Påfallende mange reisende fra Russland til Moldova har med seg beløp rundt 9990 euro. Det kan være en trussel mot demokratiet.
Publisert: 15.10.2024 07:29
Kortversjonen
- Tollere i Chisinau beslaglegger store beløp. Myndighetene mener det viser russisk innblanding i moldovsk politikk.
- Om en uke er det presidentvalg og folkeavstemning om tilnærming til EU.
- President Maia Sandu leder på meningsmålinger.
- Norge gir betydelig støtte til Moldova som en del av solidaritet med Ukrainas naboer, inkludert nylige bistandspenger til president Sandu og løfter fra EU.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
På en enkelt kveld i vår beslagla tollere på flyplassen i Moldovas hovedstad Chisinau 900.000 euro, godt over 10 millioner kroner.
De reisende hadde med seg bunker med kontanter. Da tollerne telte opp pengene, viste det seg at alle de reisende kom med litt under 10.000 euro. Det er grensen for at man må klarere pengene ved innreise.
Myndighetene har også registrert flere mistenkelige overføringer mellom banker.
Det er ikke tilfeldig, mener politiet.
Et forsøk på sabotasje?
Beslagene skal ifølge politiet vise at Russland blander seg inn i moldovsk politikk.
Søndag 20. oktober er det nemlig presidentvalg. Samme dag er det folkeavstemning. Velgerne skal få si hva de mener om at regjeringen vil arbeide for tettere bånd til EU.
Flere vestlige land og organisasjoner hevder at Russland forsøker å sabotere valget.
– Russland pøser inn millioner av skitne penger for å kapre den demokratiske prosessen vår. Dette er ikke bare innblanding, men et kraftig angrep for å destabilisere fremtiden vår, sier Olga Rosca til The Guardian.
Hun er utenrikspolitisk rådgiver for presidenten.
Fattig og presset
President Maia Sandu leder trygt på meningsmålingene. Hun ønsker å styre landet mot Vesten. Derfor er avstemningen om EU viktig for henne.
Den tidligere sovjetrepublikkensovjetrepublikkenI tillegg til Russland besto Sovjetunionen av 14 andre republikker, i praksis ble de styrt fra Moskva. Moldova regnes som Europas fattigste land. Etter at Sovjetunionen raknet i 1991, har regjeringene vekslet mellom provestlig og prorussisk politikk. Øst i landet mot Ukraina ligger utbryterrepublikken Transnistria, som støttes økonomisk av Russland.
Flertallet i Moldova snakker en rumensk dialekt, men det er en stor russiskspråklig minoritet i landet.
Russlands krig i Ukraina skaper store problemer. Moldova tar imot mange som flykter fra krigen. Landet har lenge vært helt avhengig av olje og gass fra Russland. Høyere utgifter til energi har ført til en kraftig inflasjon.
En syndebukk er pekt ut
Ifølge politiet har minst 130.000 velgere fått penger for å stemme mot regjeringen og EU, skriver Reuters. Politiet mener at det er et russiskvennlig nettverk som står bak.
Den russisktalende moldovske oligarken Ilan Shor pekes ut som en hovedmann. Han lever i eksil, etter at han ble dømt for å stjele 1 milliard dollar fra moldovske banker. Shor lover penger til alle som stemmer mot at landet skal tilnærme seg EU.
I et intervju med det russiske nyhetsbyrået Tass, sier han at det er absurd å beskylde ham for korrupsjon. Han sier at presidentens parti får pengestøtte fra Vesten.
Hvorfor er dette viktig?
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har vært i Moldova flere ganger. For unionen er det viktig at landet velger en vestlig kurs. Moldova er et lite og utsatt demokrati. Nabolandet Ukraina er angrepet av det svært autoritære Russland.
Balkan Insight skrev nylig at EU lover Moldova støtte på 1,8 milliarder euro. Målet er at Moldovas økonomi skal dobles i løpet av de ti neste årene.
Også norsk støtte
Tirsdag reiser utenriksminister Espen Barth Eide til Moldova. Ifølge Utenriksdepartementet er målet «å understreke overfor moldovske myndigheter, folk og omverdenen at Norge står last og brast med Ukrainas naboland i en vanskelig tid.»
I mai var president Sandu på statsbesøk i Oslo. Da fikk hun med seg 350 millioner kroner hjem. Pengene ble hentet fra Nansen-programmet som er Norges langsiktige støtte til Ukraina.
I fjor fikk Moldova 799 millioner kroner i norsk bistand.