Når er du deg selv hundre prosent? Med studievenner? På Snapchat? Når du gamer?
For 20 år gamle Aurora Linnea Holte Saksen er TikTok og Snapchat steder hun føler seg mest som seg selv.
– Jeg føler meg mer som meg selv på sosiale medier i den forstand at jeg kan få uttrykt meg selv fullt og helt, uten at det blir ukomfortabelt fordi man må snakke med folk «face to face», forteller hun.
Og hun er ikke den eneste.
En undersøkelse fra USA viser at unge føler seg «mest som seg selv» når de er online, enn i virkeligheten.
Mer komfortabel bak en skjerm
Flertallet av deltagerne i undersøkelsen, som er generasjon Z og millennials, føler seg mer som seg selv, mer satt pris på, mer talentfulle og mer kreative på internett, i følge nettstedet The New Consumer.
Men hvorfor?
– Det handler vel mye om at man er mer komfortabel bak en skjerm, der man kan velge selv hva man ønsker å dele og hvilke sider av seg selv man ønsker å vise fram, forteller Saksen.
Hun understreker også at siden det er lettere å trekke frem sine beste sider på internett, så er det lettere å fremstå uekte.
– Det positive er at det er lettere å nå ut til flere man kan relatere seg til via nett, hvis man ikke føler at man passer inn i samfunnet. Man føler seg ikke like alene når man ser at det finnes flere som skiller seg ut, og det vil da føles lettere å kunne være seg selv på nett, sier hun og fortsetter:
– Det negative med å eksponere seg, som meg som legger ut videoer på TikTok, er at det kan gjøre det lettere å bli et offer for stygge kommentarer.
Er du mest som deg selv når du er online?📱🤔
Lettere å uttrykke meninger
Alexander Wessel Landvik (17), som er elev ved Blindern videregående skole i Oslo, kan kjenne seg igjen i å være mer seg selv på internett.
– I virkeligheten kan man uttrykke følelser mye mer. Men på sosiale medier føler jeg at det er lettere å uttrykke meningene sine, for da er det kanskje ikke like mange som står imot deg, eller at ting er kleint å si, sier Wessel Landvik.
Victoria Fjeldstad (17)
Jeg fremstiller meg ganske lik på sosiale medier som jeg er i virkeligheten. Jeg kan være mer komfortabel på sosiale medier, fordi man får mer tid til å tenke over hva man sier.
Theo Rysst-Jensen (17)
Jeg føler det er lettere å være seg selv i virkeligheten. Man får uttrykt følelsene sine mye mer. Det er bedre å snakke med folk i virkeligheten enn på sosiale medier.
Adeline Sponnich (17)
Man kan uttrykke seg litt mer på sosiale medier og tør mye mer enn i virkeligheten. Vi burde være mer sånn når vi er med mennesker, og ikke på sosiale medier.
– Bekymringsverdig
Psykolog Nadine Rose A. Richani tror det er mange sider knyttet til selvfølelse på internett.
– Er det at man tør å være seg selv mer, eller handler det om at man ikke klarer det i den virkelige verden? Og da er jo spørsmålet «hvorfor er det slik?», sier hun.
Hun ser både negative og positive sider ved det.
– Det er jo litt bekymringsverdig også, spesielt sosiale medier. Det kan erstatte mye av det vi trenger, som er grunnleggende menneskelige behov. Som at vi er gjensidig avhengig av hverandre, vi trenger sosial kontakt, vi trenger å ha en rolle i samfunnet, en rolle i minoritetssamfunnet vårt, og i familien, forteller Richani og legger til:
– Det er jo positivt hvis det gir deg mer trygghet i å være deg selv, at du har din støtte der eller finner din mening der. Så lenge det ikke erstatter det andre som vi trenger.
Publisert 22.09.2024, kl. 21.05