Israels UNRWA-forbud rammer livsviktig bistand

3 weeks ago 19



Det israelske parlamentet har vedtatt lover som gjør det svært vanskelig for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) å utføre sitt livsviktige oppdrag.

 - / AFP / NTBTo menn passerer et delvis ødelagt UNRWA-hovedkvarter i Gaza by 15 februar 2024. Nå har den israelske nasjonalforsamlingen vedtatt lover som rammer FN-organisasjonens arbeid i Gaza og på Vestbredden. Foto: - / AFP / NTB
Onsdag 30. oktober kl. 10:46

Etter over ett år med krig er praktisk talt hele Gazas befolkning blitt fullstendig avhengig av nødhjelp, i form av mat, medisiner og rent vann.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner gjør en viktig innsats, men ingen kan erstatte det omfattende arbeidet UNRWA utfører.

I Gaza er situasjonen desperat og akutt for 2,3 millioner mennesker.

 Debbie Hill / AP / NTBStatsminister Benjamin Netanyahu taler ved åpningen av et møte i det israelske parlamentet, Knesset, 28. oktober. Foto: Debbie Hill / AP / NTB

Vi tar på det sterkeste avstand fra vedtaket i det israelske parlamentet. Først og fremst fordi det rammer bistanden til sivile palestinere i en kritisk situasjon. Konsekvensene kan bli ødeleggende.

Det er dessuten en svært uklok beslutning. Det internasjonale samfunn, inkludert Israels nærmeste allierte, har innstendig oppfordret Israel til ikke å forby UNRWA. At flertallet av de folkevalgte velger å ignorere også USAs råd skader Israels sak.

– Hvis UNRWA forsvinner kommer vi til å se sivile, inkludert barn og spedbarn, som ikke blir i stand til å motta mat, vann og medisiner de trenger for å leve, sa det amerikanske utenriksdepartementets talsperson, Matthew Miller, før avstemningen i parlamentet.

USA er den største bidragsyteren til UNRWA og samtidig Israels viktigste allierte.

 Ramadan Abed / Reuters / NTBPalestinere i kø for å få helsehjelp på en klinikk drevet av UNRWA på Gazastripen 29. oktober. Foto: Ramadan Abed / Reuters / NTB

Israel har, som alle andre nasjoner, folkerettslige forpliktelser.

Hvis ikke UNRWA kan utføre sine oppgaver blir Israel sittende med et stort og tyngende ansvar. Statsminister Benjamin Netanyahu sier Israel vil legge til rette for humanitær hjelp til Gaza. Men i praksis river de ned det eksisterende hjelpeapparatet uten å legge frem et troverdig alternativ.

Bakgrunnen for at Israel går til et så drastisk skritt er at anklagen om at UNRWA skal ha nære forbindelser til Hamas og at organisasjonens midler blir misbrukt. Israel viste til at flere ansatte i UNRWA skal ha deltatt i terrorangrepet mot Israel 7. oktober i fjor.

Flere av de største bidragsyterne til UNRWA stanset midlertidig støtte til organisasjonen. Ni ansatte ble senere oppsagt etter at FNs interne tilsynsorgan konkluderte med at de kunne ha deltatt i terrorangrepet.

 AHMAD GHARABLI / AFP / NTBEn vakt stenger porten ved UNRWAs hovedkvarter i Jerusalem. Som følge av en ny lov må dette hovedkvarteret stenge innen tre måneder. Foto: AHMAD GHARABLI / AFP / NTB

Vedtakene i det israelske parlamentet trer i kraft i løpet av tre måneder.

Det ene vedtaket forbyr UNRWA å operere i Israel og de okkuperte palestinske områdene. Det innføres også et forbud for offentlig ansatte i Israel å ha kontakt med UNRWA.

FN-organisasjonen må stenge hovedkvarteret i Jerusalem og deres ansatte vil ikke få visum til Israel. Vedtaket forbyr ikke eksplisitt UNRWA fra å arbeide i Gaza, men det vil bli svært vanskelig for å koordinere bistand og drive sykehus, skoler og nødhjelp, både i Gaza og på Vestbredden.

Krigen i Gaza har skapt en humanitær katastrofe. 90 prosent av befolkningen er fordrevet og mange av dem bor i teltleirer.

Det er underernæring, sult og sykdommer.

Dette er det verst tenkelige tidspunktet å ramme det uunnværlige arbeidet som UNRWAs 13 000 ansatte daglig utfører.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article