Israel bekrefter: Har godkjent planer for angrep mot Iran

2 weeks ago 16



Forsvarets talsperson sier Israel har planene klare for et angrep mot Iran. Samtidig hevder israelerne overfor USA at de ikke ønsker en eskalering.

 GIL COHEN-MAGEN / AFP / NTB
SVARER PRESSEN: Talsperson Daniel Hagari, her i et bilde fra en pressekonferanse i Tel Aviv i oktober. Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / NTB

Publisert 14.04.2024 20:31 Sist oppdatert 12 minutter siden

Israel er fortsatt i høy beredskap etter Irans angrep med droner og missiler mot landet natt til søndag.

– Vi er fortsatt i høy beredskap, og vurderer situasjonen, sier det israelske forsvaret IDFs talsperson Daniel Hagari ifølge Reuters i en uttalelse på TV.

Israels krigsråd har sittet i møter om situasjonen søndag ettermiddag.

– I løpet av de siste timene har vi godkjent operasjonelle planer for offensive og defensive handlinger, sier Hagari videre.

Hva disse angreps- og forsvarsplanene rent konkret innebærer, sier han lite om.

Natt til søndag fløy til sammen flere hundre droner og missiler inn mot mål i Israel. Størsteparten av disse ble skutt ned av det israelske luftvernet, som inkluderer rakettskjoldsystemer i verdensklasse.

Angrepet var ment som en iransk reaksjon på et israelsk angrep mot Irans konsulat i Syria. Iran betegner konsulatet som iransk jord. Israel har ikke hverken bekreftet eller avkreftet om de står bak angrepet – noe de sjeldent gjør.

Biden: Ingen amerikansk hjelp

Tidligere søndag kveld, sa en kilde i Det hvite hus til nyhetsbyråene Reuters og AFP at de ikke var ute etter noen betydelig opptrapping i konflikten med Iran.

Kilden sier rakt imot den iranske utenriksministerens påstander om at de hadde gitt land i regionen en 72 timers forsvarsel om at angrepet skulle gjennomføres.

 AP Photo / Pablo Martinez Monsivais / NTB
HAR SAGT SITT: President Joe Biden på vei opp flytrappa. Den amerikanske presidenten sier han har vært i kontakt med Israels statsleder Netanyahu. Foto: AP Photo / Pablo Martinez Monsivais / NTB

– De ga ingen forvarsel. De ville helt klart ødelegge mål og skade mennesker, hevder kilden til Reuters. Vedkommende skal være en høytstående person i president Joe Bidens administrasjon.

Kilden sier til Reuters at amerikanerne hadde kontakt med Iran gjennom sveitsiske mellommenn. Også tyrkiske diplomater har sagt at de har hjulpet partene med dialog.

Joe Biden har overfor Israels statsminister Benjamin Netanyahu vært tydelig på at USA ikke vil bistå Israel i et hevnangrep mot USA.

Frykten er at et nytt israelsk angrep vil kunne føre hele regionen inn i en storkrig. Det er få tjent med, og heller ikke USA ønsker å dras inn i en slik konflikt.

Støre: – Farlig for alle

Statsminister Jonas Gahr Støre har søndag vært i kontakt med Israels president Yitzhak Herzog, opplyser han til TV 2. 

– Jeg håper at de tenker seg veldig nøye om. Vi har hatt kontakt med Israel i dag, og jeg har sendt en melding til Israels president og gitt uttrykk for Norges syn, sier han. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
PÅ RØRET: Norges statsminister Jonas Gahr Støre på telefon utenfor Statsministerens kontor. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Støre sier at han håper at alle parter viser tilbakeholdenhet for å unngå en militær opptrapping i regionen. 

– Dette er et bål hvor en gnist kan føre til en storbrann, og det vil være dramatisk for menneskene i regionen, men også langt utenfor det.

Statsministeren sier at det vil bli avgjørende hvordan Israel kommer til å handle og reagere de kommende dagene. 

– Dette har vi fryktet fra krigshandlingenes start – at det skulle spre seg i regionen. Det er jeg bekymret for, sier Støre. 

Read Entire Article