for de som står nærmest, men det er også en sterk grunnmur mellom oss. Jeg opplever at det er raushet, respekt og forståelse, forteller Revhaug.

De første varslene mot kommunelegen kom allerede i juni 2006, men førte kun til en advarsel fra Helsetilsynet i Nord-Trøndelag.

 Frank Lervik / TV 2
OMTAFFENDE TILTALE: Den tidligere kommunelegen er tiltalt for 88 voldtekter. Foto: Frank Lervik / TV 2

– Vi synes det er leit, og vi beklager at det ikke ble gjort noen tiltak og affære den første gangen det ble meldt. Det er lite vi kan gjøre noe med i dag. 

– Det er jo forferdelig for de som har opplevd og stått i dette i mange år. Det er viktig for meg å si igjen at jeg har trodd på det de forteller, sier ordføreren.

Kommunen har nå tilbud et gratis og anonymt psykisk helsetilbud til alle innbyggere i Frosta. For mange berørt har livene stått på vent. 

I starter av november begynner rettsaken mot kommunelege. Nå blir det viktig å stå sammen, mener ordføreren.

– Det blir vanskelig for mange når rettsaken starter, og et føler vi på i fellesskapet. Det vil nok utfordre oss, men jeg er trygg på at vi skal klare dette også fordi vi har åpenhet og gjør så godt vi kan for å bry oss om hverandre. Gi hverandre en klem, det tror jeg er det viktigste nå, forteller ordføreren.

Kommunelegen har tidligere nektet straffeskyld og har ikke ønsket å kommentere saken.  

Read Entire Article