– Jeg tenker at Norge i altfor mange år har vært veldig naive

1 month ago 17



Opposisjonen vil ha tydeligere Kina-politikk fra regjeringen.

 Sara Aarøen Lien / TV 2
AUTORITÆR: Venstreleder Guri Melby mener det er farlig at land som Kina får større og større kontroll over viktige verdikjeder. Hun reager på det hun mener er en utydelig Kina-politikk fra regjeringen. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

Publisert 07.09.2024 10:19

– Jeg mener det er et stort problem generelt at stadig flere norske bedrifter blir kjøpt opp av utenlandske eier.

Det sier Venstre-leder Guri Melby.

– Det gjør at vi verken får gevinsten for alle satsinger som er gjort, og det gjør oss mye mer sårbar overfor autoritære regimer som Kina

Lørdag kunne TV 2 fortelle om norske Elkems forbindelser til kinesiske myndigheter. Selskapets kinesiske hovedeier Bluestar er eid av den kinesiske regjeringen. Og en av selskapets eiere er utpekt som en kinesisk militærorganisasjon av USA. (LENKE)

– Veldig farlig

Melby vil ikke være konkret på hva hun mener om Elkems kinesiske eier, men uttrykker på generelt grunnlag stor skepsis mot kinesisk eierskap.

– Det er jo veldig tette bånd mellom det kinesiske kommunistpartiet og næringslivet. Dette er noe helt annet enn det vi er vant med i Norge. Det er klart at det kan utgjøre en potensiell krevende situasjon for oss, sier Melby.

Elkem utvinner blant annet silisium, et metall som brukes i databrikker.

I dag står Kina for 90 prosent av produksjonen av silisium i verden. Norge står for fem prosent.

– Er det problematisk at de også kommer inn og eier deler av den norske produksjonen?

– Vi ser at Kina eier en stor del av verdikjedene på mange områder som er viktig, kanskje særlig for det grønne skiftet. Enten det er solcelleteknologi eller det er vindkraft, sier Melby og legger til:

– Det er veldig farlig for både Norge, Europa og for alle som kjemper for frihet og demokrati at ett autoritært regime kontrollerer så store deler av verdikjeden. Det er vi nødt til å gjøre noe med, sier Melby.

Krever svar fra regjeringen

Melby reagerer sterkt på det hun mener er en utydelig politikk fra regjeringen.

– Jeg forventer meg en regjering som utkrystalliserer en mye tydeligere Kina-politikk. I dag opplever jeg at de dobbeltkommuniserer.

Hun trekker frem at norske sikkerhetsmyndigheter advarer mot Kina som en trussel. Mens statsministeren uttrykker ønske om samarbeid og handel.

– Dette sender veldig uklare signaler, blant annet til næringslivet, om vi ønsker økt satsing på handel med Kina eller om vi ønsker den samme strategien som resten av Europa, som nemlig reduserer risikoen, sier Melby.

I april signerte regjeringen en ny handlingsplan for samarbeid om forskning, teknologi og innovasjon med Kina.

– En trussel

– Jeg tenker at Norge i altfor mange år har vært veldig naive i tilnærmingen til Kina, og at det definitivt må være slutt, slår Fremskrittspartiets leder, Sylvi Listhaug fast.

 Kristoffer Søvik / TV2
ALVOR: Sylvi Listhaug (Frp) mener Norge har vært naive i møte med Kina som en sikkerhetstrussel. Foto: Kristoffer Søvik / TV2

Hun mener kinesisk eierskap bør ettergås politisk.

– Vi vil se på hvilke grep som er nødvendige nå for å ta enda større kontroll på det som har med salg av selskap og gjøre. 

Listhaug har samtidig tydelige forventninger til Støres Kina-besøk.

– At det ikke blir koseprat. At Støre er tydelig på at Norge synes det er uakseptabelt at de muliggjør krigen i Ukraina. At de truer Taiwan. At de har tatt fra Hongkong og deres innbyggere sine demokratiske rettigheter. Og at det er en trussel mot våre frihetsverdier, sier Listhaug.

Hun sier samtidig at Frp ikke ønsker en frihandelsavtale eller et nærmere samarbeid med Kina.

– Vi må ta på alvor det våre sikkerhetstjenester sier. Og det er at Kina utgjør en trussel mot Norge og vår interesse.

Read Entire Article