Italia forbyr utenlandsk surrogati

2 hours ago 3



 GABRIEL BOUYS / AFP / NTBLokale politibetjenter går forbi et veggmaleri laget av den italienske kunstneren og aktivisten aleXsandro Palombo, som fremstiller statsminister Giorgia Meloni (til høyre) og generalsekretær for Demokratisk Parti (PD), Elly Schlein (til venstre), nakne og gravide i henvisning til debatten om surrogati i landet. Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / NTB

Italia har vedtatt en ny lov som gjør det ulovlig for par å reise til utlandet for å få barn gjennom surrogati.

fredag 18. oktober kl. 04:30

Loven utvider det eksisterende forbudet mot surrogati i Italia til også å gjelde par som søker dette i land der det er lovlig, som USA og Canada. De som bryter loven risikerer bøter på opptil 1 million euro (tilsvarende ca. 11 millioner kroner) og inntil to års fengsel, melder BBC.

Forslaget ble fremmet av Italias høyreorienterte regjeringsparti og ble vedtatt i senatet onsdag med 84 mot 58 stemmer.

Kritikere mener loven særlig rammer LHBT-par, som ikke har lov til å adoptere eller benytte assistert befruktning i Italia.

– Dette er en monstrøs lov. Ingen andre land i verden har noe slikt, sier LHBT-aktivist Franco Grillini til nyhetsbyrået Reuters.

 ANDREAS SOLARO / AFP / NTBFoto: ANDREAS SOLARO / AFP / NTB

Loven sees som en del av den sosialkonservative agendaen til Italias statsminister Giorgia Meloni. Hun har tidligere uttalt at barn kun bør oppdras av en mann og en kvinne.

– Ja til den naturlige familien, nei til LHBT-lobbyen, sa Meloni i en tale i 2022.

Les også: Anna og Nola (16) har to fedre: – Vi er liksom en helt vanlig familie

Meloni har beskrevet surrogati som "et symbol på et avskyelig samfunn som forveksler ønsker med rettigheter og erstatter Gud med penger".

 NICOLAS TUCAT / AFP / NTBFoto: NICOLAS TUCAT / AFP / NTB

Eksperter BBC har snakket med sier at 90 prosent av parene som benytter surrogati i Italia er heterofile. Mange av disse skjuler at de har reist utenlands for å få barn. LHBT-par som returnerer til Italia med et barn kan derimot ikke skjule dette på samme måte.

Les også: Cameron Diaz (51) har fått barn nummer to

Surrogatilovgivning rundt om i verden

  • Italia, Spania, Frankrike og Tyskland er blant de europeiske landene som forbyr alle former for surrogati.
  • I Storbritannia er det ulovlig å betale for surrogati utover rimelige utgifter for surrogatmoren. Surrogatmoren vil stå registrert på fødselsattesten inntil foreldreskapet overføres via en foreldreordre.
  • I Irland, Nederland, Belgia og Tsjekkia er det ikke mulig å få en domsstol til å håndheve en surrogatiavtale. Det er det samme i Storbritannia, hvor en domstol vil vurdere hva som er i barnets beste interesse hvis det oppstår en uenighet.
  • Hellas aksepterer utenlandske par og gir juridisk beskyttelse til de tiltenkte foreldrene - surrogatmoren har ingen juridiske rettigheter over barnet. Men Hellas insisterer på at det skal være en kvinne i forholdet (noe som utelukker homofile par eller enslige menn).
  • USA og Canada tillater surrogati for likekjønnede par og anerkjenner dem som de juridiske foreldrene fra fødselen.
  • Kilde: BBC
  • Surrogati er ulovlig i Norge, og myndighetene fraråder nordmenn å inngå surrogatiavtaler i utlandet.
Publisert: 18.10.24 kl. 04:30

Relaterte emner

Read Entire Article