Dette kan sikkert bli verre, men det er vanskelig å se hvordan

2 hours ago 6



KOMMENTAR: Dette kan sikkert bli verre, men det er vanskelig å se hvordan.

Sissel Knutsen Hegdal vil... nei, det blir for komplisert. Les saken. Lykke til. Foto: Jarle Aasland
  • Leif Tore Lindø

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Hvordan skal de svare på Sissel Knutsen Hegdals avskjedssøknad? Her er oversikten, og det føles påkrevd at denne gjelder onsdag 9. oktober klokka 22.47:

Så da er det flertall for ... beklager å si det, men vi vet faktisk ikke. Knutsen Hegdal skal snakke med alle partiene for å oppklare ting torsdag.

Det er ikke å ta for hardt i å si at her er det ting som trenger oppklaring. Hovedpersonen makter fremdeles ikke å si om hun egentlig vil fortsette eller om hun vil gå av.

Les også

Sissel Knutsen Hegdal: – Setter pris på tilliten

Et ikke helt uinteressant spørsmål hun godt kan svare på er hva vil du – egentlig? Vi – velgere og borgere – fortjener faktisk et klart og tydelig svar.

Så til hva de andre vil. Vi skal nu inn i villniset, inn i trollskogen der de underligste ting kan skje og ingen virker å ha styringen.

Ryker flertallet?

Først: At ikke flertallspartiene har koordinert seg og blitt enige om hvordan de skal behandle dette er, for å si det med innestemme, spesielt og oppsiktsvekkende. Hvor er de sterke nevene i Høyre? Hvem har kontrollen? Hvem styrer? Hvem har oversikten?

Vi skal være litt forsiktige med å kalle noe politisk amatørskap, men her er vi i nærheten. Flertallspartiene er altså ikke samsnakket i Den Viktigste Saken de har på bordet (før budsjettet kommer, som egentlig er mye, mye viktigere). Høyre, ordførerens tidligere parti, er helt uenige med sine samarbeidspartnere. Har de virkelig ikke snakket sammen? Hvis de ikke klarer å bli enige om hvem som skal være ordfører, hva klarer de da å bli enige om? Hvem som koker kaffien? Budsjettet på ørten milliarder?

Hvis det da blir noe fortsatt samarbeid. Høyres vikarierende gruppeleder Hilde Karlsen, som vikarierer for Tormod W. Losnedal, som er i permisjon, sier at de ikke har ... tatt stilling til om vi kan fortsette uten Høyre-ordfører.

Les også

Flertallet kan ryke: – Ikke tatt stilling til om vi kan fortsette uten Høyre-ordfører

Oi sann!

De fikk vite at de er på kollisjonskurs med KrF, Venstre og PP gjennom Aftenbladet. Kjekt for oss, men har de ikke hverandres telefonnummer? Er de tomme for strøm? Hvordan går det egentlig med dette flertallet? Er Høyre – av alle – på vei ut? Skal de krype til korset og styre på Sissel Knutsen Hegdals nåde?

Sprekker hele samarbeidet?

Og venstresiden? Tja, de vil ha henne ut, men de vil unngå å gi henne fritak, for så å risikere at hun kommer tilbake, som også er en helt reell mulighet her.

/

Tillit?

Og til slutt. Sissel Knutsen Hegdal sier følgende til Aftenbladet:

– Jeg registrerer at flere av samarbeidspartiene i kveld sier at de ikke vil godkjenne søknaden min om fritak. Jeg setter pris på at varaordfører Henrik Halleland uttrykker tillit til at jeg kan fortsette i vervet, og at Mette Vabø mener det vil bidra til ro om jeg fortsetter.

Akkurat. Dette er den aller verste måten å få tillit på. Den aller verste måten å bidra til ro på. Hun har satt sine kollegaer i en sjakk-matt-tap-tap-situasjon ved å søke om fritak, men åpenbart ikke ønske fritak, og ikke gjøre det som skal til for å få fritak, og nå takke for tilliten.

Hun har nå bestemt seg og ombestemt seg så mange ganger at jeg ville vært litt forsiktig med å bruke ord som «tillit».

Sånn.

Nå er vi vel ferdige?

...

Du skal få en dag i mårå

Ikke på langt nær! Dette salige kaoset kan fremdeles ende med ørten ulike utfall. Sissel Knutsen Hegdal kan trekke hele søknaden. Hun kan komme med «mer informasjon», som kan tale for det ene eller det andre utfallet. Hun kan – i teorien – være uavhengig ordfører for et annet flertall. Hun kan – igjen, i teorien – bli kastet av bystyret. Hun kan være ordfører med eller uten Høyre? Med eller uten flertall i ryggen. Phu! Nå er jeg litt svett, og klarer ikke lenger unngå fristelsen det er å spørre om det er noen voksne hjemme.

Vi kan, sånn det ser ut nå, få en uavhengig ordfører som styrer mot viljen til det største partiet – som var hennes eget. Men hvem vet.

Mitt tips? Ap og SV får med seg Høyre, som må velge mellom flere onder, og saken utsettes. Eller Knutsen Hegdal trekker hele fritakssøknaden.

Denne kommentaren ble forresten skrevet ferdig onsdag 9. oktober klokken 23.22. Snakkes på torsdag. Da er det nye lodd og nye gevinster i denne fullstendig spinnville farsen.

Publisert:

Publisert: 9. oktober 2024 23:41

Sissel Knutsen Hegdal trekker seg som ordfører

Read Entire Article