Det pågår for tiden et foreldreopprør i barnehagene. Det ropes høyt om alvorlige forhold, og det stilles betimelige krav til tettere bemanning. Jeg ønsker å påpeke at de samme krav og forventningene bør stilles, og ikke glemmes når det gjelder SFO.
I 2022 startet innføring av gratis kjernetid på SFO for 1.klassinger, og deretter for 2. og 3.klassinger. Målet er å gi alle barn mulighet til å delta på SFO, og er en del av regjeringens arbeid med å utjevne sosiale forskjeller. Gratis kjernetid sparer foreldre for flere tusen årlig i utgifter, og gir mulighet til at barn kan delta i SFO uavhengig av foreldres økonomi.
Men innføringen av ordningen kommer også med en bakside. Erfaringer viser dessverre at mange kommuner på langt nær har fått kompensert for de faktiske kostnader gratis kjernetid gir. Flere barn krever mer av de ansatte, f.eks i forhold til organisering i lokaler som ofte ikke er tilpasset et så stort antall barn. Ikke minst blir det flere behov å dekke, som praktisk hjelp, støtte og omsorg.
Anbefalt bemanning i SFO er 1 voksen pr.15 barn uavhengig av barnas alder. Jeg har snakket med mange foreldre som reagerer med sjokk og fortvilelse på overgangen fra barnehage til SFO når det gjelder innhold og bemanning. Spesielt 5-6 åringene som skal inn i to nye arenaer, både skole og SFO, har behov for en trygg start. For mange er både jevnaldrene barn, de ansatte, og det fysiske miljøet noe helt nytt.
Mange foreldre er bekymret for om barnet blir sett og ivaretatt slik de har behov for, fordi man ser at det er få ansatte og mange barn. Dette er en sensitiv periode der omsorg, støtte og oppfølging fra personalet er svært viktig. Det meldes også om at barn som har behov for ekstra støtte og får dette i skolen, ikke får den nødvendige støtten på SFO. Noen foreldre ser seg da “tvunget” til å si opp plassen og dette er ofte barn som har ekstra behov for det tilbudet SFO burde gi.
Ifølge opplæringsloven skal alle grunnnskoler ha et SFO tilbud, og på SFO skal barna få omsorg og tilsyn. I likhet med barnehagen, som også er et frivillig tilbud, skal SFO være et pedagogisk tilbud som skal støtte barnas utvikling. I 2022 kom det en egen rammeplan for skolefritidsordningen for å øke den pedagogiske kvaliteten på tilbudet.
I følge rammeplanen skal SFO bla: • ivareta og møte barnas behov for omsorg, trygghet, trivsel, tilhørighet og anerkjennelse. •tilrettelegge for og støtte opp om lek og stimulere til vennskap, relasjonsbygging, språkutvikling, undring og kreativitet. •tilrettelegge for lek som engasjerer og inspirerer barna i aktivitet og til aktivitet, og som kan bidra til allsidig utvikling og læring.
For at det i det hele tatt skal være mulig for de ansatte å oppfylle forventingene i rammeplanen, sier det seg selv at det er helt nødvendig med bedre og tettere bemanning. Man trenger ansatte som har tid og kompetanse til å gi det tilbudet rammeplanen legger opp til, og som barna har behov for.
Som følge av økonomiske nedskjæringer i skolen landet rundt, trekker SFO det korteste strået i forhold til prioritering av midler. Staten må stå ansvarlig og sørge for at de økonomiske rammene er på plass slik at tilbudet om gratis kjernetid i SFO ikke blir en belastning for en allerede trang skoleøkonomi, og videre nedprioritert. Det må penger til, og vilje til å styrke SFO tilbudet. Bemanningen og kvaliteten må opp og kommunene må kompenseres for faktiske utgifter.
Mitt parti Rødt roper med høy utestemme om dette nå og jeg appellerer til andre partier om å gjøre det samme. For samtidig som det nå pågår et foreldreopprør for økt bemanning i barnehagene, og i enkelte kommuner, et opptrappende skoleopprør, må vi altså ikke glemme SFO! Vi trenger foreldre, fagfolk, og ikke minst politikere som roper høyt, og krever tettere bemanning, økt kvalitet og et bedre SFO tilbud uavhengig av hvor i landet man bor!