«Hvor har kommunens bærekraftperspektiv blitt av? Er det kun arbeidsplasser som gjelder?»

1 month ago 17



Den tidligere NATO-flyplassen på Lista, nå Lista Fly-og næringspark, på folkemunne «Flyplassen» er Agders største landbruksaktør. Ja, ifølge planbeskrivelsen til Sweco er «Flyplassen» faktisk det (Sweco benevner den imidlertid Lista lufthavn). Planområdet som Lista Renewable Energy Park ønsker å regulere til nærings- og industriområde er på 2.200 dekar (daa) eller over 2.200.000 kvadratmeter, tilsvarende 308 fotballbaner.

Leserskribenten: Odny Mathisen. Foto: privat

Av disse 2.200 daa er:

765 daa fulldyrket areal, tilsvarende 107 fotballbaner

983 daa dyrkbar jord, tilsvarende 137 fotballbaner

108 daa innmarksbeite, tilsvarende 14 fotballbaner

Hvis kommunestyret i Farsund får gjennomslag for klagen på Statsforvalterens innsigelser, når Kommunal- og distriktsdepartementet kommer på befaring 5. september, blir Agders største landbruksaktør bygget ned.

Dette privateide gigant-arealet, som ble kjøpt billig av staten, kjemper LREP og kommunen, med ordfører i spissen for å bygge ned. Dette til tross for at det er et ferdig regulert industriområde i Lundevågen på cirka 5.000 dekar, hvorav store arealer ved siden av Alcoa står tomme.

Utvikling og at vi må «få til noe der ute på Lista» har vært gjennomgangstonen. Et biogassanlegg med 25 meter høy pipe og digre tankanlegg har allerede fått dispensasjon fra planen. I tillegg kommer kabelen som har skapt bondeopprør på Lista.

Det er vanskelig å forestille seg arealene med det flotte åpne jordbruks slettelandskapet fra Maberg, ved veien over Hellemyra, til Langåker nedbygget med datalagringssenter, batterifabrikk, biogassanlegg, fiskeoppdrett på land, hydrogenanlegg etc.

Til sammenligning opphevet Statsforvalteren nylig Farsund kommunes vedtatte detaljreguleringsplan for 8 eneboliger i Mindeheia i Vanse. Nedbygging av 0,6 daa matjord til vei, og deling av et jorde i to, uten å tilfredsstille minstekrav til saklig begrunnelse, førte til at kommunens vedtak ble opphevet.

Det fremgår av sakens dokumenter at både kommunens landbruksmyndighet, Agder fylkeskommune og Statsforvalterens miljøvernavdeling har vært svært negative til den planlagte atkomsten til boligområdet som medfører at 0,6 daa bygges ned.

Hva da med kommunens planer for «Flyplassen»? Her er det snakk om ufattelig mye større arealer enn 0,6 daa/ 600 kvadratmeter kommunen vil bygge ned.

Ordfører Williamsen hevder at de har nedskalert planen på «Flyplassen» betydelig i forhold til utgangspunktet, blant annet for å ta vare på landbruk og jordbruk. Det høres spesielt ut, all den tid 1.856 daa av 2.200 daa er fulldyrket, dyrkbar og innmarksbeite. Ser man på plankartet er det ikke så mye annet enn jordbruksareal å ta av. Hvor mye planområdet er nedskalert nevnes ikke. Er det tomta til biogassanlegget man har «nedskalert» med, siden det allerede har fått dispensasjon fra planen?

Statsforvalteren i Agder har reist innsigelse mot reguleringsplanen i Lista Fly -og næringspark. De har begrunnet dette med at den foreslåtte planen vil ha negative konsekvenser for naturmangfold, landbruk, klima og mobilitet.

Hvor har kommunens bærekraftperspektiv blitt av? Er det kun arbeidsplasser som gjelder?

Hvor har kommunens bærekraftperspektiv blitt av? Er det kun arbeidsplasser som gjelder?

Dyrket jord er en knapp ressurs og jordbruksarealene er under sterkt press i form av nedbygging og omdisponering til ulike formål. Det har derfor den senere tid foregått en stadig innskjerping av jordvernhensynet for å unngå nedbygging og omdisponering av dyrka jord, inkludert flere revisjoner av nasjonal jordvernstrategi. 23. mars 2022 ble det sendt ut et nytt jordvernbrev fra Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet til kommuner og fylkeskommuner. Dette tydeliggjør at bevaring av dyrket jord er en nasjonal interesse. Brevet understreker kommunens rolle i å føre en streng jordvernpolitikk, og kommunene oppfordres blant annet til å ha en nullvisjon for omdisponering. Har Farsund kommune det?

Man kan jo undres, når Farsund kommune i Minde-saken går fra at det er svært uheldig å bygge ned 0,6 daa til at det er henimot optimalt, uten begrunnelse.

Verdensbildet har forandret seg kraftig siden 1996, da NATO- flyplassen på Lista ble nedlagt. Ikke minst har den sikkerhetspolitiske situasjonen endret seg radikalt. Sikkerhetspolitisk er det uforståelig at en av Norges lengste flystriper med umiddelbar nærhet til Nordsjøen og sentral Europa, ikke er båndlagt som militær flyplass eller reserveflyplass. Det er spesielt uforståelig at industri med storulykke-potensiale plasseres så tett inntil flystripa.

Til tross for det strenge jordvernet stemte flertallet i det forrige kommunestyret, med to stemmers overvekt, i prinsippet for å bygge ned Agders største landbruksaktør. Det er sterkt betenkelig!

Har kommunestyret i det hele tatt vært på planområdet? (Bortsett fra tidligere ordfører Abrahamsens mange «marsjer» med LREP på stripa) Anbefaler kommunestyret å gå planområdet på langs, fra Maberg til Langåker.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) økte nylig anbefalingen om å være forberedt på å klare seg selv, fra tre dager til en uke.

Farsund kommunes bidrag er utrolig nok å bygge ned matjord og matsikkerhet med hundrevis av dekar.

Odny Mathisen,

født og oppvokst på Lista,

og glad i det som er igjen av Listanaturen

Holdt nye møter om Lista-plan

Har satt dato for befaring

Befaringen blir ikke før til høsten

Departementet varsler befaring på Lista

Håper på positivt svar fra departementet

Frustrert over lang behandlingstid

Read Entire Article