Ja vel, elsparkesyklister

13 hours ago 4



AFTENBLADET MENER: Bøter for å slenge fra seg elsparkesykler? Ja takk!

Bildet er fra i sommer, da elsparkesykler blokkerte svaksyntes ledelinje over Domkirkeplassen. Foto: Magnus Kolstad

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Aftenbladet skal være en liberal avis. Vi skal faktisk ikke være altfor glade hver gang noe blir forsøkt løst med en ny lov, et nytt forbud, eller en slags barnevakt-ordning over folks egen fornuft.

Men altså, når fornuften uteblir? Når det åpenbart går utover andre? Når det der med at «min frihet slutter der din begynner», som den engelske filosofen John Locke skal ha sagt, og som både de konservative og ganske liberale blant oss gjerne siterer, så ja. Da lar vi oss begeistre av at noen voksne går inn og regulerer. Bremser.

I et byrom, for eksempel Stavanger, skal mange kunne ferdes på en ganske grei og trygg måte. Bilister, syklister, elsparkesyklister, busser, fotgjengere, folk med barnevogner og folk med funksjonshemninger, for eksempel blinde og svaksynte. De skal alle ha en slags rimelig frihet til å gjøre det, hvis ikke noen andre har grafset til seg så mye for mye løssluppen frihet at det ikke er nok igjen til de andre. Og disse andre er nok de fleste.

Og ja, det er elsparkesyklene det går i. Igjen. Utleiesyklene, fra selskapene Voi og Ryde, som ligger slengt på tvers av fortau, på sykkelstier, i underganger, rundt en sving, ut i veibanen. Og ikke bare skaper trøbbel, snubling, falling og irritasjon, men også stjeler friheten i å ferdes trygt i egen by fra de som har minst av den fra før.

For det har ikke hjulpet nok at de har fått faste parkeringsplasser rundt om i sentrum.

Nå tar de to utleieselskapene selv rollen som den voksne i rommet – i dette tilfellet i byrommet.

De har orientert politikerne i kommunen om at hvis brukerne parkerer dårlig, og ikke greier å oppføre seg, vil det synes på det de kaller aktivitetsscoren i app-en. Da gir de en advarsel, så en bot, – og så ut.

Nei, det er ikke så overraskende at det kommer fra utleieselskapene selv. De driver business der vi alle skal ferdes, de er avhengige av at brukerne deres oppfører seg noenlunde skikkelig for å være sikre på at de er velkomne til å fortsette med virksomheten sin.

Vi skjønner at utleie av elsparkesykler er en snerten og kjapp måte å la folk komme seg rundt på. Men det mangler ennå ganske mye på at de klarer å finne sine plass i bybildet uten å forsyne seg grovt av andres.

Slik burde det selvsagt ikke være. Ikke er det veldig vanskelig å sette fra seg den doningen på en skikkelig måte, og ikke kan det være veldig vanskelig å forstå poenget med hvorfor det betyr noe.

Så ja takk, når folk ikke forstår hvor grensene går ved hjelp av egen fornuft, så ønsker vi advarsler, bøter og brukernekt velkommen. For det handler om andres frihet, og det er også en liberal tanke.

Publisert:

Publisert: 17. oktober 2024 21:00

Read Entire Article