Hurtigruten solgt til ny eiergruppe

2 hours ago 3



Det opplyser selskapet om i en pressemelding sent torsdag kveld.

Hurtigruten vil fortsatt ha sitt hovedkontor i Oslo og operere sine ti skip under norsk flagg. Hedda Felin og hennes ledergruppe vil fortsette å styre selskapet.

– Dette er en viktig milepæl for Hurtigruten. Denne løsningen legger til rette for at vi kan fortsette arbeidet med å realisere våre langsiktige mål, muliggjøre bærekraftig vekst og skape enda bedre kundeopplevelser. Vi ser fram til å jobbe sammen med våre nye eiere, sier Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten.

Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten Norge

Hedda Felin, administrerende direktør i Hurtigruten Norge.

Foto: Hurtigruten

Rederiet har slitt med enorme underskudd siden pandemien. Hurtigruten-konsernets egne årsregnskap viser en samlet gjeld på over 26 milliarder kroner mens verdiene i selskapet er beregnet til rundt 16 milliarder kroner.

Gjennom transaksjonen vil Hurtigruten redusere sin samlede gjeld med over 1 milliard euro, og gjenværende gjeld vil være rundt 400 millioner euro. I tillegg forlenges låneforfallene på resterende gjeld til tidligst 2030.

Fra 1. desember forsterkes teamet ytterligere med Per-Hermod Rasmussen som ny finansdirektør.

Transaksjonen forventes å bli gjennomført i januar 2025.

I februar ble Hurtigruten Group, som eier både den norske Hurtigruten og ekspedisjonsselskapet, enig med en gruppe kreditorer om å restrukturere 15 av de 26 milliarder kronene, selskapet har i gjeld.

I restruktureringen ble store deler av gjelden – om lag 11,5 milliarder kroner, og eierskapet til selskapet, overført til et nytt holdingselskap.

Største eier i Hurtigruten Group har vært oppkjøpsfondet TDR Capital i London siden 2015. I tillegg har blant annet Petter Stordalen og Trygve Hegnar mindre eierposter i selskapet.

Skipsruten ble startet i 1893 og gikk fra Trondheim til Hammerfest. Senere er ruten blitt forlenget og går i dag fra Bergen til Kirkenes. 11 skip anløper 34 havner på en rundtur som tar 11 dager.

I mars 2018 vant Havila Kystruten anbud på fire av de 11 skipene som seiler langs norskekysten. Hurtigruten derfor måtte finne på noe å bruke fire av skipene sine på.

I 2021 bestemte selskapet seg for å satse på ekspedisjonsbasert turisme. Da ble ekspedisjonsselskapet som heter HX Hurtigruten Expeditions stiftet, og en del av Hurtigruten flyttet til London.

Publisert 28.11.2024, kl. 23.05 Oppdatert 28.11.2024, kl. 23.28

Read Entire Article