Hva er best: trefjøl eller plastfjøl? Dette bør du vite før du velger

1 week ago 13



Spiller det egentlig noen rolle for hygienen hvilket materiale fjøla er laget av? Og hva med mikroplast?

Plast eller tre? Hvilken er beste redskap på kjøkkenet? Ekspertene svarer. Foto: Camilla Flaatten

Publisert: 16.11.2024 08:00

Ukens tips: Hvordan velge best skjærefjøl til matlagingen? Er plast helt ute?

Ekspertene: Solveig Langsrud er seniorforsker ved Nofima Nofima Et norsk matforskningsinstitutt som driver næringsrettet forskning og utvikling innen akvakultur, fiskeri og mat.og Amy Lusher forsker på mikroplast ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA).

1. Hva er best av tre og plast?

Valget mellom tre- og plastfjøler er ikke så enkelt som mange tror. Forskere har ikke kunnet fastslå hvilket materiale som er mest hygienisk, forklarer Solveig Langsrud ved Nofima, som forsker på kjøkkenhygiene.

– Utfordringen ligger særlig i treets egenskaper. Bakterier kan trekke inn i treverket gjennom den ru og porøse overflaten, noe som gjør det vanskelig å måle både bakterienivåer og effekten av vask. Man vet heller ikke om bakteriene som trekker inn i treet, dør eller kan komme ut igjen og kontaminere maten, sier hun.

2. Hygiene på kjøkkenbenken: Hva skal en tenke på med skjærefjølen?

Tre og plast kan være like trygt å bruke når man skjærer rått kjøtt, ifølge forskning ved Nofima. Men det er noen ulikheter:

  • Totalt sett går det ikke an å si at det er forskjeller mellom plast og tre med hensyn til overføring av bakterier fra kjøtt til fjøla og videre fra fjøla til for eksempel stekt kjøtt eller pålegg.
  • I noen studier kan tre se tryggere ut, siden bakteriene suges inn i treet og ikke nødvendigvis kommer ut igjen, eller at antimikrobielle stoffer i treet bidrar til at bakteriene dør. Men det virker litt usikkert å satse på dette prinsippet for å lage trygg mat, og det vil ikke gjelde alle trefjøler.
  • Plastfjøler kan puttes rett i oppvaskmaskin etter bruk og er derfor tryggest med tanke på rått kjøtt og kylling.
  • Dersom man bruker trefjøl, bør den vaskes med såpe og skylles i kokende vann etter bruk til rått kjøtt.

3. Hva bør du tenke på når du skal velge ny skjærefjøl?

Langsrud trekker frem fire ting :

  1. Bruk: Skal den kun brukes til brød/bakervarer, vil både plast og tre fungere greit.
  2. Hygiene (for annet enn brød): Velg en fjøl som gir minst mulig søl, kan vaskes i maskin og hvor det er lett å se om den er brukt. Velg for eksempel en stor, hvit plastfjøl med renne for kjøttsaft.
  3. Oppbevaring: Kan den henges opp? Har du plass i skuffen, eller skal den stå fremme?
  4. Hvor «god» er den å bruke? Passe tung? Vil den skli lett på underlaget? Er den så glatt at du lett skjærer deg?
Skjæremerkene blir fort synlige i plastfjøla. Hvor tar mikroplasten veien, og er det grunn til bekymring? Foto: Geir Amundsen

4. Hva med mikroplast og plastfjøler?

Amy Lusher forsker på mikroplast ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA). Hun er en av seks seniorforskere som nylig publiserte en litteraturstudie hvor de har undersøkt hvilke kilder til mikroplastforurensning som finnes på kjøkkenet under matlaging.

Hun forklarer at plastfjøler er én av flere potensielle kilder til mikroplasteksponering under mattilberedning. Andre er ulike kjøkkenredskaper i plast.

– Hakking, pisking, omrøring og eksponering for varme kan frigjøre plastpartikler, og hyppig bruk øker frigjøringen, forklarer Lusher.

– Hvor mye mikroplast får man i seg i løpet av et år, og hvor mye av dette kommer fra selve matlagingen?

– Flere forskere har forsøkt å gjøre beregninger, men det er like mange forskere som hevder at beregningene er feil. Selv om det ofte siteres at vi konsumerer rundt 5 gram mikroplast pr. uke, er dette tallet omstridt. Så lenge det er variasjon og usikkerhet i de tilgjengelige dataene, fraråder jeg sterkt å bruke slike tall.

Amy Lusher er seniorforsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA). Foto: NIVA

– Hva bør man ta hensyn til når man kjøper skjærefjøler og andre kjøkkenredskaper?

– Det er mulig å redusere eksponeringen for mikroplast gjennom bevisste valg av kjøkkenutstyr og hvordan man bruker det:

  • Invester i kvalitetsprodukter av ikke-plastmaterialer for mye brukte redskaper.
  • Unngå at plastutstyr utsettes for høy varme.
  • Unngå slipende rengjøringsmidler.
  • Vurder regelmessig utskifting av plastredskaper som viser tegn på slitasje.

– Hvor ofte bør plastfjøler skiftes ut?

– På samme måte som vi jevnlig skifter ut tannbørstene våre, bør vi regelmessig bytte plastfjøler og kjøkkenutstyr i plast som brukes mye, eller kanskje aller helst erstatte dem med produkter som ikke er laget av plast, noe jeg selv prøver å gjøre.

5. Hva med andre materialer som er populære på markedet nå?

– Materialer som titan og glass er lette å holde rene og blir ikke slitt på lik linje med plast og tre. Men slik jeg forstår det, vil det være økt risiko for å skjære seg, fordi de er så glatte. I tillegg vil kniver fort bli sløve. Jeg vil tro det er grunnen til at man i matindustrien bruker plastskjærebrett og ikke skjærer direkte på for eksempel stål, selv om stål er et mer hygienisk material, sier Langsrud.

Hva slags skjærefjøl bruker du?

Tre

Plast

Annet materiale

Vet ikke

Read Entire Article