Israel og Hizbollah angriper: «Første fase over»

1 month ago 23



Hizbollah opplyser å ha gjennomført «første fase» av et hevnangrep mot Israel som svar på drapet på bevegelsens militære leder, mens Israel har angrepet mål i Libanon.

Røyk og ild på den libanesiske siden av grensen med Israel. Israel utførte forhåndsangrep mot Hizbollah-posisjoner i Libanon etter at informasjon om et nært forestående angrep mot Israel. Foto: Aziz Taher / Reuters

Publisert: 25.08.2024 07:14 | Oppdatert: 25.08.2024 07:28

Israels forsvarsminister Yoav Gallant har erklært en landsomfattende sivil nødssituasjon i 48 timer fra klokken 6 lokal tid søndag. Klokken 7 søndag har statsminister Benjamin Netanyahu innkalt sitt sikkerhetskabinett til møte.

Lyden av sirene som varslet raketter kunne høres over Nord-Israel søndag morgen. Det er foreløpig ingen rapporter om skadede, ifølge BBC.

Israels forsvar (IDF) sier i en uttalelse at Hizbollah "har nylig send 150 prosjektiler fra Libanon mot israelsk territorium».

Meldingene om de israelske angrepene kom tidlig søndag morgen lokal tid. Ifølge nyhetsbyrået Reuters angrep israelske fly mål i Libanon kort tid før oppskytningene fra Hizbollah kom, i det Israels militære antok at et angrep var på gang.

Hizbollah opplyser at bevegelsen har angrepet med over 320 Katyusha raketter samt droner mot mål i Israel. Bevegelsen hevder å ha truffet elleve militære baser og bygninger, og opplyser samtidig at «første fase» er over.

Angrepet oppgis å være et svar på at deres militære leder Fuad Shukr ble drept i et israelsk angrep sør i Libanons hovedstad Beirut i slutten av juli i år.

Hizbollah sier i en uttalelse at angrepet er et svar på «den brutale sionistiske aggresjonen som førte til martyrdøden» for Fuad Shukr, ifølge BBC. Hizbollah støttes som Hamas av Iran.

– Selvforsvar

– Vi kan se at Hizbollah forbereder seg på å sette i gang et omfattende angrep mot Israel, mens de setter sivile libanesere i fare, uttalte admiral Daniel Hagari, talsperson for det israelske militæret.

– I selvforsvar for å fjerne disse truslene, angriper det israelske militæret mål i Libanon, fra hvor Hizbollah planla å angripe israelske sivile, fortsatte talspersonen.

– Vi ber sivile som er i områdene hvor Hizbollah opererer, om å komme seg unna umiddelbart for sin egen sikkerhet, sa Hagari.

Flytrafikken stanset

Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv omdirigerte søndag morgen fly som skulle lande der, og flyvningene som skulle ha gått derfra, ble inntil videre satt på vent.

Minst to fly fra det nasjonale selskapet El Al endret retning sørover etter kunngjøringen.

Rett etter klokken 7 lokal tid kom meldingene om at flytrafikken er i gang igjen.

Det har den siste tiden vært frykt for at krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen skal eskalere til en regional konflikt, etter at Israel tok livet av Hamas' militære leder i Beirut og at landet mistenkes å stå bak drapet på Hamas-leder Ismail Haniyeh i Iran.

Read Entire Article