Ingen Gaza-pasienter til Norge: – Flaut, mener Abid Raja

1 month ago 17



 OMAR AL-QATTAA / AFP / NTBKRIGSSKADET: Blodet renner fra hodet til gutten som ble skadet i et israelsk angrep i nord-Gaza mandag. Han ble bragt på båre til baptistsykehuset i Gaza by. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB

Fire måneder etter at regjeringen sa ja til å hjelpe 20 Gaza-pasienter, har ingen fått behandling ved norske sykehus. –⁠ Flaut, sier Venstres Abid Raja.

torsdag 24. oktober kl. 04:46

Kortversjonen

  • Fire måneder etter at Norge lovet å hjelpe 20 Gaza-pasienter, har ingen fått behandling.
  • Abid Raja mener situasjonen er flau for Norge og regjeringen.
  • Strenge grenseforhold har hindret medisinsk evakuering fra Gaza, ifølge utviklingsminister Anne BeatheTvinnereim.
  • WHO planlegger nå evakuering av opptil 1 000 kvinner og barn fra Gaza til Europa.

Det var ikke hans dag. Med skader i hodet, øynene lukket og blodet rennende nedover brystet, ble den palestinske gutten båret inn på et sykehus i Gaza by mandag.

Krigen i Gaza lemlester og dreper i stort antall hver eneste dag.

Vel ett år inn i konflikten er mer enn 42.000 døde og nær 100.000 skadde.

De siste dagene har det israelske militæret (IDF) intensivert kampene i Nord-Gaza, med mange sivile tap.

– Helsesystemet i Gaza har kollapset og regjeringen besluttet i sommer å bidra i denne svært kritiske situasjonen med å ta imot inntil 20 pasienter. Utfordringen har blant annet vært at svært få pasienter kommet ut fra Gaza, fordi grenseovergangen ved Rafah har vært stengt siden mai, skriver utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim i en e-post til VG.

Bilde av Anne Beathe TvinnereimAnne Beathe Tvinnereim

Utviklingsminister

De store lidelsene til tross, så langt er ingen pasienter kommet fra Gaza til Norge.

– At man nå ikke har klart å gi behandling til én eneste én, det synes jeg er flaut. Det er flaut for Norge, og det bør være flaut for regjeringen, sier Venstres Abid Raja.

– Vi er utålmodige

I sommer jobbet han for å legge press på regjeringen slik at Norge skulle si ja til appellen fra Verdens helseorganisasjon (WHO) om å ta i mot medisinske evakueringer fra Gaza.

– Det var i seg selv en skuffelse at tallet ble så lavt som 20. Nå har det gått ganske mange måneder, vi var utålmodige og trodde at arbeidet med evakueringene var godt i gang, sier Raja.

Bilde av Abid RajaAbid Raja

Stortingsrepresentant (V)

Fredag måtte han skuffet erkjenne at skadede barn og kvinner utsatt for brutale angrep i Gaza, ikke har mottatt den spesialiserte medisinske behandlingen som nå står klar i Norge.

I et svar til Guri Melby (V) bekreftet utenriksminister Espen Barth Eide:

«Til tross for kontinuerlig dialog mellom ulike aktører internasjonalt, har det foreløpig ikke lyktes å få evakuert pasienter fra Gaza til Norge.»

Tall som Utenriksdepartementet (UD) har fått tilgang til, viser at Europa bare har tatt imot omkring 50 Gaza-pasienter gjennom EUs sivile beredskapsmekanisme, og bare åtte av disse direkte fra Gaza.

Siden Rafah-overgangen ble stengt i mai, skal det bare være et lite antall pasienter som er blitt evakuert til Europa.

 Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTBRøde Kors-medarbeidere på Rafah-grenseovergangen mellom Egypt og Gazastripen i september. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB

– Norge har tilbudt evakuering av enkeltpasienter, men disse ble til slutt evakuert til et annet europeisk land som også hadde lagt inn tilbud. Det er svært få pasienter som er blitt evakuert de siste månedene, og flere europeiske land ønsker å bidra, sier utviklingsminister Tvinnereim.

– Krevende å evakuere

Mandag ble det kjent at opptil 1000 kvinner og barn som trenger medisinsk hjelp skal evakueres fra Gaza om kort tid.

Det bekreftet regiondirektør Hans Kluge i Verdens helseorganisasjon (WHO) i et intervju med AFP.

WHO fasiliterer de medisinske evakueringene fra Gaza.

I de samme intervjuet bekreftet den 55-år gamle belgiske legen at WHO allerede har lagt til rette for og gjennomført 600 medisinske evakueringer fra Gaza til syv europeiske land siden krigen på Gaza startet i oktober i fjor.

 KAREN MINASYAN / AFP / NTBFoto: KAREN MINASYAN / AFP / NTB

– Det ville aldri ha skjedd uten dialog. Israel har forpliktet seg til ytterlige tusen evakueringer de neste månedene, i følge Kluge.

WHOs tall på antall evakuerte ut av Gaza står i kontrast til de som Utenriksdepartementet er kjent med.

 OMAR AL-QATTAA / AFP / NTBVENTER PÅ BEHANDLING: Fortvilelse preget de tre kvinnene som mandag oppsøkte Al-Ahli Arab-sykehuset i Gaza by for hjelp, etter angrepet på flyktningeleiren Jabalia. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB

– Vi snakker om barn og unge i krig som har mistet lemmer, de har ikke lenger hender, de har ikke bein – de trenger akutt medisinsk hjelp. Og da må man gjøre alt som er mulig å gjøre, som for eksempel å tilby å hente ut pasienter fra andre land som allerede har bidratt, mener Abid Raja.

Allerede ved fremleggingen av Statsbudsjettet tidligere i høst åpnet UD for at Norge ikke ville klare å hjelpe de 20 pasientene som regjeringen hadde satt seg som mål om å få til Norge i 2024, og skrev:

Dersom regjeringens mål om å sikre medisinsk evakuering av 20 palestinske pasienter som har behov for behandling ikke nås i 2024, vil det kunne bli foretatt medisinsk evakuering av palestinske pasienter fra Gaza og Egypt gjennom EUs sivile beredskapsmekanisme.

– Vi visste da beslutningen ble tatt i juni at det ville bli krevende å evakuere pasienter fra en krigssone, skriver Tvinnereim og legger til:

– Vi visste det ville kunne ta tid. Det har vist seg at vi fikk rett i dette. Jeg skulle selvsagt ønske at pasienter fra Gaza allerede var i Norge og fikk den behandlingen de trenger, men regjeringen arbeider videre for at pasienter fra Gaza kan komme til et norsk sykehus så raskt som mulig, sier utviklingsministeren.

Abid Raja er kritisk.

– Det bør jo være pinlig for regjeringen at den ikke engang klarer å fylle opp målet på 20 pasienter til Norge. Og da stiller jeg spørsmålet når andre land klarer det: Har regjeringen virkelig prøvd sitt ytterste for å få det til?

– Jeg er veldig overrasket over den passiviteten som er utvist, sier Raja.

Read Entire Article