– Ingen trengte denne krigen

1 month ago 17



To måneder etter at han fylte 18 år, ble Danil Rubtsov innkalt til førstegangstjenesten. 

For alle menn mellom 18 og 30 år, er ett års militærtjeneste obligatorisk i Russland.

Rubtsov ordnet alle papirer på én og samme dag.

– Han ønsket alltid å tjene og forsvare landet sitt. Ikke krige, men tjene landet, sier mamma Olga Rubtsova.

– Jeg tror han ønsket å bli en mann, legger hun til.

 Privat/Det russiske militæret
SOLDAT: Som 18-åring ble Danil Rubtsov innkalt til førstegangstjeneste. Foto: Privat/Det russiske militæret

Danil Rubtsov ble først sendt fra hjemstedet Vologda, om lag 750 kilometer nord for Moskva, til Smolensk fylke for grunntrening. 

Der avla han den militære eden. 

For drøye tre måneder siden fikk han beskjed av kommandanten om at han og 30 andre skulle sendes til Kursk fylke, rett over grensen til Ukraina.

Mamma Olga ble litt urolig da hun hørte dette.

– Jeg ønsket å søke om han kunne dra derfra, for han burde ikke være ved grensen. De vernepliktige bør ikke være der, sier Olga Rubtsova til TV 2.

– Men han sa nei. Han var redd det ville få konsekvenser for ham.

Rubtsov var utplassert i landsbyen Plekhovo, tre-fire kilometer fra byen Sudzja i Kursk fylke. 

Han var flink til å holde kontakten med familien.

– Vi snakket med ham hver dag på telefonen, og han sa at alt var bra, forteller moren.

– 5. august var siste gang jeg hadde kontakt med ham. Han skrev: «God natt, mamma», og at han ønsket å klemme og kysse alle.

Lette overalt

Morgenen etter startet Ukraina det overraskende angrepet inn i Kursk fylke. 

For første siden 1941 var Russland blitt invaderte av et annet land.

Og for første gang siden han gikk inn i førstegangstjenesten, sluttet Danil Rubtsov å svare på morens meldinger. 

– Jeg lette etter ham overalt. Jeg ringte hele Kursk, men han var ingen steder. Ikke på listene over fanger heller, forteller 45-åringen til TV 2.

– Jeg gikk til vervekontoret og sa at barnet mitt var savnet. Senere fikk jeg beskjed fra kontoret om at Danil var død, sier Rubtsova.

Danil Rubtsov ble drept på dag to av Kursk-offensiven, 18 år gammel.

Tirsdag 20. august ble Danil Rubtsov gravlagt i hjembyen Vologda.

På vervekontoret forsøkte Rubtsova å få svar på hvorfor sønnen var blitt sendt til grensen.

– De sa lite, men forklarte at Kursk fylke er en del av Den russiske føderasjonen. At de vernepliktige var på russisk side, og ikke på ukrainsk side, sier Rubtsova.

Den forklaringen var ikke god nok for Rubtsova. Hun er kritisk til at vernepliktige soldater blir sendt for å vokte grensen mot Ukraina.

– Når folk drar i spesialoperasjoner eller signerer kontrakt med militæret, vet konene og mødrene hva som kan vente. De vet at de kan bli drept eller tatt til fange.

– Når mødre sender barna sine i tjeneste for å gi tilbake til Russland, forventer de at barnet kommer tilbake om et år, sier hun.

Her kjemper ukrainske styrker i Russland

Putins lovnad

Bruken av vernepliktige i kampoperasjoner er svært kontroversielt i Russland. 

Kort tid etter fullskalainvasjonen av Ukraina, lovet Putin at vernepliktige «ikke skulle delta i kamphandlinger».

 SPUTNIK
FÅR KRITKK: Putins valg om å bruke vernepliktige i kampoperasjoner, har ført til kritiske røster mot presidenten. Foto: SPUTNIK

Selv om Kursk er russisk territorium, har grenseområdene mot Ukraina vært et sted der det utføres sabotasjeangrep eller beskytning – fra begge sider – lenge før den ukrainske offensiven startet 6. august.

– Det er et stort sprik mellom regler rundt bruk av vernepliktige og praksis, sier Inna Sangadzhieva i Den norske Helsingforskomité til TV 2.

Etter russisk lov skal ikke vernepliktige brukes i noen militære operasjoner, uten å ha fått minst fire måneder med trening, samt opplæring og særskilt militær kompetanse.

Sangadzhieva forklarer at vernepliktige både blir tvunget, lokket og presset til å signere kontrakter. Ofte blir de også løyet til og forklart at de kun skal ha kjøkkentjeneste, eller kjøre bil.

