Israel forbyr FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger

2 hours ago 3



Den israelske nasjonalforsamlingen forbyr alt samarbeid med FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

 AP Israelske soldater stormet UNRWAs hovedkvarter i Gaza by i februar i år. Foto: AP
Mandag 28. oktober kl. 20:23

Flertallet i Knesset vedtok mandag kveld to lover, til sterke protester fra omverdenen.

Den ene loven forbyr UNRWA å operere i Israel og de israelskokkuperte områdene, mens den andre forbyr israelske myndigheter å ha noen om helst kontakt med FN-organisasjonen.

Utenriksministrene i Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island advarte i forrige uke Israel mot å forby UNRWAs virksomhet og mener at forbudet kan være i strid med folkeretten.

 Abdel Kareem Hana / AP / NTBØdeleggelser etter et israelsk angrep mot en skole drevet av UNRWA i mai i år. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

I helgen kom også flere av Israels fremste allierte, blant dem Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Australia, Canada, Japan og Sør-Korea, med en kraftig advarsel til de folkevalgte i Israel.

Det vil få «voldsomme konsekvenser» for palestinerne på Vestbredden og Gazastripen dersom lovforslagene blir vedtatt, lød advarselen.

UNRWA har rundt 32.000 ansatte og bistår palestinske flyktninger på Vestbredden og i Gaza, Syria, Libanon og Jordan. 13.000 er ansatt på Gazastripen.

Hjelpeorganisasjonen bistår i dag 5,9 millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere med skolegang, helsetjenester, sosialhjelp, mat og boliger.

UNRWA driver 700 skoler og 140 helseklinikker.

Publisert: 28.10.24 kl. 20:09Oppdatert: 28.10.24 kl. 20:23

Relaterte emner

Read Entire Article