Hvis Andreas Bjelland Eriksen skal representere Rogaland på Stortinget, må turene til Stavanger fra Oslo være mange

1 month ago 20



KOMMENTAR: Hvis Andreas Bjelland Eriksen skal representere Rogaland Ap på Stortinget, må turene til Stavanger fra Oslo være mange.

Andreas Bjelland Eriksen tar over førsteplassen for Rogaland Ap etter at Kari Nessa Nordtun takket nei. Her sammen med sammen med statsminister Jonas Gahr Støre da de tok over som ministre i fjor. Foto: Jon Ingemundsen
  • Hilde Øvrebekk

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Tidligere denne uken ble det klart at kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun ikke ønsker seg en stortingsplass etter neste valg. Grunnen var at det ikke er rom for å trekke seg fra stortinget i løpet av de fire årene, selv om det skulle skje noe i familien.

Rogaland Ap hadde hele tiden håpet at stjerneskuddet fra Stavanger skulle si ja til å stå øverst på fylkets stortingsliste, men sånn gikk det altså ikke.

Snuoperasjon

Bare dager etter at Nordtun sa nei, har derimot Rogaland Ap gjort en snuoperasjon og fått et annet profilert navn i regjeringen til å stille som toppkandidat for fylket.

Andreas Bjelland Eriksen er, som kjent, både klima- og miljøminister, oljeunge og Stavanger-mann. Og han har det siste året blitt kjent for de aller fleste. Det er ikke noen tvil om at det er en fordel å ha noen på topp av denne listen som folk kjenner til og som folk vet hva står for.

Den eneste ulempen er at Bjelland Eriksen ikke bor i Rogaland.

Hadia Tajik var også sterkt ønsket fra Rogaland Ap, men hun takket nei til å stille for Rogaland tidligere i år. Tajik er også bosatt med mann og barn i Oslo.

Da Tajik var innvalgt fra Rogaland gjorde hun et poeng av at hun bodde i fylket, og reiste mye fram og tilbake fra Oslo til huset hun kjøpte i Strand kommune i 2022. Det er i alle fall helt klart at Bjelland Eriksen bor fast i Oslo, og at Rogaland Ap ønsker å toppe listen med ham til tross for det.

Nå skal det sies at Bjelland Eriksen jo har vokst opp her, og dermed har stor tilknytning til fylket. Men er det nok for å kunne representere fylket og vite hvilke saker som rører seg i nærmiljøene og næringene her?

Plassene etter

Når førstekandidaten ikke bor i Rogaland, bør i det minste de andre på toppen av listen ha en sterk tilknytning til fylket. Og når en mann fra sørfylket topper listen, måtte partiet finne en kandidat som ikke bare er fra nordfylket men også er kvinne.

Valget falt da på Ruth Mariann Hop, som i alle fall sør i fylket er et ubeskrevet blad. På Hops egen LinkedIn-side skriver hun selv at hun har bakgrunn fra administrasjon, økonomi, skole, journalistikk, arbeidsmarkedstiltak og som daglig leder av en næringsforening.

Hop sitter i Karmøy kommunestyre og i formannskapet.

Tredjemann på listen er velkjent for de fleste, i alle fall i Stavanger. Tidligere Brodd-leder, journalist, speaker på Viking stadion og nå veskebærer og rådgiver for Nessa Nordtun, Øyvind Jacobsen, kan fort komme til å trekke en del stemmer. Slik han gjorde da ha kom seg inn i Stavanger bystyre med et stort antall personstemmer i 2015.

Erfarne folk i Rogaland Ap har tidligere omtalt Julia Eikeland, som er innstilt til en fjerdeplass på stortingslisten som «et av de største politiske talentene vi har.» 23-åringen fra Sunde i Stavanger.

Bare 14 prosent av velgere mellom 18 og 34 år stemte Ap i fjor.

«Jeg er veldig motivert for å vinne dem tilbake,» sa hun til Aftenbladet tidligere i år. I dag er det tre representanter fra Rogaland Ap på Stortinget, så Eikelands sjanse til å komme inn kan være helt avhengig av at hun klarer å overbevise nettopp de unge velgerne. Det kan bli utfordrende.

Betyr noe

Det er jo selvsagt en fordel for energifylket Rogaland at Bjelland Eriksen har erfaring fra både energidepartementet og klima- og miljødepartetmentet.

Men det betyr også noe for fylket at de som er valgt inn herfra har en tilknytning her. De er valgt inn for å kjempe for de sakene som er spesielt viktige for Rogaland og skal identifisere utfordringene her, og da er det viktig å vite hva de er. Så dersom Bjelland Eriksen skal representere Rogaland, bør han også tilbringe betydelig med tid her.

Og så er jo også spørsmålet om de andre representantene, som bor i Rogaland, vil kunne veie opp for dette. Det får jo tiden vise.

Publisert:

Publisert: 29. august 2024 13:58

Kommentator Hilde Øvrebekk

Read Entire Article