Hva nå, Iran?

1 month ago 29



Etter drapet på Hassan Nasrallah og likvideringen av nesten hele lederskapet i Hizbollah står Iran overfor et skjebnesvangert valg.

 Mohammed Zaatari / AP / NTBLibanesiske og palestinske menn holder portretter av Hassan Nasrallah mens de roper slagord i Sidon lørdag. Foto: Mohammed Zaatari / AP / NTB
lørdag 28. september kl. 20:35

Kortversjonen

  • Drapet på Hassan Nasrallah og nesten hele Hizbollah-lederskapet har skapt en farlig situasjon i Midtøsten.
  • Israels tunge bombardement av Libanon øker risikoen for en regional storkrig.
  • Iran står overfor et skjebnesvangert valg: enten angripe Israel direkte eller risikere å miste innflytelse i regionen.

Risikoen for en regional storkrig som involverer stormaktene er blitt mye større det siste døgnet på grunn av Israels massive bombardement av Libanon og Nasrallahs død.

Det har oppstått en ny og farlig situasjon, preget av stor uforutsigbarhet og høy risiko. I verste fall kan hele regionen settes i brann. De sivile rammes svært hardt og lidelsene øker for hver dag med krig. Det er fortsatt mulig å unngå en ukontrollert eskalering, men foreløpig overdøver våpnene alle oppfordringer til våpenhvile.

Hvis Iran velger å angripe Israel direkte er storkrigen et faktum. Foreløpig har de overlatt kampen til stedfortredere som Hizbollah. Men hvis disse blir alvorlig svekket vil Iran tape innflytelse i Midtøsten. Hvem skal da tjene Teheran's interesser?

 JOSEPH EID / AFP / NTBRøyken etter et israelsk bombeangrep stiger over Beiruts sørlige forsteder på lørdag. Foto: JOSEPH EID / AFP / NTB

Regimets viktigste anliggende er deres egen politiske overlevelse.Derfor har Iran så langt vegret seg for å bli trukket direkte inn i krigen. Men nå er situasjonen dramatisk endret. Israel er i ferd med å ødelegge Hizbollah, som er Irans viktigste allierte i Midtøsten.

Fra før har en annen alliert, Hamas, lidd store tap etter nesten ett års krig i Gaza. Den såkalte motstandsaksen, som også består av væpnede militser i Irak og Jemen, er rystet av Israels voldsomme opptrapping av krigen.

Israel demonstrerer militær overlegenhet. Det er et uttalt politisk mål i Jerusalem å knuse både Hamas og Hizbollah. Israel er åpenbart villig til å bruke alle midler, og statsminister Benjamin Netanyahu bryr seg ikke om hva andre måtte mene.

Netanyahu var på en snarvisitt i New York denne uken for å tale på FNs hovedforsamling. Han ignorerte fullstendig USAs og andre lands inntrengende appeller om en våpenhvile.

Det er verdt å merke seg at Netanyahu fra talerstolen sendte en utvetydig advarsel til Iran.

–Jeg har et budskap til tyrannene i Teheran. Hvis dere angriper oss, vil vi angripe dere. Det finnes ikke noe sted i Iran som Israels lange arm ikke når.

Netanyahu frykter ikke en eskalering. I stedet utfordrer han Iran direkte.

Irans øverste leder, ayatolla Khamenei, skriver på sin offisielle nettside at «Israels kriminelle må vite at de er altfor små til å forårsake betydelig skade på Hizbollahs bastioner i Libanon. Alle motstandskreftene i regionen støtter og står sammen med Hizbollah.»

Det er ikke slik det ser ut i dag. Alle forstår at Hizbollah er påført betydelig skade. Det rammer også Irans akse av allierte.

 JOSEPH EID / AFP / NTBMennesker på flukt fra bomberegnet har søkt tilflukt på Martyrplassen i sentrum av Beirut. Foto: JOSEPH EID / AFP / NTB

Det er denne opptrappingen av konflikten som USA og land i Europa og Midtøsten i lengre tid har advart mot og forsøkt å forhindre. Men forslaget om en tre ukers våpenhvile i Libanon ble kontant avvist av den israelske regjeringen tidligere denne uken.

Det er oppsiktsvekkende å se hvor lite Netanyahu bryr seg om president Joe Bidens anmodninger og råd med tanke på at USA er Israels aller viktigste allierte. Netanyahu er vel kjent med amerikansk politikk og opinion. Han vet at han det ikke vil komme noen represalier mot Israel noen få uker før et presidentvalg.

I flere måneder har Biden forsøkt å overbevise Netanyahu om å inngå våpenhvile i Gaza. Det har vært forgjeves. De siste dagene har USA ledet et intensivt diplomatisk arbeid for å stanse kampene i Libanon. Til ingen nytte. Supermaktens avmakt er slående.

 ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / NTBIranske kvinner foran et stort portrett av ayatolla Ali Khamenei og Hassan Nasrallah på fredag. Dagen etter ble det bekreftet at Nasrallah var drept i et israelsk angrep. Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / NTB

Israel vil fortsette å angripe Hizbollah fra luften. Det eneste usikre er om Israel vil starte en bakkeoperasjon i Sør-Libanon.

Det store spørsmålet er hva Iran bestemmer seg for. Vil regimet være tilskuere til ødeleggelsen av deres viktigste avlegger i regionen? Vil de risikere en storkrig, som kan ramme dem selv?

Et annet viktig spørsmål er hva som blir Hizbollahs neste trekk. Hizbollah har lidd sitt hittil største nederlag. Lederskapet er borte og Israel har ødelagt en betydelig del av deres våpen. Men Hizbollah er langt fra knust. De vil utvilsomt fortsette å skyte raketter mot Israel. Og de har mye på lager.

Hizbollah-militsen består av flere titusen kampklare menn. De har gjennom mange år bygget opp et enormt arsenal av missiler. De rår over avanserte langdistansevåpen som kan nå israelske storbyer.

En ny fase er innledet i Midtøstens konfliktfylte historie. Faren er overhengende for en enda større krig. Det fortvilende er at ingen ser ut til å være i stand til å stanse ferden mot avgrunnen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article