Det har vært på tegnebrettet i flere år. Nå er den historiske beslutningen om at skiflyging skal benyttes i verdenscupen i kombinert tatt. Én utfordring må imidlertid løses.
Publisert: 01.10.2024 13:13 | Oppdatert: 01.10.2024 13:28
Kombinertkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) har innlemmet skiflyging i verdenscupsirkuset.
Den første rennet vil finne sted i østerrikske Kulm i februar 2026.
– Dette synes jeg er veldig bra, og skiflyging er noe det har vært jobbet med lenge. Det er et langt steg i riktig retning for kombinertsporten, sier Norges sportssjef Ivar Stuan til NTB.
Han peker samtidig på at nøkkelen er å finne riktig balanse mellom utdelingen av poeng i hoppbakken og startavstander i langrenn.
– Det er alltid litt krevende. Jeg husker i 1992 da FIS kom med stor bakke i kombinert for første gang. Da var det snakk om minutter mellom løperne, ikke sekunder, humrer Stuan.
Trygg på sikkerheten
Han peker med et smil på at enkelte kanskje vil argumentere for at skiflyging må kompenseres med at løperne i skisporet går femmil.
– Men det er å dra det for langt. Man må heller krympe poengene i hoppbakken, sånn at det blir jevnere i langrennssporet, sier Stuan.
– Er du trygg på at samtlige i verdenscupen vil beherske skiflyging?
– Ja, stort sett. 90 prosent av dem gjør det. Kombinertløperne har generelt blitt mye bedre i bakken de siste årene. Det vil ikke by på noen problemer, svarer sportssjefen.
Riibers monsterhopp
Det har i mange år vært snakket om at Jarl Magnus Riiber og konkurrentene skal få prøve seg i de største bakkene.
For Riiber er samtidig ikke skiflyging helt ukjent landskap. Oslo-gutten landet på formidable 240 meter da han var prøvehopper under Raw Air-arrangementet for spesialhopperne i Vikersund i fjor.
Kombinertstjernen var svært dyp i landingen, men sto.
– Det var et ganske bra, men ifølge Riiber var det ikke spesielt bra teknisk. Det var kanskje like greit at det ikke var det, smiler Stuan.
Skiflyging bør dermed på ingen måte være noe minus for Riiber, som i mange år har vært kombinertsirkusets klart beste skihopper.
Regelverket for kombinertrenn med skiflyging er på plass, men de siste detaljene skal diskuteres videre på det internasjonale forbundets vårmøte neste år.
Jobber for OL
Ved siden av det grønne lyset for skiflyging var også andre sentrale teamer oppe på høstmøtet i Zürich i forrige uke. Et av dem var at kommende sesongs terminliste er tynnere enn ønskelig.
Åtte verdenscuphelger for menn og kun seks for kvinner er i øyeblikket fasiten. Det kan imidlertid bli flere.
– Terminlista er tynnere enn tidligere sesonger, men det jobbes hardt for å få på plass en helg til i årets World Cup. Det jobbes også intenst for at kvinnene kommer inn på OL-programmet i 2030, sier Norges representant i komiteen, Edgar Fossheim.
Det er Den internasjonale olympiske komité (IOC) som tar avgjørelsen om kombinert for kvinner kommer inn på OL-programmet. Beslutningen er ifølge Norges Skiforbund ventet i juni 2025.