Jan Martin Udneseth (16) er ikke selv rammet av de foreslåtte skolenedleggelsene, men satte seg på traktoren og kjørte tre timer fra Finnskogen til Hamar i sympati med de rammede elevene.
- Lars Chr. Wegner
- Stella Bugge
- Karoline Aga
- Even Nævdal
- Geir Olsen (foto)
- og 2 tilvis færre
Han er en av mange som tirsdag formiddag har møtt opp utenfor det store grå bygget som huser Innlandet fylkeskommune i Hamar sentrum.
Lang kjøretur
– Jeg vil markere at de andre skolene ikke må legges ned, sier Jan Martin til VG.
Det betyr seks timer på traktoren denne overskyede tirsdagen.
Selv går 16-åringen på Solør videregående, avdeling Våler, hvor han tar teknologi- og industrifag.
– Min skole består, så det er ikke det verste for meg. Det er verre for dem som kanskje må ta buss i fire timer daglig, sier Jan Martin.
Han søkte skolen om fravær for kunne dra til Hamar for å demonstrere.
– Jeg spurte pappa om det var greit å ta traktoren til skolen i dag, men jeg spurte ikke om det var greit å kjøre helt til Hamar, smiler han.
– Vi får se om jeg må dekke dieselutgifter, men hvis vi blir hørt i dag så er det verdt det.
Leder for aksjonsgruppen «Berg skulen vår», Ingrid Eiesar Storbråten, sier responsen har vært enorm. Senere i dag blir det også konsert med Matoma her i Hamar.
– Helt unikt
Storbråten forteller at det hele startet med at hun fredag før høstferien satt og gråt på vei ned til Oslo fordi hun var så fortvilet over situasjonen. Til sammen seks skoler i de to tidligere fylkene Hedmark og Oppland er foreslått lagt ned.
– Så har det bare ballet på seg, det er folk dette gjelder. Alle skolene har sluttet seg til. Det er solidaritet og samhold her. Det er helt unikt, sier hun til VG.
Storbråten forteller at elever fra mange skoler som ikke er rammet, stiller opp. Det gjør også næringslivet.
– Uten ungdom har de ingen fremtid, sier 28-åringen. Ved siden av henne står det kasser med kanelboller og brus som næringslivet har sponset. Og en spleis til støtte for aksjonen har tatt helt av.
Bakgrunnen for nedleggelsesforslaget er nedgang i elevtallene, som har ført til økonomiske utfordringer for fylkeskommunen. Nå er det opp til fylkestinget å avgjøre den endelige skjebnen til de seks skolestedene i morgen onsdag.
– Har dette blitt større enn du trodd?
– Ja, det kan du si. Det startet som et arrangement for Lom, sier lederen av aksjonsgruppen.
– Jeg tror det blir et fredelig og godt og arrangement.
– Tror det er mulig å snu de planlagte nedleggelsene?
– Vi gjør vårt beste. Jeg håper politikerne hører etter og tar det inn over seg.
Under kan du følge hele demonstrasjonen direkte på VGTV: