Hvor mye er for mye? Svenske myndigheter med konkrete anbefalinger til skjermbruk.

1 month ago 23



Det er krangel nummer én i mange hjem. Når må skjermen skrus av?

Mange ungdommer tar med mobilen i sengen og skroller i stedet for å sove. Det kan gå ut over både helsen og skolearbeidet. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 02.09.2024 23:32

Kortversjonen

Skjermen stjeler for mye av barnas tid, mener den svenske regjeringen. Det ødelegger søvnen og kan være negativt for helsen. Derfor kommer Sverige nå kommer med konkrete anbefalinger for hvor lenge ulike aldersgrupper kan se på skjerm pr. dag.

en pressekonferanse mandag sa sosialminister Jakob Forssmed at han håper det vil gjøre det enklere for familiene å snakke om og regulere skjermbruk.

Hvis anbefalingene blir fulgt, er det iallfall liten tvil om at spesielt tenåringer vil få bedre tid til slike samtaler.

Anbefalingene betyr nemlig at de må halvere tiden de sitter med mobiltelefon eller Ipad.

I snitt bruker svenske 17-åringer 7 timer på skjerm i døgnet, ifølge en spørreundersøkelse fra 2022. Og da teller ikke tiden på skolen med.

13–16-åringer bruker i snitt 6,5 timer, ifølge samme undersøkelse.

Å høre på musikk eller lese e-bøker inngår ikke denne tidsbruken.

Nå kommer Folkhälsomyndigheten med tidsanbefalinger til ulike aldersgrupper.

– Søvnkrise

Den svenske sosialministeren mener det pågår en «søvnkrise». Ungene ligger og skroller på mobilen når de skal sove. De får altfor lite søvn.

De svenske helsemyndighetene er ikke bare redd for hvor lenge de unge ser på skjerm, men også hva de risikerer å se eller bli utsatt for. For eksempel vold, usunne kroppsidealer, mobbing, krenkelser.

Skjermtid går dessuten på bekostning av sosialt samvær, fysisk aktivitet og søvn, påpeker de. Dessuten mener forskere at det kan bidra til psykiske problemer, som angst og depresjon.

For de yngste handler det om at de i stedet har behov for å leke, utvikle språket og ha samspill med andre personer.

Svenske helsemyndigheter kommer også med en rekke oppfordringer og krav til teknologiselskapene.

Dette er anbefalingene

  • Barn under to år bør ikke se på skjerm i det hele tatt.
  • Barn mellom 2 og 5 år bør se maksimalt en time på skjerm i døgnet.
  • Barn mellom 6 og 12 år bør se maks 1 til 2 timer på skjerm i døgnet.
  • Tenåringer mellom 13 og 18 år bør ha maksimalt to til tre timer på skjerm i døgnet.
  • Foreldre bes om å tenke gjennom egen skjermbruk når de er sammen med barna sine.

Folkhälsomyndigheten sier, ikke overraskende, at man bør unngå å se på skjerm 30 til 60 minutter før man legger seg. Mobilen, ipaden og TV-spill bør ikke ligge i soverommet.

Hva med Norge?

Det norske Helsedirektoratet har frarådet skjerm (tv, dataspill, nettbrett eller mobil) for barn under 1 år. Fra barnet er 2 år bør skjermtid begrenses til maks en time daglig, ifølge deres råd. For de mellom 6 og 17 år skriver de at passiv skjermtid «bør begrenses». Men de har ikke laget tidsanbefalinger for de over 6 år.

– Vi har basert våre råd på WHos råd og de gir ikke råd om tid på skjerm for de som er over 6 år. Vi har ikke gitt noen tidsangivelser for skjermbruk for denne gruppen. Vi mener dessuten at dette avhenger av hva barnet og ungdommen gjør resten av tiden. Er man veldig aktiv, kan man tillate mer skjerm, sier avdelingsdirektør Erlend Bø i Helsedirektoratet.

Han viser til at regjeringen har nedsatt et eget skjermutvalg som vil se bredere på denne problemstillingen.

Read Entire Article