Informasjon om hjemmefødsel er ikke skremselspropaganda!

1 month ago 16



Kanskje er en «hjemmefødsel på sykehus» noe vi kan bli enige om? spør Dag Bratlid. Foto: Comzeal images, Shutterstock/NTB

Publisert: 18.08.2024 21:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Professor i jordmorfag ved Oslo Met Ellen Blix mener nå i sitt svarinnlegg i Aftenposten 9. august at hjemmefødsel kan være aktuelt for friske kvinner når forholdene ligger til rette for dette. Likevel er det grunn til å opplyse kvinner om den risikoen som alltid er til stede ved en fødsel, enten de føder hjemme eller på et sykehus. Når komplikasjoner først inntreffer, tas de bedre hånd om på et sykehus enn av en jordmor i hjemmet.

Informasjon til gravide kvinner om dette er ikke skremselspropaganda!

Helsedirektoratet oppdaterte i mars 2024 sine retningslinjer for hjemmefødsel. Disse skiller fortsatt ikke mellom førstegangsfødende og flergangsfødende og gjelder hovedsakelig yngre fødende. Det er heller ikke krav om avstand til nærmeste sykehus, dersom det skulle oppstå komplikasjoner.

En kvinne som skal føde hjemme, bør ha erfaring fra å ha født tidligere. Det vil være til nytte også for jordmoren. Snittalderen for førstegangsfødende er nå over 30 år, og de fleste fødende vil være «eldre» førstegangsfødende. Blix nevner ikke disse problemene.

En hjemmefødsel vil ofte kunne gi mer medmenneskelighet og varme til den fødende. Det bør imidlertid også en fødsel på sykehus kunne gi. Kanskje er en «hjemmefødsel på sykehus» noe vi kan bli enige om?

Read Entire Article