«Ingen» visste: Legen hadde fotografert flere kvinners underliv, fikk autorisasjonen tilbake

8 hours ago 3



Legen mistet først autorisasjonen i 2007. Da hadde han fotografert og filmet underlivet til flere kvinnelige pasienter. Bildene ble lagret på legens private datamaskin et sted i Norge, og ikke i journalnotatene.

Sju år senere søker legen om å få autorisasjonen tilbake, og får det først med begrensninger og deretter fullt ut.

Denne informasjonen er ikke umiddelbart tilgjengelig når nye arbeidsgivere skal vurdere ansettelse.

Han får jobb på Vestlandet før historikken oppdages gjennom en serie avisartikler i Os og Fusaposten.

Nå blir det endringer i måten historikken rapporteres på.

Når tilsynsmyndigheten gir en registrert tilbake full autorisasjon, er det da vurdert at vedkommende er egnet til å utøve yrket.

Slik framstår det i Helsepersonellregisteret

grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon, e-post

Her er legens oppføring i registeret tidlig i juli 2025.

Faksimile: Helsepersonellregisteret

Endringer kommer snart

Nå endrer Helsedirektoratet sine rutiner, sier avdelingsdirektør Cathrine Lien Jensen.

Per i dag er det tekniske begrensninger som gjør at historikk ikke kan vises i helsepersonellregisteret. Det har kun vært mulig å registrere en periode per godkjenning. Vi arbeider nå med endring av dette som vil være på plass i løpet av neste halvår.

kvinne portrett grønn bakgrunn

Avdelingsdirektør Cathrine Lien Jensen sier de vil endre på måten oppføringer framstår i Helsepersonellregisteret.

Foto: Dragana Njegic / Helsedirektoratet

Historikken vil etter dette kun vises i form av ulike perioder, da med opphold dersom en registrert har fått godkjenning suspendert. Per i dag vil arbeidsgiver også kunne se at det har vært et opphold.

– I denne aktuelle saken har legen utdanning fullført langt tilbake i tid, men da med autorisasjon fra 2020. I silke tilfeller vil arbeidsgiver ha en undersøkelsesplikt og må dermed ta kontakt med tilsynsmyndigheten, sier avdelingsdirektøren.

Mistet autorisasjon

I starten på politiavhørene om fotograferingen, sa legen at alle pasientene hadde gitt samtykke, men etter hvert sa han at det hadde skjedd i det skjulte – av hensyn til pasientene.

Omfanget av dette er omdiskutert. I politidokumentene er det nevnt 50 fornærmede kvinner.

Bakgrunnshistorien ble først presentert i Os & Fusaposten som i sommer publiserte et omfattende gravearbeid som handler om pasientsikkerhet: Når en lege mister autorisasjonen, eller er under faglig tilsyn – kan man da bare søke seg videre til en annen kommune, unnlate å fortelle og dermed gå under radaren?

Politiet pågrep legen og gjennomførte ransaking av hans hjem og kontor, hvor de blant annet beslagla en datamaskin, en mobiltelefon, en ekstern harddisk og et digitalt kamera.

Videre undersøkelser av Kripos gjenopprettet over 2.000 bilder og over 200 filmklipp, som utelukkende var av kvinners underliv.

Helsetilsynet konkluderte med at legen var uegnet til jobben og hadde gjort «krenkende overgrep».

Fikk bot

Politiet brukte lang tid på etterforskningen og selv om statsadvokaten ba om tiltale i 2009 ble ikke saken avsluttet før i 2011. Da med en bot på 25.000 kroner. Dermed var denne saken avsluttet og kunne ikke ankes av noen parter.

Illustrasjon av klage på gynekologisk undersøkelse

Legen mistet autorisasjonen i 2007 – han fikk den delvis tilbake i 2016 og fullt tilbake i 2020.

Foto: Colourbox/Faksimile

Lite visste administrasjonen om denne bakgrunnshistorien da de ansatte legen i Bjørnafjorden i 2022 – og ingenting skulle de heller få vite inntil høsten 2023.

Han hadde flere varsler i bagasjen. Disse ble aldri tema.

