Influencer krever tiltak: – Nødt til å legge mer penger på dette

2 hours ago 4



Kortversjonen

  • Stadig flere unge føler seg påvirket av sosiale medier.
  • Influencer Martine Halvorsen får daglig meldinger fra unge som har det vanskelig. Hun etterlyser tiltak fra myndighetene.
  • Helseministeren sier at influencere har en unik mulighet til å nå ut unge, og ønsker å lære mer om hvordan de kan samarbeide med dem.
  • Flere konkrete forslag ble diskutert under møtet, inkludert bruk av TikTok.

Det finnes utallige videoer på sosiale medier – mange unge scroller i timevis.

På TikTok er det hundrevis av treningsvideoer og innhold om hva influencere spiser i løpet av en dag.

Under coronapandemien så Mia Helena Halvorsen (18) på videoer av influencere som viste frem sine treningsrutiner.

– Jeg føler at jeg ble påvirket tidlig. Da jeg var 14 år tenkte jeg på kalorier, og det er jo ikke noe man skal tenke på, sier Halvorsen.

Hun er elev ved Vika videregående skole der helseministeren møtte flere elever og influencere mandag.

Bilde av Mia Helena HalvorsenMia Helena Halvorsen

Elev

Martine Halvorsen (26) mener hun har et kjempestort ansvar som influencer – på lik linje med myndighetene. På Instagram har hun over 130.000 følgere.

– Jeg får meldinger daglig fra mennesker som har det dødsvanskelig, som jeg ikke har kunnskapen eller kapasiteten til å faktisk hjelpe, sier hun til VG.

– Helsemyndighetene er nødt til å kommunisere bedre med oss, og så er vi nødt til å legge mer penger på dette.

– Hva kan dere som influensere gjøre?

– Vi kan ikke bare fly rundt og tjene masse penger og tro at vi kan være helt hodeløse høns. Vi har et stort ansvar, og jeg tenker at hvis man ikke evner å ta det på det største alvor, så kan man finne på noe annet å gjøre, forteller Halvorsen.

 Mattis Sandblad / VGFra venstre: Lovise Lohne, Johanne Massey, Naomi Oseki, Selene Fjellvang Lie, Emilie Voe Nereng, Helene Margrethe Falkenberg, Martine Halvorsen, Aksel Høst Hansen, Morten Dyrstad, Live Bøe Johannessen. Foran: Gard «MankeGard» Øksendal, Jan Christian Vestre og Mia Helena Halvorsen. Foto: Mattis Sandblad / VG

Influencer Gard «MankeGard» Øksendal får også mange meldinger fra unge som sliter. Han har nesten 160.000 følgere på TikTok.

– Det er veldig viktig at vi har ressurser å vise til, sier han under møtet.

– Blir ganske påvirket

Ifølge Ungdata og Helsedirektoratet oppgir stadig flere unge at de føler seg påvirket av innholdet de ser på sosiale medier.

– Jeg vil si at jeg blir ganske påvirket, for eksempel av treningsrutiner, det jeg skal spise eller hva slags produkter jeg skal bruke til for eksempel akne som jeg har, sier elev Nikola Skwara (17) til VG.

 Mattis Sandblad / VGNikola Skwara og Helene Margrethe Falkenberg sammen med helseministeren. Foto: Mattis Sandblad / VG

Hun har kjøpt hudpleieprodukter på grunn av at hun har blitt påvirket av influencere.

– Så har ikke det funket like bra for meg, og da har jeg brukt et par tusen kroner på det.

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) forteller at han er oppriktig interessert i å lære mer om hvordan de kan samarbeide med influencerne for å nå unge.

– Det er et håp og en tro på at vi kan få til bedre enn i dag. De har en unik mulighet til å nå ut unge, og da er det også viktig at vi bruker det til det beste for ungdommene våre.

Influencerne og elevene diskuterte flere konkrete forslag:

  • Ressursbank: Veiledningstjeneste med faglige råd når det kommer til for eksempel kosthold, trening og psykisk helse.
  • Sosiale medier: Helsemyndighetene kan for eksempel bruke TikTok til å nå ut til barn og unge.
  • Fysiske møteplasser/arrangementer: Influencere kan møte unge mennesker, samtidig som faglige foredragsholdere kan bidra med at riktig informasjon kommer ut.
 Mattis Sandblad / VGInfluencer Selene Fjellvang Lie (26) forslår å ha et arrangement for barn og unge som kan være underholdende og faglig. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Vil det bli satt av øremerkede midler?

– Det utelukker jeg ikke. Nå har vi jo et innspillsmøte, og så bevilger vi penger både til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet som gjør sine prioriteringer, og noe av dette koster penger, noe av det som har kommet opp koster ikke så mye penger. Så det må vi se på, men jeg er absolutt åpen for oss å diskutere det, sier Vestre.

Hva tenker du?Hva synes du om forslagene?aVeldig godebVet ikkecTror ikke det vil ha effektdUsikker, men verdt å prøveeJeg har bedre forslag selv

Under møtet tok influencer Emilie Voe Nereng (28) opp at Helsedirektoratet fikk fem millioner kroner å bruke på reklame for de nye kostholdsrådene.

– Det er bra, men sammenlignet med andre markedsbudsjetter så er det ekstremt lite, sier hun til VG.

– Budsjett har mye å si, fordi det er den måten de kan spre budskapet sitt på. Når de må på en måte spinke og spare på kronene sine, så kan ikke de nødvendigvis være så veldig kreative.

 Mattis Sandblad / VGEmilie Voe Nereng har over 250.000 følgere på Instagram. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Hva synes du om denne summen?

– Det er jo alltid behov for mer, og jeg merker meg det innspillet, og jeg tenker det er noe vi må ta med oss videre i budsjettarbeidet opp mot andre prioriteringer, svarer helseministeren.

 Mattis Sandblad / VGHelse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre under møtet. Foto: Mattis Sandblad / VG

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article