Hvor mye kan jeg egentlig trene før det er ugunstig for kroppen, undrer leser. Slik svarer fysiologen.

2 days ago 7



Leseren løper to-tre ganger i uken, liker å bruke stairmaster og trener styrke to ganger i uken. Er dette for mye, undrer hun.

Helene Høimyr er fysiolog og personlig trener. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Publisert: 04.10.2024 06:30

Hver uke vil våre Sprek-eksperter svare på spørsmål fra leserne. Lurer du på noe om trening, kosthold eller helse, kan du sende inn ditt spørsmål nederst i denne saken.

Spørsmål: Hei! Jeg er en relativt aktiv og frisk dame på snart 30 år som liker å holde meg i bevegelse. Jeg løper 2–3 ganger i uken med mål om å fullføre et maraton i desember og er i tillegg blitt veldig glad i trappemaskin. Jeg prøver også å trene styrke to ganger i uken ifb. løpingen. Problemet er at jeg ikke vet hvor mye som er for mye. Pulsklokken ber meg restituere 72 timer etter en løpeøkt på 40 minutter, i tillegg til at jeg ser at diverse forum og tidsskrifter online har hatt et økende fokus på nedsidene ved å ikke la kroppen få hvile. Jeg blir også stadig møtt med videoer av PT-er på Instagram som forklarer mangel på progresjon med overtrening. Hvor mye kan jeg egentlig trene før det er ugunstig for kroppen, og hvilke styrkeøvelser er de beste for løping?

Les hele saken med abonnement

Read Entire Article