Israels forsvarsminister sier de flytter styrker og ressurser mot nord

2 weeks ago 10



– Tyngdepunktet skifter nordover ved at ekstra ressurser og styrker flyttes dit. Vi er på terskelen til en ny fase i krigen, det krever mot, standhaftighet og utholdenhet fra oss, sa Gallant til israelske soldater på en militærbase onsdag ifølge journalisten Emanuel Fabian på X.

Forsvarsministeren kom med uttalelsen etter at Hizbollah to dager på rad er blitt angrepet med en serie eksplosjoner på personsøkere og annet elektronisk utstyr.

Allerede før angrepene mot Hizbollah gjorde statsminister Benjamin Netanyahu det klart at Israel nå vil rette oppmerksomheten mot nord. I praksis betyr det mot Libanon. der Hizbollah holder til.

– Å returnere innbyggere til de nordlige delene av landet er nå ett av Israels offisielle mål med krigføringen på Gaza, sa Netanyahu mandag. Onsdag kveld gjentok han målet.

Soldater fra 98. divisjon i ruiinene i Gaza 20. august i år. Nå sendes fallskjermjegerne til grensen mot Libanon.

Soldater fra 98. divisjon i ruiinene i Gaza 20. august i år. Nå sendes fallskjermjegerne til grensen mot Libanon.

Foto: Bilde fra den israelske hæren / AFP

Sender fallskjermjegere

Onsdag ble det klart at en divisjon fra den israelske hæren flyttes fra sør til nordgrensen, skriver Times of Israel.

Det er snakk om 98. divisjon, som består av fallskjermjegere og omtales av Israel National News som en elitestyrke.

Divisjonen består av mellom 10.000 og 20.000 mann og slutter seg til styrkene som Israel allerede har ved nordgrensen.

– Kan være første fase

Jørgen Jensehaugen

- Jeg tror dette er det mest spente vi har hatt i konflikten mellom Israel og Hizbollah siden 7. oktober, sier Jørgen Jensehaugen.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK

Midtøsten-ekspert og seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet Prio, Jørgen Jensehaugen, sier at angrepene på Hizbollah kan tolkes på to måter:

  • – Det ene er at det er et storskala israelsk toledds-angrep på kommunikasjonsutstyret til Hizbollah, og så venter de og ser om Hizbollah svarer. '
  • – Den andre måten å se det på, er at dette er første fase i at Israel starter en krig mot Hizbollah. Å ta ut kommunikasjonsnettverk først, og så starte krigen.

Jensehaugen sier at vi ikke vet hvilket av de to scenarioene som gjelder. Han mener at uttalelsene til Gallant kan tolkes på begge måter.

– På den ene siden kan det bety at nå er Israel forberedt på et storstilt svar, og at de må ha tropper på plass i tilfelle det skjer. Men det kan også tolkes som at nå gjør de klar til et angrep på Hizbollah, sier Jensehaugen.

Han legger til at dette viser at nå er det mer alvorlig enn det har vært tidligere i denne krigen.

– Hittil har Hizbollah vist seg som bemerkelsesverdig avventende i sin respons, men det kan fort snu, sier han.

Barth Eide frykter storkrig

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier til TV2 at situasjonen er usedvanlig dramatisk.

– Det vi jo virkelig har fryktet på toppen av dette, er at det skal bli en internasjonal krig, og nå er vi nok nærmere enn det på enn på veldig lenge, sier han.

Utenriksministeren sier spørsmålet nå er hvordan Hizbollah og Iran vil reagere på angrepene, og om en regional storkrig under oppløp.

– Det er svært alvorlig, og dette er et problem langt utover Midtøsten selv, Barth Eide.

Publisert 18.09.2024, kl. 19.41 Oppdatert 18.09.2024, kl. 19.43

Read Entire Article