I årevis har sjokoladegründeren følt seg bøllet med – nå svarer han med samme mynt

3 hours ago 6



Hval sjokoladefabrikk turte ikke lage Smash-lignende produkt. Nå er de ikke lenger redde for Nidars advokater.

Rune Forsberg og Hval sjokoladefabrikk snur i langvarig sjokoladestrid. Nå kommer de med sin «Smash». Foto: Carl Martin Nordby / Aftenposten

Publisert: 19.10.2024 20:16

Kortversjonen

Rune Forsberg og hans Hval sjokoladefabrikk har kjempet om det norske folks godtesug i snart 30 år. Den lille bedriften utenfor Sandefjord har konkurrert mot langt større aktører.

Men først nå tør Forsberg å lage et produkt som ligner på Nidars Smash. Han mener spillereglene er endret.

«Fargeplett» eller «Spragleknas»

Striden starter egentlig for 20 år siden. Hval sjokoladefabrikk er også den gang en liten utfordrer, men med sjokoladebiten «Fargeplett» klarer de å bite seg fast i et tøft marked.

– Den ble en suksess, sier fabrikkeier Forsberg.

Året etter ble det krangling. Da lanserte konkurrent Brynild en lignende variant: rund sjokolade med fargede sjokoladelinser på. Da Hval protesterte endret Brynild raskt formen til firkantet. Og Hval fikk erstatning etter to runder i retten.

Men retten sa også at den firkantede sjokoladen ikke var en ulovlig kopi av Hvals «Fargeplett».

Dermed var veien fri for giganten Nidar, som laget sin firkantede «Spragleknas». Det gikk raskt utover Hval, for i 2015 ble «Fargeplett» kastet ut av smågodthyllene til Coop. Inn kom Nidars lignende sjokoladebit.

Denne hendelsen har ikke Forsberg glemt. Han bestemte seg i sommer for å klage inn Coop til Konkurransetilsynet.

Men allerede nå har Forsberg lagt fra seg tanken om at det vil føre med seg noe. Han tolker signalene fra myndighetene slik at de mener det er OK å lage sjokoladebiter som ligner på hverandre.

Forsberg er aktiv i striden mot sjokoladekonkurrenter. Her fotografert i forbindelse med økte sukkeravgifter i 2018. Da møtte Forsberg opp foran Statsministerens kontor. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Spansk «Smash»

Nå slår han i stedet til med sin egen variant av Nidar «Smash», nemlig maissjokoladen «Snackhval». Det skriver Sandefjords Blad.

– For det første ønsker kjedene vi leverer til at vi kommer med nye varianter med sjokoladebelegg, men med annet fyll. Det har med kakaoprisene å gjøre, sier Forsberg.

Men han legger ikke skjul på at den vil bli veldig lik Norges nest mest populære sjokolade, som er Nidars «Smash».

– De har lagt listen, sier Forsberg.

Og konseptet til «Smash» er langt fra unikt, påpeker han. Inspirasjonen til «Snackhval» har han nemlig ikke fått i norske godteskåler, men i Spania.

Der er maissjokolader som «Smash» og «Snackhval» gjengs, er hans inntrykk.

Så like er «Snackhval» og «Fargeplett» fra Hval, og «Smash» og «Spragleknas» fra Nidar. Foto: Privat

Litt forskjell

Han sier at Nidars advokater tidligere har skutt ned denne ideen tidligere. Nå frykter han ikke at noen vil kunne stikke kjepper i hjulene for planene om å få ut «Snackhval» i butikkhyllene innen året er omme.

– Vår sjokolade blir mørkere, og ikke ha spiss topp, forklarer Forsberg.

Sandefjord blad har bedt Nidar kommentere Hvals nye produktplaner. Men selskapet vil ikke kommentere smash-konkurrenten.

Om produktlikheten mellom «Fargeplett» og «Spragleknas», svarer pressekontakt Elisabeth Aandstad Ekheim at Nidar mener saken ble avklart for lenge siden.

– I 2008 ble vi enige med Hval om å endre formen på Nidar Spragleknas fra rund til firkantet. Bakgrunnen var at norske domstoler hadde konkludert med at Hvals beskyttelse av produktdesignet ikke omfattet firkantede fargepaletter fra Minde, kun de runde. Hval aksepterte altså Nidar Spragleknas i dagens firkantede form for over 15 år siden, sier hun til avisen.

Read Entire Article