Internt brev avslø­rer bråk rundt OL-vinne­ren: – Gufs fra forti­den

1 month ago 21



Syv uker etter OL-gullet i Paris, har det blåst opp til storm i miljøet rundt vektløfteren Solfrid Koanda (25).

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

For på toppen av Norges vektløfterforbund krangles det så busta fyker. Det viser et brev VG har lest. Brevet er sendt til store deler av det norske vektløftermiljøet.

Der går president Stian Grimseth (52) til frontalangrep på sin egen visepresident, Ingeborg Endresen. Hun fungerer i dag som president mens Grimseth har permisjon.

Og midt i stridens kjerne befinner altså Solfrid Koanda seg.

Olympiatoppen bekrefter overfor VG at de har «fryst» 440.000 kroner som var tenkt brukt på toppidrett i vektløfterforbundet. Årsaken er usikkerhet knyttet til toppidrettssatsningen deres.

Dette er penger vektløfterforbundet har fått utbetalt, men som de ikke får lov til å bruke før Olympiatoppen har fått tilfredsstillende svar på spørsmålene sine.

I brevet skriver Grimseth blant annet at Endresen har motarbeidet ham i arbeidet med å legge til rette for en toppidrettssatsning frem mot OL i Los Angeles om fire år.

«Det er svært oppsiktsvekkende», skriver Grimseth.

Han har selv bakgrunn som OL-utøver. Som aktiv vant han 14 NM-gull og ti kongepokaler.

I mai i år gikk han ut i permisjon fra vervet som vektløfterpresident. I stedet skulle han trene Solfrid Koanda i den siste tiden før OL i Paris.

UTØVER OG TRENER: Solfrid Koanda og Stian Grimseth på Idrettsgallaen i januar 2023. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Etter lekene ble permisjonen forlenget ut oktober. Grimseth fikk nå i oppgave å meisle ut en videre toppidrettsstrategi for vektløfterforbundet.

Og det er her Grimseth mener å ha blitt motarbeidet. Han hevder blant annet at Ingeborg Endresen reagerte svært negativt da han ville gå dialog med en internasjonal trener til Solfrid Koanda.

«Hvorfor legger presidenten seg direkte opp i prosessene med å skissere en modell for toppidrettssatsning som styret selvsagt skal godkjenne eller forkaste til slutt?», spør Grimseth i brevet.

Han anklager også Endresen for rolleblanding når hun, ifølge Grimseth, har diskutert toppidrettssatsning med Solfrid Koanda.

«Norges vektløfterforbund har med OL-gullet og VM på hjemmebane i 2025 kommet i den posisjonen jeg drømte om da jeg gikk inn som president i 2019. Nå er jeg redd NVF ikke vil kunne høste av dette potensialet, da jeg mener at styret i NVF, med fungerende president i spissen, ikke forstår Olympiatoppens krav og forventninger inn mot en støtte for de fremtidige årene», heter det også i brevet han signerte 23. september.

Grimseth trekker seg nå fra arbeidet med å legge en plan for toppidrettssatsningen frem mot OL i Los Angeles.

– Etter OL-gullet til Solfrid i sommer, så mente jeg at man må få på plass en solid og bærekraftig toppidrettssatsning i norsk vektløfting. Man må bygge noe som er mer stabilt enn det som har vært. Strukturen må være mer robust. Men når styret mener arbeidet ikke er godt nok, så lar jeg styret fikse det selv, sier Grimseth til VG.

– Opplever du at din egen vikar i presidentstolen forsøker å skvise deg ut?

– Nei, jeg føler ikke det. Det handler mer om et ulikt syn på hva som er toppidrett og hva som er riktig prioritering innenfor toppidretten. Der er vi uenige.

– Kan det ikke være uheldig å ta permisjon som president for å jobbe administrativt, slik du har gjort?

– Det kan hende, men jeg gjorde det for å få Solfrid klar til OL i Paris. Det ble gjort fordi jeg mente det var det riktige for norsk vektløfting.

Tause

Grimseth mener man er helt avhengig av en troverdig plan for toppidretten dersom den økonomiske støtten fra Olympiatoppen skal fortsette.

– Pengene som er fryst av Olympiatoppen: Hva skal de i utgangspunktet brukes på?

– Aktivitet. Vi har to toppidrettsutøvere (Solfrid Koanda og Ine Andersson). Det er de to disse midlene skal brukes på. Det handler om å skaffe en trener, samt delta i mesterskap og på samling. Da må man ha et budsjett og en god aktivitetsplan.

VG har i tre dager forsøkt å komme i kontakt med Ingeborg Endresen på telefon, SMS, epost, samt gjennom administrasjonen i vektløfterforbundet. Hun har ikke respondert.

Onsdag konfronterte VG Solfrid Koanda med Grimseths brev, og med spørsmål om hennes egen trenersituasjon. Koanda sa da at hun ikke hadde tid til å prate med VG, men henviste til administrasjonen i forbundet for å gjøre en avtale. Torsdag kom beskjeden om at Koanda ikke ønsker å gi noen kommentar.

Stensbøl: – Mangler kompetanse

Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl har vært koblet på i dialogen mellom Grimseth og Endresen, samt resten av forbundsstyret.

Foto: Anders K. Christiansen / VG

I dag gir han Grimseth sin fulle støtte:

– Jeg opplever at Ingeborg Endresen og flertallet i styret detaljstyrer det toppidrettsfaglige uten å ha kompetanse på området. De sier også veldig tydelig at de ikke har den kompetansen. Men det vet vi derimot at Stian har, sier Stensbøl.

Han deltok i etableringen av Olympiatoppen i 1989 og var toppidrettssjef i gullalderen for norsk idrett på 90- og tidlig 2000-tallet.

– Den rolleblandingen vi nå ser i vektløfting ble vi ferdige med for 35 år siden. Det at Stian ikke fikk møte den utenlandske treneren er bare eksempelet som fikk det til å bikke over. Det opplever jeg som et gufs fra fortiden, mener Stensbøl.

– Kan dette få konsekvenser for Solfrid Koanda?

– Ja, det kan det. Slik jeg kjenner Olympiatoppen, så støtter de ikke prosjekter de ikke har hundre prosent tro på, sier han.

Møttes torsdag

Styret i vektløfterforbundet og Olympiatoppen møttes i Oslo for å diskutere situasjonen torsdag morgen.

Møtet blir omtalt som «konstruktivt» av Hanne Staff. Hun er leder for prestasjon og utvikling i Olympiatoppen. Men beslutningen om å fryse prosjektstøtten til vektløfterforbundet inntil videre står ved lag:

– Vektløfterforbundet skal nå jobbe videre med utfordringene og komme tilbake til Olympiatoppen med en fremdriftsplan. Vårt utgangspunkt er at midlene ikke skal benyttes før vi er enige om tiltakene, men parallelt vil vi i Olympiatoppen strekke oss langt for å ivareta Solfrid Koandas sportslige satsing, og sørge for at hun har tilgang til ressurspersonene og tjenestene hun trenger, sier Staff.

Read Entire Article