– Ikke grunnlag for pågripelse

3 weeks ago 15



Tirsdag ble det kjent at den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, Arne Bye (55) er tiltalt for overgrep mot 96 kvinner. Forsvareren sier at han må anses som uskyldig til det motsatte er bevist. 

– Det er vurdert sånn at det ikke er grunnlag eller behov for noen pågripelse nå, sier statsadvokat Eli Reberg Nessimo i Trøndelag politidistrikt til TV 2.

88 av de 96 tilfellene dreier seg om voldtekt. De resterende åtte sakene dreier seg om misbruk av stilling, ifølge tiltalen.

– Kan det påvirke folks rettsoppfatning når det er en så alvorlig tiltale og at man ikke blir pågrepet og fengslet? 

– Det er jo et tema man må ha med seg og vurdere, og det spørsmålet kan vi også ta opp til ny vurdering, svarer Nessimo.

 TV 2 / Leslie Tangen
OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Statsadvokat i Trøndelag politidistrikt Eli Reberg Nessimo sier etterforskningen mot den tidligere kommuneoverlegen har vært omfattende. Foto: TV 2 / Leslie Tangen

Gjennomgått 6000 timer med video

Statsadvokaten sier saken er svært alvorlig, men vil ikke svare på i hvilken grad de har vurdert forvaring som straffereaksjon.

– Det er for tidlig å si noe om hva slags reaksjon som vil bli aktuelt å legge ned påstand om fra myndighetenes side.

Politiet sier etterforskningen har vært omfattende med mange involverte, fornærmede, mye dokumentasjon og beslag av videomateriale 

Det har vært snakk om 6000 timer med videomateriale.

– Det er gjort en grundig gjennomgang av det. 

Føres for lukket rett 

Nessimo sier at deler av rettsaken vil føres for lukket rett. 

Statsadvokaten sier at det spesielt har vært et tema med lukket rett under de fornærmedes forklaringer. Mye på grunn av videomateriale. 

– Vi må komme tilbake til det, men det er all grunn til å tenke at mye av forhandlingene vil gå for lukket rett, sier hun. 

– Svært alvorlig

Byes forsvarer, Erlend Hjulstad Nilsen, skriver følgende i en pressemelding:

«Vår klient er innforstått med at tiltalen er svært alvorlig og meget omfattende. Saken har over tid vært en betydelig belastning for vår klient, de fornærmede og deres omgivelser. Vi finner grunn til å understreke at det ikke foreligger dom i saken og at tiltalte skal anses som uskyldig inntil retten eventuelt finner det motsatt bevist».

Satt av 16 uker til saken

Samtlige tiltaleposter gjelder handlinger som skal være begått i forbindelse med medisinske undersøkelser foretatt av Bye i perioden 2004 til og med 2022. 

Med ett unntak er undersøkelsene foretatt på kontoret til Bye. En rekke av undersøkelsene er filmet uten de fornærmedes kunnskap eller samtykke, ifølge statsadvokatene. 

Saken er forhåndsberammet ved Trøndelag tingrett med oppstart 5. november 2024. Det er satt av 16 uker til behandling av saken. 

Derfor identifiserer TV 2 Arne Bye

Arne Bye har hatt en betrodd stilling som kommuneoverlege i Frosta kommune i en årrekke.

Tiltalen omhandler forhold som skal ha skjedd i kraft av hans stilling. Det er på generelt grunnlag et overmaktsforhold mellom lege og pasient, og derfor stilles det særlige krav til hvordan man skjøtter en slik rolle.

Bye har, som følge av varslene mot ham, mistet jobben og fått legeautorisasjonen sin suspendert av Helsetilsynet.

Når det foreligger en tiltale, mener statsadvokaten at de kan bevise hans skyld. Arne Bye nekter straffskyld og ikke dømt.

TV 2 vurderer likevel at sakens omfang og alvorlighetsgrad likevel tilsier at offentligheten har krav på å få vite hvem Bye er.

Over 200 anmeldelser

Den mye omtalte Frosta-saken nådde offentligheten sommeren 2022. Da besluttet Helsetilsynet å anmelde Arne Bye, og samtidig suspendere hans autorisasjon som lege, etter flere klager. 

Like etter startet politiet sin etterforskning.

Da saken ble sendt til statsadvokaten i juni, var han siktet for 34 tilfeller av voldtekt, mens 93 kvinner hadde status som fornærmet.

Samtidig opplyste politiet i september i fjor at de hadde gjenkjent og kontaktet 159 personer på beslaglagte videoer i saken. Det førte til en lang rekke nye anmeldelser, slik at Bye er anmeldt for minst 200 straffbare forhold.

Read Entire Article