Legen som fikk jobb, hadde tidligere vært i arbeid i minst 15 norske kommuner mellom år 2000 og 2007 før han mistet autorisasjonen.

tekst, brev

En omfattende tidslinje på veggen til journalisten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Fikk sluttavtale på Østlandet

I løpet av den første måneden ved et sykehus, mottok arbeidsgiveren seks skriftlige avviksmeldinger fra kollegaene, samt muntlige bekymringsmeldinger.

Hva har legen gjort?

Disse meldingene beskrev flere problemer knyttet til legens yrkesutøvelse, inkludert feil i utførelsen av oppgaver, dårlig dømmekraft, uklar kommunikasjon med både pasienter og kollegaer, samt mangelfull kunnskap. Han inngikk sluttavtale.

en kvinne med briller

Lokalavisen gravde dypt – og fant det som kanskje kommunens ansettelsesutvalg burde visst.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Mot nok en sluttavtale på Vestlandet

I Bjørnafjorden ble det under to år i jobb – også her med klager på kritikkverdig kommunikasjon,.

Deretter kom en rekke klager fra kolleger og paisenter på ulike forhold før den ene hemmeligheten offentliggjøres:

Legen ringer selv til kommuneledelsen etter ni måneder i jobb, og informerer om en pågående tilsynssak mot ham etter sykehusjobben.

Dette er ny informasjon for kommunen, før Helsetilsynet kontakt for å informere om at autorisasjonen er under vurdering.

Etter et varsel ble legen underlagt nok et tilsyn, og det ble konkludert med at han hadde brutt kravet om å gi forsvarlig og omsorgsfull helsehjelp.

ordførar Bjørnafjorden

Ordfører Terje Søviknes vil ta saken opp med sine partifeller på stortinget til høsten.

Foto: NRK

Som følge av hendelsene ble kommunens rutiner endret, hvor de nå anbefaler at en ekstra person alltid er til stede ved intime undersøkelser på legevakten.

– Vi er jo veldig glad for at en sak som Os&Fusaposten har tatt tak i, blir løfta ytterligere og nå ser ut til å få en faktisk konsekvens. Det viser at god lokaljournalistikk kan få positive konsekvenser for pasienttryggheten, sier redaktør Jostein Halland til NRK.

Hva kunne kommunen gjort?

Et åpenbart svar er at de kunne ringt referansene som legen hadde på CV-en. Det gjorde de ikke siden henvendelsen kom via rekrutteringsbyrå.

Tekst

Mange klager og lokalavisens avsløring ble årsaken til at legen fikk en sluttavtale.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Men kommunedirektør Arild McClellan Steine sier at de stolte for mye på dette, og at ansvaret helt klart ligger hos arbeidsgiver:

– Vi har jo lært at vi må være enda mer påpasselige i sånne situasjoner. Vi må sjekke enda bedre referanser og gå dypere inn i dette med autorisasjon, sier kommunedirektøren.

Gamle referanser

Men ville det gjort noe forskjell? NRK har ringt til den første av referansene til legen

Arild M. Steine, kommunedirektør i Bjørnafjorden kommune

Ansvaret ligger på administrasjonen i kommunen sier Arild McClellan Steine som er kommunedirektør.

Foto: Bjørnafjorden kommune

Hvordan kjenner du ham som lege?

– Vi har jobba sammen et år på mitt legesenter. Han var veldig kunnskapsrik. Han har doktorgrad og allsidig erfaring internasjonalt og rundt omkring. Så han imponerte jo egentlig med sitt kunnskapsregister. Men dette er jo 20 år siden, kanskje, jeg husker ikke helt.

Fortsatt autorisasjon

Selv om Helsepersonellregisteret endrer oppføringene sine om kort tid, vil bakgrunnen for eventuelle opphold i registrering vil ikke bli publisert etter oppdateringen. For informasjon om dette, må arbeidsgiver fortsatt ta kontakt med tilsynsmyndigheten.

Helsetilsynet for fortsatt ikke konkludert i tilsynssaken fra Østlandet. I Helsepersonellregisteret har legen fortsatt autorisasjon, og etter det NRK kjenner til skal han fortsatt være i jobb som lege.

Publisert 07.07.2025, kl. 18.57

Read Entire Article