Jan Helge Andersen forklarer seg: – Jeg var ikke alene

1 week ago 14



Han var ikke alene i Baneheia, sier han når han starter sin forklaring for retten.

Torsdag forklarer Jan Helge Andersen seg. Foto: Ane Hem / NTB
Vi rapporterer fra Sør-Rogaland tingrett, rettssted Sandnes torsdag 18. april kl. 09:28

Kortversjonen

  • Jan Helge Andersen (43) vitnet i retten i saken mot ham, tiltalt for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) 19. mai 2000
  • Andersen hevder han ikke var alene, og påpeker Viggo Kristiansen som medskyldig
  • Kristiansen ble dømt for drapet, men frikjent etter 21 år og offentlig unnskyldt som et justismord

Jan Helge Andersen (43) har på seg det samme som på tirsdag. En hvit bomullsgenser, dongeribukser og et gullkjede.

Han inntar vitneboksen i Sør-Rogaland tingrett for å forklare seg i saken mot ham, der han er tiltalt for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen (10) den 19. mai 2000.

Han erkjenner ikke straffskyld.

Du kan følge VGs direktedekning av rettssaken og stille spørsmål her.

- Var du alene?

Forsvarer Svein Holden sier at Jan Helge Andersen helst ikke vil gi noen fri forklaring, men starte med å svare på spørsmål.

Statsadvokat Andreas Schei begynner utspørringen rett på:

– Var du alene eller var dere to?

Jeg var ikke alene, svarer Andersen.

– Hvem var du med?

– Viggo Kristiansen, svarer han.

Schei går så gjennom bevegelsene i Baneheia, og spør Andersen om han vet hvilken vei de i så fall tok. Andersen sier han er usikker på stien, og rister på hodet. Han har blikket godt festet på skjermen foran seg.

Andersen blir så spurt om deres planer for denne maikvelden, og hvor de skal ha ønsket å sette opp et telt. Det blir tegnet et kart av bevegelsene ut fra Andersen sin forklaring.

Andersen svarer på spørsmålene. Samtidig er det flere detaljer han sier han ikke husker i dag. Andersen var ikke med på befaringen i Baneheia i går.

Viggo Kristiansen ble dømt for drap og sonet nesten 21 år for det.

Men etter flere års kamp ble saken hans gjenopptatt, og i 2022 ble han endelig frikjent. Da fikk han en offentlig unnskyldning for årene han urettmessig måtte sone i fengsel. Det er regnet for å være et av Norgeshistoriens mest alvorlige justismord.

Det var etter frifinnelsen av Kristiansen, at Andersen ble tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Andersen har imidlertid fortsatt å hevde at Kristiansen var med ham.

Baneheia-saken forklart

Les også: Drapene i Baneheia: Dette må du vite

Andersen er i dag 43 år. Da drapene i Baneheia fant sted, var han 19 år gammel og bakerlærling.

Jan Helge Andersen føres til Arendal kretsfengsel i 2001. Foto: Tore Andre Baardsen / VG

Han ble av lagmannsretten i 2002 dømt til 19 års fengsel for overgrep og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og medvirkning til voldtekt på Lena Sløgedal Paulsen (10). Samtidig ble altså Viggo Kristiansen, som senere ble frikjent, dømt.

Etter å ha sonet 16 år, ble Andersen prøveløslatt 22. desember 2015.

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. mars 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.

Krimpodden følger Baneheia-saken og kommer med nye episoder hver dag etter retten er ferdig.

Du finner episodene på PodMe eller via VG+:

Read Entire Article