Israel har stengt TV-kanalen Al Jazeeras kontor på Vestbredden

2 hours ago 3



Israelske soldater har stormet TV-kanalen Al Jazeeras kontor i Ramallah på Vestbredden. Israel har beordret at det stenges i 45 dager, melder kanalen selv.

Tekniker Mohammad Salameh i arbeid i Al Jazeeras kontor i Ramallah i mai i går. Søndag ble lokalene stormet og stengt av israelske styrker. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB

– De har bedt staben om å evakuere innen ti minutter og la alt utstyr være igjen, melder kanalen selv natt til søndag.

– Israelske okkupasjonsstyrker beslaglegger dokumenter og utstyr på Al Jazeeras kontor i Ramallah etter å ha stormet og stengt det, skriver de på X.

Kanalen opplyser videre at kanalens ansatte hindres fra å jobbe i gatene i Ramallah, og at en sending ble stanset.

Det israelske militæret (IDF) har så langt ikke bekreftet stormingen. IDF har ikke besvart nyhetsbyrået APs spørsmål om saken.

Sendt på direkten

Soldatene var tungt bevæpnet og maskerte da de tok seg inn i bygget, ifølge kanalen. Al Jazeeras sjef på Vestbredden, Walid al-Omari, fikk overlevert en ordre om stenging.

– Å gå målrettet etter journalister på denne måten har alltid som mål å viske ut sannheten og å forhindre at folk får høre sannheten, sier han.

Den nøyaktige grunnen til stengingen er ikke kjent.

– Det er en rettskjennelse om nedstenging av Al Jazeera i 45 dager, uttaler en av soldatene på den direktesendte stormingen av lokalene.

Informasjonskontoret til de palestinske selvstyremyndighetene kommenterte natt til søndag hendelsen på meldingstjenesten Telegram.

– Israelske okkupasjonsstyrkers storming av Al Jazeeras kontor i Ramallah etter å ha sprengt hovedporten til bygningen, samt deres beslutning om å stenge kanalen, er en stor skandale og et grovt brudd på pressefriheten. Det er et bevis på okkupasjonens svakhet i møte med sannheten, heter det.

Forbudt i Israel

5. mai i år ble Al Jazeera forbudt sendt i Israel. Samme dag raidet israelske myndigheter hotellrommet i Jerusalem som kanalen brukte som kontor, og de gjorde det klart at kanalen ville bli stengt til krigen i Gaza er over. Forbudet ble stadfestet av en domstol i Tel Aviv og er senere forlenget.

– Vi vil ikke tillate terroristkanalen Al Jazeera å sende fra Israel og sette våre soldater i fare, sa kommunikasjonsminister Shlomo Karhi da forbudet ble forlenget.

I en klage til høyesterett påpekte Al Jazeera at de aldri har oppfordret til vold eller terror, og at forbudet er uforholdsmessig.

– Ikke overraskende

Al Jazeera’-korrespondent Nida Ibrahim forteller at stengningen i Ramallah ikke kommer som noen overraskelse etter at kanalen ble forbudt i Israel.

– Vi har hørt israelske tjenestepersoner true med å stenge kontoret. Vi har hørt regjeringen diskutere dette, og de har bedt militærledelsen på den okkuperte Vestbredden om å stenge kanalen. Men vi ventet ikke at det skulle skje i dag, sier hun.

Siden starten på Gaza-krigen i oktober i fjor har israelske styrker drept 173 journalist, ifølge tall fra pressekontoret til styremaktene på Gazastripen. To av dem, Ismail al-Ghoul og Samer Abudaqa, var fra Al Jazeera.

Al Jazeera eies av staten Qatar gjennom Qatar Media Corporation og har hovedsete i landets hovedstad Doha.

Read Entire Article