– Jeg har aldri sett Trump så sint

1 month ago 14



På den første, og foreløpig eneste planlagte presidentdebatten mellom Harris og Trump, var presidentkandidatene ikke uventet innom temaene økonomi, abort, innvandring og krigene i blant annet Gaza og Ukraina.

Før første reklamepause ble Trump også spurt om det var noe han angret på 6. januar 2021, da tilhengerne hans stormet Kongressen.

– Jeg ba dem å demonstrere fredelig og på en patriotisk måte, sa Trump, som fortsatt hevder han vant valget i 2020.

Debatten

Debatten i Philadelphia.

Foto: AFP

– Jeg hadde ikke noe med det som skjedde. Det hadde aldri skjedd hvis ikke det var for Nancy Pelosi og ordføreren i Washington. Jeg hadde ikke ansvaret for sikkerheten, det var dem, sa Trump.

Provoserte

Ett utspill fra Harris satte også sinnet i kok hos Trump. Etter å ha kritisert ham for å bare snakke om seg selv og «fiktive personer som Hannibal Lecter», og ikke om hva som opptar vanlige amerikanere, hevdet hun at folk drar tidlig fra folkemøtene hans.

– Dessuten kjeder folk seg så mye at de drar etter 30 minutter, sa Harris.

Det fikk en tydelig reaksjon hos Trump:

– Jeg har ikke sett Trump så sint i en debatt siden hans første debatt med Joe Biden i 2020, skriver The New York Times-journalisten Jonathan Swan, som følger Trump tett.

Uenige om abort-forbud

Abort er et omstridt tema i USA. Et nasjonalt abortforbud vil tre i kraft hvis Trump kommer til makten, har Harris advart. Det nektet Trump for.

– Det er en løgn. Jeg kommer ikke til å signere en lov som gjør abort ulovlig, sa han.

Han gjentok det samme han har sagt tidligere: at det nå er delstatene som har ansvaret for sin egen politikk når det gjelder abort.

Programlederen spør to ganger om han da vil legge ned et veto om abortforbud.

– Det trenger vi ikke diskutere, gjentok Trump.

Påstod at ulovlige innvandrere spiser kjæledyr

Trump sa at administrasjonen til president Joe Biden og visepresident Kamala Harris har latt millioner av migranter ta seg ulovlig inn i USA. Og at de spiser amerikaneres kjæledyr.

Da brøt programlederen inn og sa at det stemmer ikke. Harris reagerte med hoderisting. Hun kalte utspillet ekstremt.

Kamala Harris

Harris under debatten i Pennsylvania.

Foto: Brian Snyder / Reuters

Harris, som også er tidligere aktor og statsadvokat, påpekte også at Trump er dømt i flere rettssaker. Trump svarte med å hevde at alle rettssakene ble startet av demokratene, og at de har brukt domstolene som et våpen mot ham.

– Jeg fikk sannsynligvis en kule mot hodet på grunn av det de har sagt, sa Trump, med henvisning til da han ble skutt i øret under et valgkampmøte i Pennsylvania 13. juli 2024.

Slutt på Ukraina-krigen

Internasjonale konflikter var også et tema. Gaza, Afghanistan og Ukraina.

Trump mener at han kan få en slutt på Ukraina-krigen i løpet av ett døgn hvis han blir valgt, ved å snakke med både Putin og Zelenskyj.

Han advarte om at det kan bli tredje verdenskrig, og lurte på hvor det har blitt av president Biden:

– De kastet ham ut av valgkampen som en bikkje. Er han president? Hvor er han?

Trump sa også at han fikk skryt av Nato-sjef Jens Stoltenberg for jobben han gjorde for å få flere til å betale til forsvarsalliansen.

Forstår ikke økonomi

Debatten var også innom økonomi. Et tema der republikanerne ansees for å ha en fordel.

Både Trump og Harris beskyldte hverandre for å ikke ha en ordentlig plan. Trump påstod også at visepresident Harris har ødelagt USA og er marxist.

– Vi har den verste økonomien noensinne, sa Trump og pekte på at Harris er ansvarlig for Biden-administrasjonens økonomiske politikk.

– Hun er Joe Biden, sa Trump.

Harris svarte:

– Jeg er åpenbart ikke Joe Biden, og jeg er i alle fall ikke Donald Trump.

Sluttstreken for Biden

Nattens debatt var første gang Kamala Harris møtte Donald Trump ansikt til ansikt. Det skjer etter at president Joe Biden møtte Trump til debatt i sommer.

Den gikk så dårlig at Biden endte opp med å trekke seg som demokratenes kandidat og ble erstattet av visepresident Kamala Harris.

To menn i små biler inne på et rom dekket med bannere og plakater i forbindelse med presidentdebatten mellom Harris og Trump

Forberedelsene til presidentdebatten er i full gang inne på museet National Constitution Center i Philadelphia, der debatten skal holdes.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Harris har klatret på meningsmålingene siden hun tok over som demokratenes kandidat. Men enkelte meningsmålinger har den siste tiden vist at fremgangen hennes kan være i ferd med å dabbe av.

Konsekvenser for valget

Mange har vært spente på hvordan Harris ville håndtere debatten. Hun har foreløpig kun gitt ett intervju siden hun ble presidentkandidat.

Gående og syklende foran et gjerde foran et museum

Metallgjerder var søndag satt opp foran museet National Constitution Center i Philadelphia, der presidentdebatten skal foregå.

Foto: Tom Gralish / AP

Presidentdebatten ansees som en viktig mulighet for kandidatene å vise hvem de er, hvilken politikk de vil føre, og hvor gode de er til å svare på spørsmål og håndtere press. Debatten kan derfor få store konsekvenser.

Da Biden møtte Trump til debatt i juni, førte hans stotrende fremføring til at han etter massiv kritikk trakk seg som kandidat.

Hør utenriksredaksjonens podkast: Kamala Harris og Donald Trump skal endelig møtes til debatt for første og kanskje siste gang før valget.

Publisert 11.09.2024, kl. 02.43 Oppdatert 11.09.2024, kl. 05.29

Read Entire Article