FNs fredsbevarende styrker trenger absolutt beskyttelse.
Publisert: 15.10.2024 16:18
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Israel har nå angrepet FNs fredsbevarende styrker i Libanon (Unifil) flere ganger. Fem soldater er skadet.
Det er hensynsløst, farlig og fullstendig uakseptabelt. Angrepene må stanse straks.
Unifil består av 10.000 soldater fra 50 forskjellige land. Det er også rundt 800 personer i støttefunksjoner.
Landene som deltar i de fredsbevarende styrkene, har naturlig nok reagert sterkt. Førti nasjoner som deltar i Unifils arbeid, har fordømt Israels handlinger. Det har også EU gjort.
Det er på sin plass. Angrepene på Unifil er et alvorlig brudd på folkeretten.
Israels forsvar (IDF) legger stadig press på FN-styrkene. Søndag morgen tok israelske stridsvogner seg inn i Unifils leir i Ramyah.
IDF hevder at stridsvognene kun forsøkte å evakuere to skadede soldater. Israel innrømmer å ha brukt kjemisk røyklegging for å gjennomføre aksjonen. Det førte til at mange av FN-soldatene fikk kvalme og utslett.
Statsminister Benjamin Netanyahu forlanger at FN skal trekke soldatene sine ut av området. IDF mener Hizbollah bruker FN-styrkene som skjold. Hizbollah er en terrorgruppe som er støttet av Iran.
Unifil har avvist kravet fra Israel. FN-styrkene står langs den såkalte «blå linjen». Den ble etablert av FN i år 2000 og fungerer som en provisorisk grense mellom Israel og Libanon.
Israel har også vært kritisk til at FN-resolusjon 1701 ikke er blitt håndhevet. Resolusjonen ble enstemmig vedtatt i 2006, og skal sikre en permanent våpenhvile. Det er FN-styrkenes oppdrag å se til at resolusjonen blir fulgt. Israel har påpekt mange ganger at Hizbollah bryter denne avtalen ved å angripe Israel fra nord.
FNs generalsekretær António Guterres har sagt at Israels angrep på de fredsbevarende styrkene kan være en krigsforbrytelse. Han kunne med fordel ha tatt med bruddene på resolusjon 1701 i sine kommentarer.
Men det er uansett et svært viktig prinsipp at man ikke angriper fredsbevarende styrker. FN har pr. i dag slike oppdrag på elleve forskjellige steder i verden. Det står FN-styrker i Kosovo, Kongo, Kashmir og Sør-Sudan, for å nevne noen.
Over to millioner mennesker har deltatt i fredsbevarende oppdrag, inkludert mange nordmenn.
I dag er 72.000 mennesker fra 121 land utstasjonert. De gjør en svært viktig jobb. Og de er helt avhengig av at alle respekterer deres sikkerhet.