Israels bakkeinvasjon: Landsbyer jevnet med jorden i Sør-Libanon

4 hours ago 3



Nær 1,2 millioner er drevet på flukt i Libanon: –⁠ Intense angrep mot Hizbollah fortsetter, sier talsperson for det israelske militæret.

mandag 14. oktober kl. 09:31

Kortversjonen

  • Nær 1,2 millioner mennesker er på flukt i Libanon etter Israels bakkeinvasjon, ifølge Libanonske myndigheter.
  • Bilder viser grenselandsbyer som er nærmest jevnet med jorden.
  • Hizbollah og det israelske militæret har hatt flere sammenstøt ved grensen.

Snart to uker er gått siden Israels bakkeinvasjon i Libanon, 1. oktober.

En video filmet av det israelske militæret (IDF), som er verifisert av The New York Times, viser at de to grenselandsbyene Yaroun og Maroun Al-Ras nesten er blitt jevnet med jorden.

Også satellittbilder av landsbyen Yaroun før og etter bakkeinvasjonen, viser store ødeleggelser:

Både Maroun al-Ras og Yaroun var tomme for innbyggere før den israelske bakkeinvasjonen, ifølge lokale myndigheter. Ordføreren i Yaroun, Ali Qassem Tafeh og den tidligere ordføreren Hassan Awda, sier de fleste forlot byen da angrepene startet i fjor, ifølge The New York Times.

Søndag melder Hizbollah at israelske styrker skal ha forsøkt å gå inn i landsbyen Ramyeh, som ligger like ved grensen mellom Israel og Libanon.

 RABIH DAHER / AFP / NTBRøyk stiger fra landsbyen Khiam i Sør-Libanon den 12. oktober. Foto: RABIH DAHER / AFP / NTB

– Farlige kampsoner

Samme dag kommer IDFs sarabiske talsperson, Avichay Adraee, nok en gang med en oppfordring til innbyggerne i Sør-Libanon:

– Vi appellerer til dere om å avstå fra å reise sørover og vende tilbake til hjemmene deres, skriver han på X.

– Dette er farlige kampsoner.

Han skriver videre at «intense angrep» mot Hizbollah fortsetter: –⁠ For din sikkerhet, vennligst følg instruksjonene.

Libanesiske helsemyndigheter har rapportert om at tre personer ble drept, inkludert en to år gammel jente, i en israelsk militæroperasjon i byen Sidon, sør i Libanon.

Det israelske militæret har delt bilder som skal vise bakkestyrker i Libanon. Foto: Israel Defense Forces (IDF)

Ifølge The New York Times har Hizbollah tidligere rapportert om sammenstøt med IDF i tre grensebyer.

Avisen har kartlagt Israels angrep mot Sør-Libanon gjennom satellittbilder og videoer fra det israelske militæret.

Ved å sammenligne før- og etterbilder av Sør-Libanon har avisen funnet minst syv steder som viser spor etter kjøretøy nær grensen mellom Israel og Libanon.

IDF sier målet med invasjonen er å ødelegge Hizbollahs militære infrastruktur, samt at israelske innbyggere kan returnere til landsbyene nord i Israel.

IDF hevder Hizbollah benytter landsbyene til gjemme våpen og igangsette angrep mot Israel. Hizbollah nekter for å gjemme våpen blant sivile, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Israel og Hizbollah

  • Konflikten mellom Israel og Hizbollah – den sjiamuslimske militsen i Libanon – er kraftig trappet opp de siste ukene.
  • Hizbollah har det siste året angrepet Nord-Israel med raketter, i solidaritet med Hamas og palestinerne som lider i Gaza.
  • Israel har svart med å sende bakkestyrker inn i Sør-Libanon for første gang siden 2006 og beordret befolkningen til å trekke nordover.
  • Israel har siden 23. september bombet sjiamuslimske områder i Libanon fra luften. Bombetoktene blir ofte varslet på forhånd og israelerne hevder de går etter militære mål.
  • Israel antas å ha utløst eksplosjonene i Hizbollahs personsøkere og walkietalkier 17. og 18. september. Minst 32 ble drept og flere tusen skadet.
  • Israel likviderte Hizbollahs leder Hassan Nasrallah i et massivt israelsk bombeangrep mot Sør-Beirut 27. september.
  • Hans sannsynlige etterfølger Hashem Safieddine er savnet etter et israelsk angrep mot Sør-Beirut 3. oktober.
  • Hizbollah ble opprettet som en motstandsbevegelse etter at Israel invaderte Libanon i 1982. Bak Hizbollah står Iran, som er Israels hovedfiende i Midtøsten.
  • Konflikten mellom Israel og Hizbollah har drevet 1,2 millioner mennesker på flukt i Libanon. Over 2100 er drept og 10.000 skadet, ifølge libanesiske helsemyndigheter.

Israel har også gjennomført omfattende luftangrep mot Libanon. Lørdag ble minst 15 drept i nye israelske angrep, blant annet i byene Nabatiye og Maaysra. Israel har ikke kommentert eller tatt på seg ansvaret for angrepene.

IDF meldte at de registrerte rundt 100 raketter som krysset grensen fra Libanon til Israel, bare i løpet av en halvtime fredag. Det skriver BBC.

Siden 23. september har nær 1,2 millioner mennesker blitt drevet på flukt, ifølge Libanesiske myndigheter.

Read Entire Article