Hvorfor ikke spille på lag med næringslivet?

1 week ago 7



Publisert: 27.09.2024 09:15

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Kultur- og likestillingsdepartementet vil endre spillemiddelordningen for bygging av idrettsanlegg og har sendt saken ut på høring. Det er ikke bare gode nyheter for dem som ønsker å bidra til at barn og unge får enda bedre tilbud der de bor.

I stedet for å vanskeliggjøre samarbeidet mellom næringslivet og idretten, burde man heie på tiltak som gir mer penger i kassen når gode krefter vil slå seg sammen. Dette blir enda viktigere fremover, spesielt i Oslo og andre større byer som sliter med ungdomskriminalitet, utenforskap og store forskjeller i levekår.

Man skal være forsiktig med å be for sin syke mor. Men jeg tillater meg likevel å bruke Obos som eksempel på hvordan spilleordningen kan slå uheldig ut for oss og andre selskaper som ønsker å bidra.

Som en del av vårt samfunnsansvar har vi etablert et ikke-kommersielt selskap – Obos Samfunnsarena – med en egenkapital på 300 millioner kroner som skal gå til bygging av anlegg for barn og ungdom. De to første skal etter planen etableres på Mortensrud og i Nydalen i Oslo.

Leietagerne, som skal lage aktivitetstilbudet til barna i nærområdet, skal kun dekke kostnader til løpende drift og vedlikehold.

Det er uklokt at slike ikke-kommersielle organisasjoner blir nektet å søke om spillemidler for de idrettsrelaterte delene av prosjektet. Det sentrale for å få støtte kan ikke være at aktøren har idrett eller friluftsliv som hovedformål, men at organisasjonen er ikke-kommersiell og at pengene kommer barna til gode.

Departementet foreslår også en innstramning som betyr at alle som er med i et planlagt prosjekt som søker om å få spillemidler, selv skal kunne være søknadsberettigede, angivelig for å nekte støtte til prosjekter hvor det er private selskaper inne.

Med stadig større krav til profesjonell styring og finansiering av store idrettsprosjekter er det ingen ulempe å ha næringslivet med på laget – så lenge alle har samme mål: å gi barn og ungdommer et best mulig tilbud.

Daniel Kjørberg Siraj

Konsernsjef i Obos

Read Entire Article