– Problemet er at med én gang man har signert en kontrakt med forsvaret, er det ingen vei tilbake, sier hun.

Danil svarte kommandørene at det kjæreste han hadde, var hjemme.

Til TV 2 forteller Olga Rubtsova at sønnen var under press om å signere kontrakt med militæret, men at han sa nei.

– Han sa alltid: «Mamma, jeg vil aldri signere en kontrakt, fordi jeg må komme hjem», forteller hun.

– Danil svarte alltid kommandørene at det kjæreste han hadde, var hjemme, at der ventet mamma sammen med pappa.

Vernepliktige krigsfanger

I motsetning til profesjonelle soldater får vernepliktige kun begrenset opplæring før de sendes til sine poster, ettersom de ikke skal delta i kamphandlinger.

Rubtsova mener Russlands grenser bør voktes av profesjonelle soldater.

– Jeg syns mødrene til de vernepliktige blir lurt. Guttene som er der tror de tjener landet sitt, men de blir lurt, sier Rubtsova.

– De burde ha trente folk der, trente menn. Men i stedet er det gutter som har fått opplæring i en uke og som fortsatt ikke kan holde våpenet sitt skikkelig som er der. Jeg syns det er veldig urettferdig.

 Roman Pilipey / AFP / NTB
KURSK: Danil Rubtsov gjorde unna førstegangstjenesten i Kursk fylke da ukrainske styrker startet sin offensiv 6. august. Foto: Roman Pilipey / AFP / NTB

Mødre av vernepliktige soldater har startet en underskriftskampanje der de ber president Putin om å trekke dem ut av Kursk-regionen. 

Til tross for dette har to mødre fortalt det uavhengige nettstedet Verstka at vernepliktige som ble evakuert fra Kursk etter Ukrainas angrep, skal ha blitt tvunget til å signere kontrakter med militæret som sender dem tilbake til grensen. 

Pårørende har også fortalt Telegram-kanalen Ostorozjno Novosti at vernepliktige fra en divisjon i Murmansk skal ha blitt fortalt at de vil bli utplassert i Kursk-regionen.

Ukraina har også tatt mange russiske vernepliktige til fange under Kursk-offensiven. 

Hvor mange er hemmelig, men avisen Washington Post skriver at så mange som 250 av krigsfangene kan være vernepliktige soldater.

 Genya Savilov/AFP/NTB
KRIGSFANGER: Mange av soldatene som er tatt til fange av Ukraina i Kursk er vernepliktige soldater i førstegangstjenesten. Foto: Genya Savilov/AFP/NTB

Flere av dem har blitt intervjuet i fangenskap, og har forklart at de var fullstendig uforberedt på hvordan de skulle forsvare seg da noen av Ukrainas best trente styrker angrep.

– Vi var alle vernepliktige og stod overfor ukrainske fallskjermjegere, har en 22 år gammel vernepliktig forklart til nyhetsbyrået AFP

– Det var nytteløst å kjempe imot. Hvis vi hadde gjort motstand, ville vi blitt begravd i granater.

– Mødre gråter

Olga Rubtsova forteller at hun i utgangspunktet ikke brydde seg stort om det som skjer i Ukraina.

– Ja, jeg sørget sammen med mødrene når sønner døde i Ukraina, men det interesserte meg ikke, fordi sønnen min ikke var kontraktsoldat, ikke mobilisert. Han gikk bare inn i hæren for å tjene, sier Rubtsova.

– Men for å være ærlig, så syns jeg synd på alle. Jeg syns synd på både Ukraina og Russland. Våre kjære blir sendt i krigen og deres kjære blir sendt i krigen, og både deres og våre dør.

 Privat
SISTE HVILE: Danil Rubtsov (18) ble gravlagt på Kazinskinskij kirkegård i hjembyen Vologda. Foto: Privat

Danil Rubtsov var eldstesønnen i søskenflokken på seks. Etter planen skulle han bli ferdig med førstegangstjenesten 22. desember i år. 

For moren er det fortsatt uvirkelig at 18-åringen er død.

På sosiale medier skriver hun følgende: «Min kjære sønn. Jeg savner deg så mye. Jeg er alltid din, og min smerte vil aldri avta. Du vil alltid være min sønn».

På spørsmål om hva hun tenker om krigen i Ukraina, svarer hun følgende:

– Jeg klarer ikke helt å samle tankene mine ennå, men én ting kan jeg si:  Mødre på begge sider gråter. 

Read Entire Article