Israel har overlevd mange eksistensielle kriser, jeg håper de vil overkomme denne

6 days ago 8



Det er en tankevekkende kommentar/analyse som politisk redaktør Vidar Udjus skriver om de interne protestene i Israel mot regjeringen.

Foto: Abir Sultan / AP

Jeg setter pris på analysen, men jeg ser situasjonen i Midtøsten på en ganske annerledes måte. Udjus trekker frem at Israel er dypt splittet internt og står i fare for å tape en eksistensiell kamp mot interne krefter. Jeg er imidlertid av den oppfatning at det er nettopp Israels demokratiske fundament som gir landet styrken til å overleve slike interne utfordringer. Demonstrasjoner, som nevnes, er en naturlig del av ethvert sunt demokrati, og det er nettopp Israels evne til å tillate uenighet og ytringer fra forskjellige deler av samfunnet som viser hvor robust det israelske demokratiet faktisk er.

Når det gjelder konflikten, burde Udjus ha sett nærmere på Hamas' rolle. Det er en brutal realitet at Hamas aktivt undergraver ethvert forsøk på fred i regionen ved å fortsette sin voldelige kampanje mot Israel og bruke sivile som skjold. For meg er det åpenbart at situasjonen i Gaza først kan løses dersom palestinere reiser seg mot Hamas, krever at de løslater gislene, og samtidig innfører demokratiske institusjoner som kan fremme fred og velstand. I stedet for å kritisere Israel ensidig, burde vi rette fokuset mot den destruktive rollen Hamas spiller.

Det er absolutt ingen nasjonal splittelse i Israel, men i motsetning til innbyggerne i Gaza har israelerne muligheten til å engasjere seg i demokratisk protest, selv om landet fører en krig på flere fronter. Dette er et tegn på landets styrke, ikke svakhet. Israel har overlevd mange eksistensielle kriser, og jeg håper de også vil overkomme denne.

Jeg håper det palestinske folk reiser seg i protest mot Hamas, og at libanesere gjør det samme mot Hizbollah. Ja, faktisk at alle arabiske diktaturer endrer karakter slik at innbyggerne kan leve i frihet og demokrati, framfor under totalitære ledere som ikke bryr seg om annet enn egne maktposisjoner.

Read Entire Article