Hykleriet er til å ta og føle på

1 week ago 90



En Vær varsom-plakat for sakprosa er særlig relevant for min klient, Abida Rajas eksmann, skriver Javeed H. Shah (bildet). Bildet er tatt i forbindelse med en annen rettssak. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

Hykleriet er til å ta og føle på.

Publisert: 27.09.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Sakprosaforfatter og tidligere journalist Svein Tore Bergestuen påpekte nylig de metodiske og etiske utfordringene knyttet til boken «Partiet». Han kritiserer forfatterne for å unnlate å gi de omtalte mulighet til å imøtegå anklager, noe som svekker bokens pålitelighet. Han etterlyser en Vær varsom-plakat (VVP) for sakprosa – som sikrer at de som omtales i bøker, får mulighet til å svare på alvorlige påstander før publisering.

Dette er særlig relevant for min klient, Abida Rajas eksmann. Han ble omtalt i hennes bok fra 2022 uten å ha fått muligheten til å gi sin versjon av saken.

Alvorlige påstander

Den gang hevdet forlaget at politiet anbefalte dem ikke å gi min klient tilsvarsrett. Boken inneholder alvorlige påstander om vold og voldtekt, som min klient kategorisk avviser.

Nå står han også overfor en kommende bokutgivelse fra deres sønn. Det forsterker bekymringene om at han allerede er forhåndsdømt i offentligheten.

I motsetning til nå var det ingen som den gang stilte spørsmål ved denne praksisen. Tvert imot ble Abida Rajas subjektive erfaringer løftet frem som den eneste sannheten.

Min klient, som ikke har samme tilgang til mediene eller nettverk som sin ekskone, er blitt forhåndsdømt i offentligheten før rettssaken mot ham i det hele tatt har startet.

Minoritetsmenn utsatt for urettferdighet

Det er bra at Bergestuen, som også kritiserte medienes rolle i forbindelse med justismordet i Baneheia-saken, nå løfter frem de etiske utfordringene i bokbransjen. Selv om norsk offentlighet lenge har sett bort fra hvordan minoritetsmenn uten innflytelsesrike familier og nettverk blir utsatt for urettferdighet.

Der «Partiet» rammer profilerte politikere, rammer Abida Rajas bok en enkeltperson uten samme makt eller medieeksponering som det hun hadde.

Hvor mye makt man har eller ikke har i det offentlige rom, kan ikke være førende for hvem som kan slippe unna med uetisk forfatterskap

Som Bergestuen peker på, er det fare for at subjektive og uimotsagte fremstillinger påvirker offentlighetens oppfatning av en pågående rettsprosess. Dette er i strid med grunnleggende prinsipper om rettferdig behandling, som beskyttes av Den europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel 6, som sikrer retten til en rettferdig og upartisk behandling i retten.

Gjennom min erfaring som advokat i denne saken støtter jeg Bergestuens oppfordring om at slike retningslinjer implementeres for å beskytte både enkeltpersoners rettigheter og integritet. Det handler ikke bare om å beskytte ytringsfriheten, men om å sikre at de som blir omtalt, får en rettferdig mulighet til å imøtegå påstandene. At min klient ikke ble kontaktet før utgivelsen av boken, bryter med disse prinsippene og illustrerer behovet for etisk reform i forlagsbransjen.

Prisdryss og ukritisk lesning

Hvor mye makt man har eller ikke har i det offentlige rom, kan ikke være førende for hvem som kan slippe unna med uetisk forfatterskap. For hykleriet er til å ta og føle på når et unisont Medie-Norge og meningseliten med klippekort til mediene med rette blir sinna og opprørt over at uriktige påstander fremmes om maktpersoner, mens det har vært et prisdryss og kun ukritisk lesning av boken som anklager min klient for grove straffbare handlinger uten at han fikk svare for seg.

Read Entire Article