Ikke alle er redd nok for å miste lappen. Noen trenger også å miste bilen.

3 weeks ago 22



Maskerte personer sperret av E 18 før kappkjøring på Liertoppen i fjor sommer. Foto: Utrykningspolitiet / NTB

Fengsling og tap av kjøretøy er ikke for hard reaksjon mot villmannskjørerne.

Publisert: 29.10.2024 11:02

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

På Romerike var det «Street meet» denne helgen. Street meet er en samling for miljøer som liker bilkjøring og fart. Fenomenet er kjent fra mange steder rundt i Norge. Ofte dreier det seg om regulær kappkjøring på offentlig vei.

Avtaler blir gjort i lukkede og åpne grupper på sosiale medier. Heldigvis klarer politiet noen ganger å fange opp hva som er på gang. Så natt til søndag var det 14 bilkjørere, 13 menn og en kvinne, som mistet førerkortet på grunn av grove fartsovertredelser på E6 i Lillestrøm kommune.

Høyeste målte hastighet var 234 km/t. Sjåføren mistet ikke bare førerkortet, men fikk også bilen beslaglagt. Det svir og bør bli en vanligere reaksjonsform mot sjåfører som setter eget og andres liv i fare.

Denne saken har en forhistorie. I fjor sommer prøvde en sjåfør å stikke av fra politiet etter en kappkjøring på E18 mellom Liertoppen og Drammen. Mannen ble dømt til 60 dagers fengsel og mistet førerkortet for en periode på 38 måneder. I tillegg mistet han sin trimmede BMW 330 XD.

Sjåføren anket tingrettens avgjørelse om å ta bilen. Men han kom ingen vei, hverken i lagmannsretten eller i Høyesterett som behandlet saken i september. «Sterke allmennpreventive hensyn tilsier inndragning av bilen i et tilfelle som dette», het det i dommen.

Danmark iverksatte kraftige tiltak mot villmannskjøring i 2021. Politiet fikk rett til å beslaglegge biler og auksjonere dem bort til inntekt for statskassen. Sjefen for det norske utrykningspolitiet, Knut Smedsrud, har ønsket seg et regelverk i tråd med det danske.

Lørdagsnattens politikontroll på E6 ble gjennomført dels i 90-sonen og dels i 110-sonen, melder NRK. Høyeste målte hastighet for de 14 som mistet lappen, var 234 km/t, laveste 135 km/t. Hvor grensen skal gå for inndragning av kjøretøy, er ikke gitt. Samferdselsdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe som skal trekke opp konkrete retningslinjer i slike saker.

Det trengs, for villmannskjøring er et økende problem på norske veier. «Stengning og blokkering av hovedferdselsårer med kjøring i svært høye hastigheter er blitt gjennomført flere steder på Østlandet», skrev Utrykningspolitiet i sin årsrapport for 2023.

Denne ukulturen må stoppes. Å ta bilen fra eieren er et kraftig, men i grove tilfeller et riktig og nødvendig virkemiddel.

Read Entire Article