Kanskje ingenting. Eller kanskje mer enn vi liker å tro.
Vi ser en urovekkende trend: unge menn velger i økende grad bort lærerutdanning og læreryrket. Dette skjer samtidig som barn og unge tilbringer store deler av oppveksten i barnehage og skole. Skal vi sikre kjønnsbalanse i samfunnet, må vi ta tak i ubalansen i utdanningssystemet. Vi må tenke nytt rundt rekrutteringen til læreryrket.
Statistikken er klar: Bare 12 % av de ansatte i norske barnehager er menn, 25 % i grunnskolen, og 44 % i videregående skole. I tillegg har søkertallene til lærerutdanningene blant menn sunket de siste fem årene, og kvinner er nå i ferd med å dominere hele utdanningssystemet. Dette er problematisk, ikke fordi kvinner ikke gjør en utmerket jobb, men fordi mangfold blant lærerne er avgjørende for at barn og unge kan kjenne seg igjen og føle tilhørighet i skolen.
Vi ser også en økende tendens til kjønnspolarisering i samfunnet. Det er her spørsmålet om Trump kommer inn. Mange eksperter mener den nyvalgte presidenten representerer en global trend hvor «machokultur» og verdier som status og materiell suksess settes i sentrum. Verdier som omsorg og fellesskap – av enkelte sett på som «feminine» – får stadig mindre oppslutning. Denne polariseringen kan påvirke unge menns yrkesvalg og være en medvirkende årsak til at læreryrket fremstår som lite attraktivt.
Læreryrket fremstilles ofte som et «kall» – en vei til å gjøre en forskjell i elevers liv. Men treffer dette budskapet alle? En rapport fra Universitetet i Stavanger i 2022 viser at menn ofte motiveres av andre faktorer enn kvinner når de velger yrke. Menn som vurderer læreryrket, er opptatt av faktorer som personlig egnethet, erfaring med barn og tydelige rammer for lønn, arbeidstid og balansen mellom jobb og fritid. Hele 56 % av menn oppgir at gode arbeidsforhold er avgjørende for yrkesvalget, mot 28 % av kvinnene. Kanskje bidrar dette til å forklare hvorfor mange menn ser seg om etter andre yrkesveier, fordi lærerjobben ofte fremstilles som tidkrevende og med utfordrende arbeidsforhold.
Skal vi sørge for flere mannlige lærere i skolen, trenger vi målrettede rekrutteringstiltak. Det innebærer å sikre gode arbeidsforhold, lønnsvilkår som gjenspeiler ansvar, og en tydelig balanse mellom jobb og fritid. Vi må også gi gutter tidlig erfaring med å jobbe med barn og engasjere mannlige lærere i å oppmuntre unge menn til å vurdere en karriere i skolen. Rollemodeller betyr mye. Derfor er det avgjørende at barn og unge møter et bredt spekter av rollemodeller i skolen – kvinner og menn som sammen speiler hele samfunnet. Slik kan vi motvirke den økende polariseringen og sikre et utdanningssystem med plass til alle.