Inferno i russisk by i natt: – Hva i helvete var det som traff oss nå?

3 weeks ago 14



Her brenner Putins nye, toppmoderne våpenlager.

Våpenlageret skulle kunne stå imot en atombombe. I natt ble det ødelagt av billige ukrainske droner.

Publisert: 18.09.2024 15:51

Kortversjonen

– Hva i helvete var det som traff oss nå, skrev innbyggere i byen Toropets i Tver på sosiale medier i natt. De trodde knapt hva de så da de våknet av kraftige eksplosjoner fra et stort våpenlager. Enorme flammer og skyer sto opp.

– Var det en atombombe som traff oss nå, lød de engstelige meldingene, ifølge prorussiske medier.

– Byen er et levende helvete, skrev den prorussiske militærbloggeren Sergej Koljasnikov.

Våpenlageret tilhører missil- og artilleridirektoratet til det russiske forsvarsdepartementet. Det var et av de største og nyeste våpenarsenalene til Putin. Lageret skal ha blitt brukt til å oppbevare blant annet Iskander-kryssermissiler, Tochka-missiler, glidebomber og artilleriammunisjon, ifølge avisen Ukrajinska Pravda.

– Angrepet ble slått tilbake, hevdet russiske myndigheter.

Men innbyggerne kunne selv se at det ikke stemte. Det er flere grunner til at nattens angrep i Tver vekker ekstra oppsikt.

Hva skjedde?

Både ukrainske og russiske kilder meldte om det store, ukrainske droneangrepet mot Russland i tretiden natt til onsdag.

Da dagslyset kom, ble det klart at angrepet hadde fått et enormt omfang.

Russiske myndigheter hevdet onsdag morgen at russerne hadde ødelagt 54 ukrainske droner, og slått tilbake angrepet mot Toropets. Byen ligger 475 kilometer fra grensen til Ukraina.

7500 mennesker måtte evakueres og 17 personer skal ha blitt skadet, hevder den prorussiske Telegram-kanalen Mash.

Ifølge regionens guvernør Igor Rudenja startet brannen da flere ukrainsk droner ble skutt ned. Han hevder til nyhetsbyrået Tass at ingen ble alvorlig skadet.

En av teoriene er at det store våpenlageret ble truffet av ukrainernes nyutviklede «missildrone» Palyanytsya. Det hevder blant annet ukrainske OSINT-kilder på Telegram. Begrunnelsen er at noen av videoene har en lyd som ligner på «missildronen».

En annen forklaring er at våpenlageret ble truffet av svært mange droner samtidig. Videoene fra russiske kilder viser at våpenlageret ble rammet av minst syv ulike eksplosjoner. Det utløste en gigantisk brann som strakte seg over 6 kilometer.

Hvorfor er dette viktig?

Eksplosjonene i Toropets var så store at de onsdag dukket opp på bildene fra værsatellitter, ifølge OSINT-kilder på X. Angrepet ga også utslag på jordskjelvmålinger tilsvarende et skjelv på 2,8, ifølge den uavhengige russiske nyhetskanalen Astra. Det tilsvarer en eksplosjon på 8–9000 tonn med TNT, skriver russiske medier.

Missil- og dronekrigen i Ukraina er trappet kraftig opp de siste ukene.

I juli gjennomførte Russland et av de største missilangrepene siden krigen startet, blant annet mot et barnesykehus i Kyiv.

Ukrainerne har på sin side klart å trappe opp droneangrepene mot Russland, blant annet mot flere oljeraffinerier. Over 100 droner deltok i angrepet i Tver fylke, skriver den ukrainske avisen RBC. I så fall er dette det største enkeltangrepet ukrainerne har gjennomført.

Satellittbilder fra NASAs Fire Map viser hvordan det onsdag brant over et område på seks kilometer i det store missil- og ammunisjonslageret i byen Toropets i Tver etter det ukrainske droneangrepet i natt. Foto: NASA FIRMS

Putins atomsikre våpenlager

Våpenlageret i Toropets ble bygget i 2018 og fremstilt som et av Russlands største og mest moderne våpenarsenaler – og fullstendig bombesikkert.

– Dette arsenalet for missiler og ammunisjon er betonglagre som sikrer en pålitelig og sikker lagring. Det beskytter mot både flyangrep, missiler og atombomber, hevdet en daværende viseforsvarsminister, general Dmitrij Bulgakov, på russisk TV.

Han fikk sparken i september 2022. Russlands invasjon av Ukraina avslørte enorme svakheter og mangler i den russiske hærens logistikkapparat. Bulgakov ble arrestert i sommer og sitter nå fengslet i Moskva, mistenkt for korrupsjon. Flere prorussiske militærbloggere hevder at missilene og ammunisjonen som eksploderte, må ha vært oppbevart ute i friluft.

Read Entire Article